День відкритих дверей на гуманітарно-педагогічному факультеті: атмосфера відритості, професіоналізму та щирого спілкування

10 листопада 2023, 20:01

 Не вірте тим, хто стверджує, ніби освіта – привілей людей вільних. Тільки освічені люди вільні.

Епіктет

 

   Вибір професії та відповідного закладу освіти – це важливий і водночас складний етап у житті кожного абітурієнта. Успішному його подоланню сприяє система профорієнтаційних заходів, зокрема День відкритих дверей.
   Щороку наш університет щиро відкриває свої двері перед майбутніми студентами, щоб поближче познайомитись із тими, хто обрав за покликом серця наш заклад освіти. А випускники шкіл, ліцеїв та гімназій хоча б на кілька годин мають унікальну можливість відчути атмосферу найкращого навчального закладу, завітати до просторих і затишних авдиторій, побачити, як відбувається навчання «із середини».

 

   9 листопада 2023 року університет та гуманітарно-педагогічний факультет гостинно зустрічали своїх абітурієнтів. Бажаючих дізнатись про університет було так багато, що гості сиділи навіть на сходах. Синя зала 3 корпусу ледь вмістила триста гостей факультету.

   Теплим словом привітав майбутніх студентів ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, презентувавши історію, загальні здобутки університету, акцентувавши увагу на чисельних перевагах навчання в НУБіП України.
   Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша закцентував у вагу присутніх на проблемах сучасної освіти та викликах, які ставить сьогодення перед молоддю.

  

   Заступник відповідального секретаря приймальної комісії Олексій Соломка розповів присутнім про особливості цьогорічного вступу, як стати успішним вступником у 2023 р. та звернув увагу абітурієнтів на новинки та важливі моменти вступної кампанії.

 

   Абітурієнтам була надана вичерпна інформація щодо навчання на підготовчих курсах та участі в олімпіаді у НУБіП України. Наголошено, що учасники олімпіади за результатами тестування отримають іменний Сертифікат учасника олімпіади НУБіП України. Також участь у олімпіаді буде врахована при розгляді мотиваційного листа при вступі.
   В університеті створені всі умови для занять творчістю та спортом.

   Про можливості спортивного виховання студентів та активне спортивне життя розповіла заступник завідувача кафедри фізичного виховання Олена Отрошко. Вона зазначила, що університеті функціонує більше 20 спортивних секцій із 16 видів спорту, а студенти мають можливість працювати з професійними тренерами.
   Студентський сенат як орган студентського самоврядування представила Олександра Калініченко, яка розповіла про можливості студентів й познайомила з родзинками активного студентського життя та дозвілля. 
   З інформацією про роботу студентських творчих студій та гуртків, відбір студентів у колективи художньої самодіяльності виступив професор кафедри культурології, народний артист України, Роман Рудий, який назвав свою кафедру «осередком духовності» та «храмом мистецтв» НУБіП України та розповів про активну роботу із залучення до різноманітних мистецьких студій та творчих колективів, гуртків, різноманітних культурних заходів.
В університеті є військова кафедра, де як хлопці, так і дівчата мають можливість отримати військове звання молодшого лейтенанта та навички, необхідні для захисту Батьківщини, що є надважливим в умовах війни.
   Після загальноуніверситетського інформаційного блоку розпочалося знайомство з факультетом. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька у своєму виступі поінформувала гостей про можливості та перспективи навчання на рідному факультеті. Кожна спеціальність була яскраво представлена, переваги та особливості були детально розкриті та продемонстровані в презентації. Інна Миколаївна зазначила, що гуманітарно-педагогічний факультет НУБіП України – найбільший в університеті. Сьогодні на 18 спеціальностях навчається понад дві з половиною тисячі студентів. Факультет має потужний кадровий потенціал, сучасне обладнання і прекрасну матеріально-технічну базу.
   А щоб детальніше познайомитись з майбутньою спеціальністю, школярі у супроводі завідувачів розійшлися по випускових кафедрах.
Знайомство зі спеціальністю “Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії” відбувалось в навчальній авдиторії кафедри філософії та міжнародної комунікації. Сюди завітали старшокласники спеціалізованої школи №246, ліцею №28, спеціалізованої школи № 252, ЗОШ № 288, спеціалізованої школи №131, школи №246, Оболонської школи № 170 та 231, Еколого-природничого ліцею №116, Узинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, Новосілківського ліцею «Ерудит» та Миронівського академічного ліцею №3.

 

 
Завідувачі двох випускових кафедр – Валентина Культенко та Вікторія Хвіст ознайомили школярів із особливостями здобуття вищої освіти за спеціальністю «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», можливість проходити навчання та стажування за кордоном.

 

Аби знайомство було більш невимушеним і цікавим, гостям запропонували інтерактивні бліц-заняття з латинської мови (Олена Балалаєва), історії держави і права України та зарубіжних країн (Світлана Гейко). На зустрічі прозвучали вірші іспанських, англійських та німецьких поетів у виконанні Дмитра Самардака. Адже знання мов розширює міжкультурну комунікацію та сприяє порозумінню на міжнародному рівні. Школярі з радістю брали участь у квестах, вікторинах, інтелектуальних іграх, які провели Олена ЛаутаАліна СупрунІрина МатвієнкоОксана Притика. Спілкування проходило у щирій та невимушеній атмосфері, гості пригощалися смаколиками.

 

 

У медіалабораторії кафедри «Журналістики та мовної комунікації» зібралися майбутні абітурієнти спеціальності «Журналістика».
В.о.завідувача кафедри Марина Навальна розповіла про діяльність медіалаболоатрії й про спільну працю зі студентами-журналістами, зокрема про Новини НУБІП, суботні майстер-класи для всіх, хто бажає оволодіти основами журналістської справи. Завідувач медіалабораторією – Катерина Шевцова наголосила на тому, що не кожен виш має таку потужну матеріальну базу і такі можливості навчання, як у НУБіП України.

   Потенційні абітурієнти спробували записатися в студії, подивилися, як здійснюється монтаж запису, стверджували, що Новини НУБІП будуть обовʼязково переглядати.
   Свої коментарі щодо лабораторії залишили декілька школярів.
   Андрій Гирич: «Будучи в медіалабораторії, мене вразила атмосфера, відкритість викладачів, а також кількість техніки для зйомок та навчання».
   Швець Дарʼя: «Думаю, що після закінчення 11 класу я обовʼязково буду вступати в НУБІП України, для того, щоб отримати освіту журналіста, бо мене цікавить ця сфера діяльності. Мене вразила медіалаболоатрія, тут дуже комфортно, сподобалось оснащення, впевнена, що тут всього вистачає для навчання».
   Кафедра педагогіки відкрила свої двері для майбутніх профосвітян. З вітальним словом до гостей звернувся завідувач кафедри Руслан Сопівник. Він описав переваги навчання в НУБіП України, який є потужній освітнім і науковим центром на теренах нашої держави, а також окрему увагу присутніх зосередив на важливості здобуття вічної професії – професії педагога.

 
   Із захопленням абітурієнти відвідали кабінет віртуальної та доповненої реальності лабораторії інформаційно-комунікаційних технологій в освіті. Не залишив байдужим нікого з присутніх проведений майстер-клас, який дозволив включити молодь в різні види активності. Абітурієнти також змогли помилуватися мальовничими куточками території університету, адже він розташованій у зеленій оазі м. Києва – Голосіївському парку.

 

   На різних локаціях абітурієнти мали можливість поставити запитання й отримати вичерпні відповіді. Зустріч пройшла в дружній, теплій атмосфері.
   Кафедра соціальної роботи та реабілітації працювала із своїми абітурієнтами на кількох локаціях. Привітно зустрічали гостей студенти спеціальності «Соціальна робота» (Руденко ВалентинаТарасенко ВалеріяАлєксєєв Олександр) на чолі із завідувачем кафедри Іриною Сопівник та доцентом кафедри Олександром Прохорчуком, які провели екскурсію 3 корпусом та територією університету, продемонструвавши потужну матеріально-технічну базу для підготовки фахівців із соціальної роботи. Студент першого курсу Андрій Іванов перевірив 11-класників Ірпінського ліцею на згуртованість і лідерські якості, провівши трінінгову вправу «33».

 

   Однією з атракцій дня відкритих дверей стала релакс-кімната на базі навчально-наукової лабораторії «Центр соціально-психологічної реабілітації», де асистент кафедри соціальної роботи та реабілітації Руслана Білик спільно зі студентами 3-го курсу Євстратенко ЛесяКирик ВалеріяКидюк Анастасія і Кузьменко Катерини проводила міні-лекції з елементами тренінгу для абітурієнтів шкіл з Києва та області. Тренінг включав у себе вправи на знайомство, взаємодію та самопрезентацію.

   Гості Дня відкритих дверей мали можливість візуалізувати особистісні проблеми під керівництвом професорки Інни Осадченко за допомогою «Шоколадотерапії», з використанням елементів різних терапій: мануальної; художньої; кольоро-, запахо-, звуко-, смакотерапії тощо з поточним аналізом смислозначення довільних шоколадних зображень. Для того, щоб життя було «солодшим» Інні Іванівна усім бажаючим пропонувала індивідуальне, парне, групове виготовлення цукерок «Бажання», із зернинкою добра, любові та впевненості у собі. Це саме ті професійні якості, які в першу чергу потрібні фахівцям із соціальної роботи. Тож розвиваємо їх уже в абітурієнтів!

 

   Кафедра психології мала свої родзинки, аби зацікавити вступників. Ще до початку урочистого зібрання доцент Людмила Омельченко провела для усіх охочих експрес-тренінг із самопізнання. Старшокласники, які цікавляться спеціальністю «Психологія», зібрались у 309 аудиторії корпусу 3 на інтерактивну гру «Цікава психологія». В.о. завідувача кафедри психології Ірина Мартинюк за допомогою он-лайн платформи Kahoot під час гри актуалізувала знання школярів про психологію, доповнила їх уявлення про різні галузі цієї науки, ії можливості, а також особливості психології як практики й професії.


   Кафедра іноземної філології і перекладу вже тривалий час підтримує звязки з опорним закладом освіти «Білогородський ліцей № 1» Бучанського району Київської області. Цього разу викладачі й студенти кафедри чекали гостей зі школи, підготувавши цікаву програму. Насамперед, учні випускового класу у супроводі Хамець Людмили Михайлівни і Слободяник Інни Станіславівни відвідали «Центр синхронного перекладу» і поспілкувались щодо особливостей навчання за освітніми програмами «Англійська мова та друга іноземна» й «Німецька мова та друга іноземна», можливостей стажування за кордоном. Дехто зі школярів вже був обізнаний із інформацією що участі студентів у програмі академічної мобільності Erasmus+ і попросив додатково розповісти про неї.

 

   Потім була прогулянка мальовничим осіннім ботанічним садом, зустріч з викладачами на кафедрі, чай з пиріжками і конкурси з призами. Сповнені нових вражень, учні Білогородського ліцею № 1 подякували за гостинність, а викладачі й студенти кафедри іноземної філології і перекладу висловили сподівання побачити багатьох із них у своїх аудиторіях.
   Колектив кафедри управління та освітніх технологій відповідально поставився до такої події. Ще напередодні все було сплановано, підготовлено до зустрічі гостей!
   Кожна така зустріч з нашими майбутніми студентами та їх наставниками є хвилюючою, цікавою, інформативною. Тож розпочали професійно зорієнтований діалог із вчителями, заступниками директорів шкіл, ліцеїв, соціальними педагогами, асистентами вчителів та навіть медичними сестрами!
   В ошатній аудиторії було фахове представництво закладів освіти м. Києва, Київської області, а саме: Софіїівсько-Борщагівський ліцей; Академічний ліцей № 5, м. Обухів; Петрівський ліцей імені Ніни Сосніної; Музичанський ліцей Білогородської сільської ради; Ліцей № 109 ім. Т. Г. Шевченка; Дударківський ліцей Пристоличної сільської ради; Хотівський академічний ліцей імені Левка Лук’яненка; заклади загальної середньої освіти № 9, № 131, НВК № 278 Деснянського р-ну м. Києва. І це далеко не повний перелік освітніх установ.

 

 

   Шанованій педагогічній аудиторії було запропоновано в межах підвищення кваліфікації за темою «Компетентнісний підхід на сучасному уроці» Василя Базелюка проблемного характеру з глибоким аналізом стану імплементації в освітнє середовище НУШ компетентнісної парадигми та її похідної – компетенісного підходу. Акцентом обговорення став сучасний урок. Центром його, за спільним баченням учасників заходу, є особистість та її ключова здатність навчатися впродовж життя!

   Представники кафедри фізичного виховання розповіли гостям про велику кількість збірних команд та спортивних секцій, успіхи наших спортсменів на всеукраїнському та міжнародному рівнях, ознайомили з матеріальною базою та науково-педагогічним складом кафедри.

 

   Майбутні абітурієнти завітали в спортивний корпус НУБіП України, де саме проходив навчально-тренувальний процес та мали змогу спостерігати матч Чемпіонату міста Києва з футболу серед студентів між командами нашого університету та КНУ ім. Тараса Шевченка.
   Учні, які займаються різними видами спорту та планують вступати до нашого університету на спеціальність «Фізична культура і спорт» отримали рекомендації щодо підготовки та складання нормативів творчого конкурсу та долучитись до спортивної діяльності.
   День Відкритих Дверей в НУБіП України завершився впевненою перемогою наших футболістів, сонячною погодою та позитивним настроєм майбутніх абітурієнтів.
   Сталося свято: нових знайомств, очікуваних і неочікуваних комунікацій, посмішок і гарного насторю!
   З нетерпінням чекаємо на нові зустрічі вже в статусі студентів гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України.

 

Валентина Культенко, Олена Лаута,
доценти кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook