Кафедра аграрного, земельного та екологічного права імені академіка Василя Зіновійовича Янчука

Наукова робота

   Кафедра аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука займає провідне місце в Україні у проведенні наукових досліджень у галузях аграрного, земельного, екологічного та природоресурсного права поряд з кафедрою земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кафедрою земельного та аграрного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також відділом проблем аграрного, земельного, екологічного та космічного права Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України.

Кафедра забезпечує підготовку кандидатів  (докторів філософії) і докторів юридичних наук за спеціальністю 081 «Право».

 

Підготовка наукових кадрів

 

За час функціонування аспірантури та докторантури і станом на початок 2024 р. на кафедрі підготовлено й захищено 3 докторські дисертації (О.В. Гафурова, Ю.А. Краснова, М.А. Дейнега) і більше 40 кандидатських дисертацій та дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії за вказаною спеціальністю.

Щорічно в аспірантурі навчаються сумарно понад 10 аспірантів.

 

Сторінка аспіранта

 

Науково-педагогічні працівники кафедри активно займаються науково-дослідною роботою. З 2019 р. на кафедрі працювали над науково-дослідною тематикою № 110/15-пр-2019 «Організаційно-правові засади сталого розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні» (00493706 № 0110U100830). Науковий керівник – д.ю.н., професор В.М. Єрмоленко. Строк виконання – до 31 грудня 2021 р. У 2012–2016 рр. здійснювалась науково-дослідна робота за темою 110/50-ф «Проблеми удосконалення системи аграрного законодавства» (00493706 № 0112 U001680), науковий керівник – д.ю.н., професор В.М. Єрмоленко. В 2024 році кафедра розпочала роботу над проєктом фундаментального дослідження «Правове забезпечення агроекологічного роззвитку України в воєнний та післявоєнний періоди». Керівник проєкту - д.ю.н., професор В.М. Єрмоленко. Строк виконання - до 31 грудня 2026 року.

Колектив кафедри регулярно публікує монографії, статті і тези виступів на конференціях та круглих столах.

Актуальну інформацію щодо наукових публікацій співробітників кафедри наведено в портфоліо в рубриці «Колектив кафедри». 

До 2018 р.  кафедра забезпечувала випуск фахового журналу «Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Право» (за науковою редакцією д.ю.н., професора В.М. Єрмоленка), який з 2019 р. перейменовано у науково-практичний журнал «Право. Людина. Довкілля» (свідоцтво про державну реєстрацію КВ № 23843-13683ПР від 03.04.2019 р.; фахова реєстрація у МОН України – наказ № 409 від 17.03.2020 р., категорія «Б»), заступником головного редактора якого є д.ю.н., професор В.М. Єрмоленко.

 

Науково-практичний журнал «Право. Людина. Довкілля»

 

Кафедра постійно бере участь в організації і проведенні наукових заходів. На базі кафедри у 2015 р. проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Сучасні тенденції та перспективи розвитку аграрного, земельного та екологічного права», присвячену 90-річчю від народження доктора юридичних наук, професора, академіка АПрН України В.З. Янчука. У роботі конференції взяли участь понад 100 учасників з усіх юридичних інституцій України.

 

Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні тенденції та перспективи розвитку аграрного, земельного та екологічного права»

 

У травні 2018 р. з нагоди 120-річчя Національного університету біоресурсів і природокористування України кафедрою було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Розвиток аграрного, земельного та екологічного права на зламі тисячоліть». У роботі конференції взяли участь провідні вчені вітчизняної і зарубіжної юридичної науки.

 

Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток аграрного, земельного та екологічного права на зламі тисячоліть»

Програма конференції

Збірник матеріалів конференції

 

У листопаді 2021 р. до 20-річчя Земельного кодексу України кафедрою було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «На сторожі земельного ладу: до 20-річчя Земельного кодексу України». Конференція об’єднала вчених фактично з усіх регіонів України. Долучились до заходу й зарубіжні гості - з США, Республіки Болгарія, Республіки Польща, Республіки Індія, Федеративної Республіки Німеччина. 

 

Міжнародна науково-практична конференція «На сторожі земельного ладу: до 20-річчя Земельного кодексу України»

 

16 вересня 2022 року за ініціативи кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України, підтриманої відділенням екологічного, господарського та аграрного права спільно з Київським регіональним центром Національної академії правових наук України було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Продовольча та екологічна безпека у воєнний та післявоєнний часи: правові виклики для України та світу».

Міжнародна науково-практична онлайн/офлайн конференція "Продовольча та екологічна безпека у воєнний і післявоєнний часи: правові виклики для України та світу"

 

Кафедра бере участь в організації і проведенні наукових заходів для залучення студентської молоді до наукових досліджень з проблем аграрного, земельного, екологічного та природоресурсного права.

У 2020 р. кафедра виступила співорганізатором Всеукраїнського молодіжного конкурсу інноваційних проектів розвитку туризму на сільських територіях в умовах кризових явищ з метою залучення студентської молоді до розробки та впровадження проектів місцевого економічного розвитку і популяризації сільського туризму як дієвої форми соціально-економічного розвитку сільських територій.

 

Всеукраїнський молодіжний конкурс інноваційних проектів розвитку туризму на сільських територіях в умовах кризових явищ

 

Відповідно до наказу МОН України від 24.11.2020 р. № 1457 кафедра аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України визнана базовою для проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021, 2021/2022 та 2022/2023 навчальних роках зі спеціалізації «Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право».

 

 

ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 навчальному році

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook