Кафедра статистики та економічного аналізу

Міжнародна діяльність

Одним із основних пріоритетів розвитку економічного факультету і кафедри статистики та економічного аналізу Національного університету біоресурсів і природокористування України є розширення міжнародного співробітництва з провідними вищими навчальними закладами світу, яке сприяє підвищенню науково-педагогічного рівня та удосконаленню програм дисциплін згідно світових стандартів, а отже, і забезпеченню конкурентоспроможності нашого університету у сфері освіти.
Вагомим напрямом реалізації цих заходів виступали стажування в рамках Програми обміну педагогічним досвідом (англ. Faculty Exchange Program (FEP)) Міністерства сільського господарства США (англ. The United States Department of Agriculture (USDA)). Суть програми полягала в організації стажування викладачів вищих навчальних закладів України в університетах США протягом навчального семестру. Загальною метою Програми FEP було встановлення стійких американсько-українських відносин з метою підвищення якості надання освітніх послуг шляхом поширення науково-педагогічного, освітнього та культурного досвіду серед колег аграрних вузів.
В різні роки доценти кафедри статистики та економічного аналізу проходили стажування у ведучих провідних університетах США, де викладають аграрні економічні дисципліни аграрного профілю, зокрема, доцент Шиш А.М. – в Університеті штату Пенсільванія, доценти Музиченко А.О. та Куць Т.В. – в Університеті штату Колорадо, доцент Макарчук О.Г. – в Університеті штату Огайо, старший викладач Воляк Л.Р. – в
Університеті штату Міссурі (https://nubip.edu.ua/node/46931).
Програма стажування включала в себе ознайомлення з роботою органів виконавчої влади, зокрема Міністерства сільського господарства, різноманітних служб та інституцій, що працюють в аграрній сфері, участь у науково-просвітницьких заходах (конференції, семінари, тренінги), відвідування лекцій та семінарів безпосередньо в університетах, бізнес-поїздки на провідні аграрні підприємства, зустрічі з працівниками органів державної влади, бізнес-структур, фермерських організацій.
У Вашингтоні відбулися зустрічі з представниками різних департаментів Міністерства сільського господарства США, наші викладачі ознайомилися з організаційною структурою міністерства, його основними функціями та завданнями. У результаті проведених навчальних семінарів було обговорено засади функціонування сільськогосподарських підприємств та ринків в сучасних умовах, а також розглянуто особливості організації діяльності ряду сільськогосподарських служб, зокрема статистичної, маркетингової, страхової, дорадницької, служби здійснення економічних наукових досліджень тощо.
Стажування у визначених університетах США складалося з наступних основних частин:
- відвідування занять з обраних дисциплін, з метою поліпшення змісту аналогічних, які читаються викладаються в НУБіП України та удосконалення методів викладання відповідно до світових вимог. Крім того, важливим досвідом стала співпраця з викладачами дисциплін, що стосуються проблем енергетичного та продовольчого забезпечення та навколишнього середовища. Слід відмітити, що методика викладання предметів досить багатогранна та передбачає вивчення реальних прикладів з бізнесу, виконання самостійних завдань студентами, роботу студентів в групах для прийняття колективних рішень, командну роботу над проектами, запрошення гостей для обговорення сучасних проблем бізнесу та соціально-екологічних наслідків його ведення.
- співпраця з викладачами, а також збір та обробка новітньої інформації, підготовка наукових статей та доповідей, пошук тематик для проведення спільних американсько-українських досліджень;
- ознайомлення з досвідом використання інтерактивних методів і технологій навчання;
- участь у ряді ділових зустрічей, семінарів, наукових конференцій;
- відвідування університетських наукових центрів та науково-дослідних лабораторій;
- участь у проведені виставок, які відображають досвід співпраці між дорадчими службами, дослідницькими центрами, аграрними університетами, фермерами та громадськістю.
Важливим елементом програми є практичне спрямування стажування, тобто вивчення особливостей ведення агропромислового виробництва у США. З цією метою викладачі відвідували фермерські господарства, що дало можливість побачити сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур, овочів та фруктів, виробництва молочної продукції та м’яса. Учасники програми розширили знання щодо чинників конкурентоспроможності сучасних аграрних підприємств та особливостей менеджменту агробізнесу під час відвідування провідних компаній штатів Колорадо, Огайо та Каліфорнії.
Таким чином, FEP поєднала важливі складові, що забезпечують конкурентоспроможність організації сучасного навчального процесу, а саме - стажування у викладацькій сфері доповнювалося активними науковими дослідженнями та вивченням практичного досвіду діяльності аграрних підприємств США.
За результатами успішного проходження стажування викладачі отримали сертифікати Міністерства сільського господарства США та відповідних університетів.

 

 

 

 

 

 

 

Крім того на кафедрі статистики та економічного аналізу активно відбувається співпраця в рамках програми Erasmus+.
Протягом січня-лютого 2018 року у рамках програми ЕРАЗМУС + та міжуніверситетської угоди між НУБіП України та Університетом прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина) доцент кафедри статистики та економічного аналізу Тетяна Собченко пройшла 4-и тижневе дослідницьке стажування
(https://nubip.edu.ua/node/45728).
Основною метою стажування було вивчення програми прийняття управлінських рішень «МАХ», яка базується на методиці маржинальних калькуляцій виробничих процесів. Робота в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина) почалася з зустрічі з деканом факультету сільського господарства Університету прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф професором Ральфом Шлаудерером, який ознайомив нас з історією Університету, цілями діяльності та структурою. Детально професор розповів про особливості навчального процесу та пріоритети вищої школи Німеччини при підготовці майбутніх фахівців, відзначаючи перспективні напрями для Національного університету біоресурсів і природокористування України в контексті міждержавної співпраці. Значний акцент навчальні заклади Німеччини роблять на практичній підготовці студентів та їх особистісній вмотивованості щодо отримання знань.
Науковий співробітник Університету Крістіан Шу презентував методику розрахунку валового маржинального доходу фермерського господарства, яку широко використовують під час теоретичного і практичного навчання студентів. Він є розробником програми прийняття управлінських рішень «МАХ», яка широко використовуються аналітиками Німеччини для оцінки валового маржинального доходу та, на її основі, розробки практичних рекомендацій щодо раціонального використання ресурсної бази фермерськими господарствами.
Доктор Арам Арістакесян відзначив важливість нормативно-правового регулювання виробничих процесів та принципову україно-німецьку відмінність. Приємні враження залишилися від спілкування з колективом Університету прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф, з професорсько-викладацьким складом, які опікуються підготовкою студентів, в т.ч. іноземних з НУБіП України.
У квітні 2019 року в рамках програми Erasmus+ в НУБіП України на економічному факультеті на кафедрі статистики та економічного аналізу перебував з візитом Яцек Скудларскі, кандидат сільськогосподарських наук Варшавського університету наук про життя м. Варшава (Польща)
(https://nubip.edu.ua/node/59635).
Я. Скудларскі представив свій факультет «Технології переробки продукції сільського господарства», розповів про особливості навчальної та наукової діяльності. Для студентів ОС «Бакалавр» спеціальностей «Облік і оподаткування» та «Економіка» провів лекції на тематику відновлюваних джерел енергії, зокрема технології виробництва біомаси. Студенти виявили зацікавленість до відновлюваних джерел енергії в Польщі та під час дискусії підкреслили їх важливу роль щодо зменшення енергетичної залежності, зменшення викидів парникових газів в атмосферу та покращення соціальних аспектів населення в Україні. Яцек Скудларскі відзначив, що участь у програмі мобільності Еразмус+ сприятиме поширенню власного досвіду та отриманню нових знань під час обміну. Це мотивує покращувати як методики викладання, так і розширює можливості наукової співпраці між факультетами.
Протягом квітня-червня 2018 р. відбулося стажування доцента Богданюк О.В. в в Університеті «Проф. Д-р Асен Златаров» – м. Бургас (Болгарія), яке було сформоване з таких модулів: 1. Investment Portfolio Management, 2. Strategic International Management, 3. International Operational Management, 4. International Human Resources Management, 5.Business Logistics and Supply Chain Management, 6. International Finance. Викладач прийняла участь в ІІ міжнародній науково-практичній конференції «Україна, Болгарія, ЄС: економічні та соціальні тенденції розвитку» в м. Бургас, Болгарія. В конференції прийняли участь 65 учасників з 21 навчального закладу України, Болгарії, Польської Республіки, Грузії, Словацької Республіки та Російської Федерації.
Протягом 2018 року доцент
Куць Т.В. (https://nubip.edu.ua/node/49230) та доцент Богданюк О.В. (https://nubip.edu.ua/node/52831) пройшли наукове стажування у Варшавському університеті наук про життя (Warsaw University of Life Sciences – SGGW) в рамках участі у проекті Польського національного комітету у справах ЮНЕСКО.
Програма стажування включала в себе проведення наукових досліджень з актуальних проблем аграрної економіки та маркетингу, а також вивчення науково-педагогічного та освітнього досвіду польських колег.
У рамках стажування у Варшавському університеті наук про життя відбулися зустрічі з науковцями і викладачами економічного факультету. У результаті проведених зустрічей викладачі НУБіП України ознайомилися з історією, пріоритетами розвитку та структурою Варшавського університету наук про життя, його освітньою та науково-дослідницькою діяльністю. Протягом стажування було обговорено засади функціонування сільськогосподарських підприємств та аграрних ринків в сучасних умовах, а також розглянуто особливості організації діяльності ряду сільськогосподарських служб. Викладачам була надана можливість ознайомитись з напрямами міжнародної співпраці в освітянському середовищі вищих навчальних закладів Польщі та розглянуто перспективи участі у науково-просвітницьких заходах Варшавського університету наук про життя.
Важливим елементом програми є практичне спрямування стажування, тобто вивчення особливостей ведення агропромислового виробництва у Польщі. З цією метою представники НУБіП України відвідали Інститут аграрної та харчової економіки – Національного науково-дослідного інституту (IAFE-NRI), де було обговорено тенденції кон'юнктури ринків технічних культур, цінові тенденції польських та українських ринків даних культур, особливості державного регулювання та здійснення експортно-імпортних операцій. Учасники програми розширили знання щодо чинників конкурентоспроможності сучасних аграрних підприємств Польщі.
З метою набуття практичного досвіду читання дисциплін, студентам економічних спеціальностей, польськими колегами, Богданюк О.В. відвідала лекції та практичні заняття з дисципліни «Математична статистика».
Богданюк О.В. прийняла участь в IV Міжнародній науковій конференції, яку проводив економічний факультетWULS-SGGW на тему: «Тренди в регіональному розвитку країн ЄС», та представила постерну презентацію на тему наукового дослідження «Садівництво України та Польщі: основні тенденції розвитку, порівняння». Отримана інформація з університетських інформаційних баз, надала можливість науковцю порівняти рівень та тенденції розвитку садівництва в Україні та Польщі.
На кафедрі статистики та економічного аналізу також активно реалізується програми академічної мобільності в Університеті Фоджа (Італія). Так, у 2018 р. науково-педагогічне стажування пройшла доцент
Макарчук О.Г. (https://nubip.edu.ua/node/46815), а на початку 2019 р. – доцент Куць Т.В. (https://nubip.edu.ua/node/59542)Протягом стажування викладачі НУБіП України здійснювали спільні наукові дослідження з італійськими колегами за обраними економічними темами. Для студентів бакалаврату Макарчук О.Г. та Куць Т.В. провели лекції на англійській мові.
Під час стажування відбулося ряд зустрічей з викладачами та деканом економічного факультету Університету Фоджа проф. Ф. Конто. Макарчук О.Г. та Куць Т.В. представили матеріали про пріоритети розвитку та здобутки економічного факультету НУБіП України. Також та було обговорено перспективи подальшої українсько-італійської співпраці між факультетами. За результатами успішного проходження науково-педагогічного стажування Макарчук О.Г. та Куць Т.В. отримали відповідні сертифікати.
Завідувачем кафедри, д.е.н.,професором Лазаришиною І.Д. налагоджено хороші ділові контакти з колегами з Університету Марії Кюрі-Склодовської у Любліні. Вона пройшла короткотермінове стажування на кафедрі рахунковості і фінансів (Обліку і фінансів), якою керує професор, доктор хабілітований Ронек. За його сприяння було видано колективну монографію в Університеті, автором розділу до якої є Лазаришина І.Д. Також досягнуто домовленості про можливість стажування викладачів і студентів нашого вишу у Любліні.

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook