Кафедра аквакультури

Історія кафедри

Створення кафедри аквакультури було започатковано за ініціативою ректора НАУ академіка Мельничука Д.О., керівництва рибогосподарської галузі (Укрголоврибгоспу) України в особі Сахневича В.С. та директора Інституту рибного господарства Української академії аграрних наук (ІРГ УААН) кандидата економічних наук, Заслуженого працівника сільського господарства України Гринжевського М.В. У процесі створення кафедри для підготовки необхідної документації було задіяно групу працівників від ІРГ УААН (Гринжевський М.В., Андрющенко А.І.) та від НАУ (Захаранко М.В., Маценко М.І.), роботу якої було очолено деканом зооінженерного факультету професором Гопкою Б.М. За результатами проведеної роботи наказом Національного аграрного університету (НАУ) №14 від 23.01.1996 р. на базі зооінженерного факультету біло створено кафедру рибництва. Завідувачем кафедри було призначено директора Інституту рибного господарства Гринжевського М.В. Навчальний процес на кафедрі здійснювали на той час доценти Гринжевський М.В., Андрющенко А.І., Балтаджі Р.А., Вовк Н.І., Кражан С.А,, Кучеренко А.П., Литвинова Т.Г., Плуженко І.Л., Хижняк М.І. Заняття проводилися за блоковою системою за дисциплінами; "Іхтіологія", "Гідробіологія", "Мікробіологія", "Годівля риб", "Іхтіопатологія", "Розведення риб", "Селекція риб", "Економіка рибогосподарської галузі" на базі науково-дослідних лабораторій та аудиторних приміщень Інституту рибного господарства УААН. Практичні, лабораторні заняття та виробничу технологічну практику студенти проходили у дослідних господарствах ІРГ УААН "Нивка" та "Великий Любінь", а також у виробничих рибницьких господарствах Укррибгоспу.

    У 2001 р. на базі кафедри рибництва та новоствореної у 2000 р. на зооінженерному факультеті кафедри іхтіології та гідробіології за наказом ректора Національного аграгного університету академіка Мельничука Д.О. був започаткований факультет водних біоресурсів і аквакультури, а кафедру рибництва було перейменовано у кафедру технології виробництва та переробки продукції аквакультури, а у 2003 р. - у кафедру аквакультури.

    З вересня 2002 по квітень 2003 рр. завідування кафедрою технології виробництва та переробки продукції аквакультури здійснювалося доктором технічних наук, професором Васюковою Г.Т. Навчальний процес на кафедрі на той час проводили доценти Андрющенко А.І., Кражан С.А., Олексієнко О.О., Третяк О.М., Алимов С.І., асистенти Коваленко В.О., Кравчук Н.М., Іванов В.С.

    В кінці квітня 2003 р. кафедру технології виробництва та переробки продукції аквакультури було перейменовано у кафедру аквакультури, яку очолив кандидат сільськогосподарських наук, Заслужений працівник сільського господарства України, Голова Державного департаменту рибного господарства Міністерства аграрної політики Алимов С.І., який керував нею до грудня 2005 р.

    У січні 2006 р. Алимова С.І. було призначено на посаду в.о. декана рибогосподарського факультету, а у подальшому - деканом названого факультету, одночасно він очолював і кафедру аквакультури.

    З жовтня 2009 р. до серпня 2010 р. в.о. завідувача кафедри було призначено професора Трофіменко О.Л., а з вересня 2011 р. кафедру аквакультури очолює доктор сільськогосподарських наук, професор Вовк Н.І.

    Завідувач кафедри, професор Вовк Н.І. є Почесним доктором Інституту агроекології НААН України, а доцент кафедри, кандидат біологічних наук Андрющенко А.І. є Почесним доктором Інституту рибного господарства НААН України.

    Крім того, працівники кафедри мають державні нагороди та трудові відзнаки. Завідувача кафедри професора Вовк Н.І. нагороджено трудовою відзнакою "Почесний працівник рибогосподарської галузі". Доцент кафедри Андрющенко А.І. має державні нагороди - орден "За заслуги" ІІІ ступеня, "Відмінник освіти України" та трудові відзнаки: "Ветеран рибогосподарської галузі", "Почесний працівник рибогосподарської галузі", "Ветеран рибного господарства". Трудовими відзнаками "Почесний працівник рибогосподарської галузі" та "Ветеран рибогосподарської галузі" нагороджено доцента Коваленка В.О.

      

Кафедра аквакультури у 2017 році

  На даний час навчальний процес на кафедрі забезпечують: професор Віталій Валерійович Бехпрофесор Надія Іллівна Вовк,  доцент Василь Олександрович  Коваленко, доцент Вадим Петрович Марценюк, доцент Ірина Сергіївна Кононенко; старший викладач Олеся Володимирівна Охріменко (кандидат наук), асистент Михайло Вікторович Леуський.  

Кафедра аквакультури 2023 р. 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook