Кафедра гідробіології та іхтіології

Історія кафедри

 У витоків сучасної кафедри гідробіології та іхтіології стояла кафедра зоології та порівняльної анатомії, створена у 1921 році у Київському ветеринарно-зоотехнічному інституті, її очолював професор Б.А.Домбровський.

У 1934 р. вона трансформувалася у кафедру зоології і дарвінізму, керівництво якою було доручено доценту М.М.Синицькому. При кафедрі створили зоологічний музей.

Після організації Київського лісогосподарського інституту у Голосієво до нього перейшла реформована кафедра зоології та ентомології, яку очолив професор А.Г.Лєбєдєв. До лісогосподарського інституту передали і зоологічний музей. Музей мав навчальний характер і велике практичне значення для викладання курсу зоології та споріднених навчальних дисциплін.

Під час Великої Вітчизняної війни музейні експонати, ентомологічні колекції та лабораторне майно було частково знищено або вивезено разом із кафедрою зоології та ентомології спочатку до Харкова, а потім до Свердловська, де на правах факультету Свердловського сільськогосподарського інституту під час евакуації працював Київський ветеринарний інститут.

У 1944 р. Київський ветеринарний інститут відновлено, а в його складі – і кафедру зоології, якою завідували спочатку М.М.Синицький, а пізніше М.А.Кравченко та А.Ю.Безносенко.

Після організації факультету захисту рослин у 1963 р. до його складу увійшла і кафедра зоології та загальної ентомології під керівництвом  професора М.М.Синицького. Згодом її очолив професор Й.Т.Покозій. Головним напрямом науково-дослідної роботи цього підрозділу в той час стало вивчення екологічної та патологічної фізіології шкідливих і корисних комах, кліщів, нематод. На кафедрі почав працювати доцент А.Г.Руднєв.

Пізніше кафедру було реорганізовано у кафедру фітофармакології та зоології, очолив її професор М.М.Доля.

Після 1998 р. назву кафедри зоології було втрачено і вона стала називатися кафедрою хімічного та біологічного захисту рослин.

У 2000 році на підставі рішення Вченої ради Національного аграрного університету за наказом ректора №318 від 13.09.2000 року на базі зооінженерного факультету було створено кафедру гідробіології та іхтіології. Вона акумулювала традиції, досвід та досягнення попередників з кафедри зоології та ентомоглогії і мала завдання сформувати новий пласт науковців сучасного напряму "Водні біоресурси та аквакультура".

У 2001 році прийнято рішення про виокремлення нового факультету «Водних біоресурсів і аквакультури», до складу якого вже увійшли кафедра гідробіології і відновлена у 2001 році кафедра загальної зоології та іхтіології.

У 2015 році було прийнято рішення про відокремлення блоку зоологічних дисциплін з кафедри загальної зоології і іхтіології (на базі яких створено нову кафедру – біології тварин) та об’єднано кафедру гідробіології і блок іхтіологічних дисциплін вище вказаної кафедри з оформленням нового структурного підрозділу – кафедри гідробіології та іхтіології. Нині вона є структурним підрозділом факультету тваринництва та водних біоресурсів.

 

З 2000 року на кафедрі працювали професор, доктор біологічних наук, член-кореспондент Російської академії природничих наук, заслужений рибовод Росії М.Є.Сальников (іхтіолог-рибовод); професор, доктор біологічних наук П.Я.Кілочицький (зоолог); професор, доктор сільськогосподарських наук Н.І.Вовк (іхтіопатолог); доктор біологічних наук О.С.Потрохов (фізіолог риб); доценти: кандидат біологічних наук А.Г.Руднєв (ентомолог); кандидат біологічних наук В.Р.Алексієнко (зоолог), кандидат біологічних наук Д.В.Лукашов (зоолог), кандидат біологічних наук В.М.Логвиненко (біолог), кандидат сільськогосподарських наук Т.В.Захарова (ентомолог), кандидат біологічних наук А.В.Фокін (ентомолог), кандидат біологічних наук В.І.Мальцев (еколог, гідробіолог), кандидат сільськогосподарських наук Н.П.Свириденко (технолог з розведення с.-г. тварин); кандидат біологічних наук Г.О.Котовська (гідробіолог), кандидат біологічних наук І.Ю.Кірєєва (рибовод).

 

Нині на кафедрі для підготовки фахівців працює високопрофесійний злагоджений колектив викладачів, серед яких завідувач кафедри – кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, доцент Петро Григорович Шевченко; професор кафедри – доктор біологічних наук, член-кореспондент НАН України Микола Юрійович Євтушенко; професор кафедри - доктор ветеринарних наук, доцент Данчук Олексій Володимирович, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, доцент, Почесний працівник рибного господарства України Меланія Іванівна Хижняк; кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, доцент Світлана Василівна Дудник, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Юлія Анатоліївна Глєбова; кандидат біологічних наук, доцент Наталія Ярославівна Рудик-Леуська, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Наталія Олександрівна Марценюк, , кандидат сільськогосподарських наук, доцент Вадим Петрович Марценюк, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Христенко Дмитро Сергійович, асистент кафедри Максим Борисович Халтурин.


Підготовку до проведення занять на кафедрі здійснює допоміжний персонал у складі завідувача навчально-науково-виробничої лабораторії біопродуктивності водойм і рибогосподарської екології Петілової Л.В., завідувача навчальної лабораторії декоративних гідробіоресурсів Сендонін О.В., майстрів виробничого навчання Домбровської О.О. та Климковецького А.А., старших лаборантів Волошиної Н.М. та Юкало Л.В., лаборантів Павленко В.С., Гончакової Л.С., Макаренко А.А.


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook