Кафедра землеробства та гербології

Структура і зміст програми виробничої практики, яка проводиться дистанційно

ПРОГРАМА ТА ЗМІСТ ПРАКТИКИ
Основне направлення з виробничої практики студентів визнача­ється змістом програми. Вивчаючи програму ще до початку практики, студент повинен чітко і у повному обсязі усвідомити, що він буде робити і які матеріали йому необхідно зібрати у період проходження практики.
Для успішної підготовки до роботи у сільськогосподарському виробництві зі спеціальності агрономія, студент повинен уміти оцінювати природні умови розташування господарства, оволодіти навичками організації та управління господарством.   Для цього   програмою практики передбачено вивчити:
- ґрунтово-кліматичні та економічні умови господарства (місце розташування, відстань до місць і пунктів реалізації продукції, клімат, ґрунти);
- внутрішньогосподарську спеціалізацію господарства, його розміри (структуру товарної продукції, вартість основних виробничих фондів, обсяги виробництва валової продукції, площу сільськогосподарських угідь, кількість працюючих, тощо);
- особливості землекористування, склад сільськогосподарських угідь, систему сівозмін, структуру посівних площ;
- структуру господарства (кількість відділень, підрозділів);
- визначення потреби в трудових ресурсах та засобах виробництва;
- оплату праці в рослинництві і, тваринництві та інших галузях і підрозділах, систему додаткового стимулювання праці;
- оплату праці спеціалістів господарства (посадові оклади, преміювання);
- організацію планування у підрозділах (річні виробничі проекти, плани на найбільш важливі періоди сільськогосподарських робіт (їх призначення та порядок складання); технологічні карти (зміст, призначення, порядок розробки та розрахунок витрат); наряди на виконання робіт, порядок їх складання та доведення до виконавців, організацію контролю за їх виконанням;
- питання використання землі, трудових і матеріальних ресурсів, техніки, резерви виробництва та їх використання;
- стан техніки безпеки та охорони праці, виробничої санітарії, протипожежного захисту, оформлення документації;
- розмір та склад управлінського апарату;
- методи керівництва господарством і його підрозділами;
- систему контролю за роботою підрозділів;
- систему оперативної звітності;
- організацію збирання, збереження первинної переробки продукції рослинництва, узгодженість окремих ланок;
- систему розподілу валової продукції та прибутку;
- диспетчерську службу, розпорядок та специфіку робочого дня керівників і спеціалістів, планування роботи фахівців;
- роботу загальних зборів колективів, засідань правління, виробничих нарад у господарстві, систему керівництва з боку сільськогосподарських районних та інших органів;
- аналіз роботи керівника господарства та головного спеціаліста, структуру робочого часу (шляхом фотохронометрування протягом 5-7 днів);
- стиль роботи головного агронома.
Під час проходження виробничої практики студент-практикант збирає матеріали для виконання курсових робіт та випускної бакалаврської роботи.
 
 
ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ З ОКРЕМИХ РОЗДІЛІВ ПРОГРАМИ З ЗЕМЛЕРОБСТВА І РОСЛИННИЦТВА
При проходженні виробничої практики з землеробства студент-практикант знайомиться із структурою землеробської галузі в господарстві і бере участь у проведенні таких заходів:
- знайомиться та ретельно вивчає систему технологій вирощування сільськогосподарських культур, робочий план польових робіт, технологічних карт вирощування зернових, кормових, технічних, овочевих та інших культур;
- у підготовці визначення якості посівного, посадкового матеріалу та підготовки його до сівби, в оцінці стану посівів вирощуваних культур, у розробці заходів по догляду за ними та їх збиранні;
- бере участь у складанні плану використання органічних та мінеральних добрив та підготовці їх до внесення, а також бере участь у підготовці отрутохімікатів та гербіцидів до протруєння насіння і боротьби з шкідниками, хворобами та бур'янами;
- разом з агрономом визначає та уточнює графіки використання машинно-тракторного парку та робочої сили. Бере участь у здійсненні контролю за якістю проведення польових робіт;
- здійснює контроль за ростом та розвитком рослин і разом з агрономом проводить додаткові заходи з догляду за посівами;
- знайомиться з планом сівби озимих культур, уточнює строки, способи, норми висіву та глибину загортання насіння. Знайомиться із системою зяблевого обробітку ґрунту;
- вивчає стан запровадження заходів щодо боротьби з ерозією ґрунтів (ґрунтозахисні сівозміни, лісозахисні смуги, ґрунтозахисні способи обробітку ґрунту);
- знайомиться з планом внутрігосподарського землекористування господарства, системою сівозмін, аналізує їх схеми, стан їх освоєння, фактичне розміщення культур у полях сівозміни порівняно з ротаційними таблицями;
-            під час практики він здійснює фенологічні спостереження, встановлює густоту стояння рослин, визначає біологічний урожай і його структуру. Веде облік виконуваних агрозаходів, строки та якість їх проведення.
Нижче перелічені таблиці, за якими необхідно зібрати вихідну інформацію для написання звіту та випускної бакалаврської роботи
 
Таблиця 1. Співвідношення земельних угідь та структура посівних площ в господарстві
№ з/п
Сільськогосподарські угіддя та назва господарських груп культур
Площа,
га
Частка, %
від усієї території
від с/г угідь
Від ріллі
1
2
3
4
5
1.
Вся територія господарства
 
 
 
 
2.
Сільськогосподарські угіддя
 
 
 
 
3.
Рілля, зайнята польовими та овочевими культурами
 
 
 
 
4.
Ліси і чагарники
 
 
 
 
5.
Під дорогами, водоймами, будівлями
 
 
 
 
6.
Багаторічні плодові насадження та ягідники
 
 
 
 
7.
Природні луки і пасовища
 
 
 
 
8.
Польові с/г культури, всього:
 
 
 
 
9.
З них зернові і зернобобові
 
 
 
 
10.
Технічні просапні
 
 
 
 
11.
Технічні непросапні
 
 
 
 
12.
Кормові, всього
 
 
 
 
13.
У т.ч. багаторічні трави
 
 
 
 
14.
Овочеві культури, всього
 
 
 
 
Частка ріллі, %
 
Коефіцієнт використання ріллі
 
 
Таблиця 2. Система сівозмін у господарстві та стан їх освоєння
Назва сівозмін
Схема чергування культур у сівозмінах
№ поля
Фактичне розміщення культур у полях за останні з роки
2019
2020
2021
1
2
3
4
5
6
Польова, га
1
2
3
4
5
І
ІІ
ІІІ
ІV
V
 
 
 
Кормова і т.д.
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
Таблиця 3. Система обробітку ґрунту в польовій сівозміні, фактично здійснена під урожай 2022 року
С-г культури в порядку їх чергування в сівозміні
Основний обробіток
Передпосівний обробіток
Післяпосівний обробіток
Заходи
Глибина, см
Строки
Марка с-г
машини
Заходи
Глибина, см
Строки
Марка с-г
машини
Заходи
Глибина, см
Строки
Марка с-г
машини
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Таблиця 4. Система удобрення ґрунту в польовій сівозміні, фактично здійснена під урожай 2022 року
С-г культури в порядку їх чергування в сівозміні
Урожайність, т\га
Дози органічних, т/га і мінеральних добрив, кг\га діючої речовини №РК
Всього на 1 га
Індекс екологізації землеробстава 7:6
Всього внесено діючої речовини №РК в органічних і мінеральних добривах, кг\га
Винесено з урожаєм діючої речовини №РК, кг\га
Баланс кг\га діючої речовини
Основне
Припосівне
Підживлення
Органічних, т\га
Мінеральних, кг\га діючої речовини
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
 
Таблиці 5. Фактична система протибур’янових заходів у господарстві
Культура
Агротип
Забур’яненості
Кількість бур`янів
на час застосування
заходів, шт\м
Заходи
Еколого-економічні
пороги абур’яненості,
шт\м2 посівів
Елементи технології застосування заходів
Строки
Способи
внесення препаратів
Дози
препаратів, кг\га
Витрати
робочого розчину, л\га
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
 
 
Таблиця 6 Показники ведення насінництва у господарстві (середнє за останні 3 роки)
С-г культури
Сорти
Площа під
сортами, га
Репродукція
Категорія
посівної якості
Потреба в насінні
Урожайність сортів, середнє за останні
3 роки
Забезпеченість господарства власним насінням % від потреби
Реєстрованими сортами
Кондиційним насінням
1
2
3
4
5
6
7
8
9
 
Проведення наукового експерименту в умовах господарства
В продовж проходження виробничої практики студент повинен прийняти безпосередню участь у вивченні факторів, що визначають формування рівня продуктивності провідної сільськогосподарської культури господарства.
Схему досліду і програму досліджень кожен практикант розробляє спільно з науковим керівництвом та узгоджує з керівником від господарства.
Попередні результати проведених досліджень повинні бути включені окремим розділом у звіті за виробничу практику.

 

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook