ЗВІТ наукового гуртка «Регіоноведення» за 2021-2022 рр.

26 квітня 2022 року
НУБіП України

 ЗВІТ наукового гуртка «Регіоноведення» за 2021-2022 рр.
Завдання гуртка – поглиблення знань щодо регіонального розподілу різних видів господарської діяльності людей відповідно до особливостей формування економічної ефективності їх функціонування; аналіз територіального розподілу природно-ресурсного потенціалу, джерел сировини, енергії, капіталу, інформації; територіального поділу праці та спеціалізації регіонів; удосконалення внутрішньорегіональних і міжрайонних фінансово-економічних зв'язків; раціонального використання трудових та економічних ресурсів.
Тематика засідань гуртка:
1. Основні теорії регіональної економіки та територіальної організації господарства України
2. Глобалізація і регіоналізація світового економічного простору. Основні суб'єкти глобального ринку.
3. Сутність економічного районування та його значення. Характеристика природноресурсного, трудоресурсного, економічного потенціалів регіонів України
4. Структурні перетворення в Україні: передумови модернізації економіки.
5. Конкурентоспроможність регіонів як необхідна передумова зростання конкурентоспроможності країни.
6. Міжбюджетні відносини, розподіл повноважень між центральними і регіональними органами влади.
7. Децентралізація в Україні. Досвід в розвинутих країн (США, ЄС, країни східноазіатського блоку) в проведенні децентралізації.
8. Стратегічне планування області, міста, ОТГ.

Серед найбільш активних учасників слід відмітити студентів ветеринарного факультету:
Пуха Михайло
Ващенко Аліна
Іващенко Олександр
Ігнатенко Олександр
Костюченко Дар’я
Ткачук Богдан
Араньош Олександр
Кривуля Ярослав
Химченко Віталій
Підсумком засідань наукового студентського гуртка є презентація доповідей студентів на студентській конференції, написання тез у збірках тез конференцій. Проведено 16 засідань по даним тематикам.

Доповіді та опубліковано тези за матеріалами 74-ї науково- практичної студентської конференції «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України», 4 Секція «Конкурентоспроможність аграрого сектору в умовах функціонування зони вільної торгівлі з ЄС» 21 листопада 2021 року, НУБіП України:
Тетяна Гайдученко, студентка ОС «Магістр», спеціальності «Облік та оподаткування» здобула 1 місце. Тема презентації: «Оцінка стану борошномельної галузі в Україні та шляхи його вдосконалення» здобула 1 місце.
Анна Костюк студентка ОС «Магістр», спеціальності «Облік та оподаткування» посіла 4 місце. Тема презентації: «Поточний стан та перспективи розвитку ринку кукурудзи в Україні» отримала 4 місце.
Тези пдготували:
1. Musii A. L. Regulation of the agricultural land market in France
2. Бондаренко К. А. Курс на цифровізацію аграрних підприємств в Україні
3. Ваніна О. Ю. Дослідження ринку пива в Україні
4. Коротка Д. І. Проблеми та перспективи розвитку ринку пива Українi.
5. Кравчук Н. А. Перспективи розвитку ринку морепродуктів в Україні.
6. Кучерявий А. О. Сучасне становище на ринку круп в Україні: прогнози та аналітика.
7. Лук’янчук В. М. Сучасний стан молочної галузі України/
8. Петенко В. Ю. Аграрна політика Сполучених Штатів Америки.
9. Поточний стан та перспективи розвитку ринку озимої пшениці в Україні
10. Полякова Т.В. Поточний стан та перспективи розвитку ринку озимої пшениці в Україні
11. Семеренко В.В. Поточний стан і перспективи розвитку виробництва кукурудзи на зерно в Україні.
12. Федорченко М. Р. Поточний стан та перспективи розвитку ринку свинини в Україні
13. Чайка М.О. Стан та перспективи розвитку виробництва комбікормів в Україні
14. Шевчук І. Ю. Тенденції та проблеми розвитку внутрішнього ринку макаронних виробів В Україні
15. Шень К.В. Ринок хлібобулочних виробів в Україні.

Міжнародна науково-практична конференція «АГРАРНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ». Економічний факультет НУБіП України, 23-24 вересня 2021 року.
1. Веклич С.Ю., Наконечна К.В. Державне регулювання ринку молока і молочних продуктів в Україні.
3. Гончаров О.А., Наконечна К.В. Державне регулювання ринку м'яса в Україні. Міжнародна наукова інтернет-конференція економічного спрямування.

ХІІ Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Фінанси: теорія і практика» Національний авіаційний університет. Факультет економіки та бізнес-адміністрування 17.12.2021:
Тези підготували студенти ветеринарного факультету:
1. Пуха М.В. «Земельна реформа у Голандії».
2. Адамчук А.С. «Земельна реформа старих країн-членів ЄС – досвід Великобританії».

Міжнародна науково-практична конференція «Реформування економіки в контексті міжнародного співробітництва: механізми та стратегії» Класичний приватний університет, м. Запоріжжя, 4-5 лютого
1. Гвоздик Т. М. Інструменти регулювання агропродовольчого ринку.
2. Іваненко Андрій. Трансофрмація головних цілей спільної аграрної політики Європейського Союзу.
3. Селегень Ярослав. Інструменти регулювання експорту агропродовольчої продукції регіонів України.

Заходи, в яких приймали участь члени гуртка «Регіоноведення»:
1. 25 вересня 2021 року студенти члени гуртка «Регіоноведення» були присутні на Міжнародній науково-практичній конференції «Аграрна політика України в умовах глобальних викликів», присвяченій святкуванню ювілею економічного факультету НУБіП України.
2. 7 жовтня 2021 року студенти члени гуртка «Регіоноведення» ОС Магістр факультету харчових технологій прийняли участь у конференції, що проводили працівники Проєкту Агрополітичний Діалог онлайн- на тему «Оцінка сталості Німецьким інститутом сталого сільського господарства (DINAK)».
3. 14 грудня 2021 року студенти члени гуртка «Регіоноведення» на запрошення проєкта Німецько-український агрополітичний діалог (АПД були присутні на круглому столі в онлайн-форматі на тему: «Аналіз ефективності державних субсидій для розвитку сталого сільського господарства в Україні».
4. 22 лютого 2022 члени гуртка «Регіоноведення» онлайн долучилися до круглого столу , який організували представники Міністерства аграрної політики та продовольства України в рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД), що реалізується за підтримки Федеральним Міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини (BMEL), взяли участь у засіданні круглого столу в онлайн форматі на тему: «Німецький досвід щодо інституційної організації та фінансування сільськогосподарської меліорації – опції для України».
5. 8 квітня 2022 року члени гуртка Регіоноведення прийняли участь онлайн у міжнародному семінарі, який організували к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки Кірейцева О.В., завідувачка кафедри глобальної економіки ,д.е.н., професор Вдовенко Н.М. та Крістоф Має, директор аграрного ліцею EPLEFPA "Luçon-Pétré" (Лукон, Франція).
6. Серйозні проблеми для українського агробізнесу спричинила російська агресія проти України, яка почалася 24 лютого цього року. У 2014 році, коли півострів Крим був незаконно анексований Російською Федерацією і розпочався підтримуваний Росією конфлікт на Донбасі, сільськогосподарська діяльність в цих регіонах зазнала великих втрат. Однак нинішній наступ ставить під загрозу сільське господарство по всій країні. Серйозну загрозу для посівних та збиральних кампаній 2022 року становлять авіаудари, окупація та активні бойові дії, які поки що ведуться переважно в південних, східних та північних областях. Збиральна компанія також ускладняється проблемами у матеріально-технічному забезпеченні та логістиці. За останні роки Україна стала важливим гравцем на світових аграрних ринках. Сьогодні на Україну припадає майже 10% світового експорту пшениці, 15% експорту кукурудзи та понад 15% експорту ячменю на світові ринки. Що стосується соняшникової олії, то Україна забезпечує майже 50% світового експорту. Окрім торгівлі зерновими та олійними культурами, українське сільське господарство відіграє важливу роль у локальній та глобальній продовольчій безпеці. Росія, у свою чергу, є ще одним великим постачальником зерна та олії на світовому ринку. На її долю припадає 18% світового експорту пшениці і 25% світового експорту соняшникової олії. Через поточні та потенційні економічні санкції, запроваджені торговими партнерами Росії через вторгнення в Україну та воєнні злочини, Росія також може постраждати від перебоїв у ланцюгах постачання агропродовольчої продукції. У гіршому випадку, якщо Росія окупує Україну та поглине її економіку, вона може стати головною наддержавою на світових ринках сільськогосподарської продукції.
На цьому тлі Лейбніц-Інститут аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO, Німеччина), Київська школа економіки (KSE, Україна), Вагенінгенський університет та науково-дослідний центр (WUR, Нідерланди) та Німецько-український агрополітичний діалог (APD, Україна) спільно провели дискусію на тему «Зміни в аграрній політиці в Україні – шанси та можливості у стані війни», в якому прийняли участь члени гуртка «Регіоноведення».
Стратегічні напрями діяльності гуртка « Регіоноведення»:
1. Проводити теоретично-концептуальні дослідження регіонального розвитку,
2. здійснювати аналіз економічного розвитку регіонів та
3. розробляти рекомендацій для застосування при підвищенні кваліфікації фахівців, підготовці бакалаврів та магістрів, перепідготовці фахівців для здобуття другої вищої освіти.
4. проводити круглих столів з студентами економічного ф-ту з актуальних питань регіонального розвитку;
5. написання студентами наукових статей, виступи на конференціях.

ЗВІТ 

 

ЗВІТ наукового гуртка «Регіоноведення» за 2021-2022 рр.

Завдання гуртка – поглиблення знань щодо регіонального розподілу різних видів господарської діяльності людей відповідно до особливостей формування економічної ефективності їх функціонування; аналіз територіального розподілу природно-ресурсного потенціалу, джерел сировини, енергії, капіталу, інформації; територіального поділу праці та спеціалізації регіонів; удосконалення внутрішньорегіональних і міжрайонних фінансово-економічних зв'язків; раціонального використання трудових та економічних ресурсів.
Тематика засідань гуртка:
1. Основні теорії регіональної економіки та територіальної організації господарства України
2. Глобалізація і регіоналізація світового економічного простору. Основні суб'єкти глобального ринку.
3. Сутність економічного районування та його значення. Характеристика природноресурсного, трудоресурсного, економічного потенціалів регіонів України
4. Структурні перетворення в Україні: передумови модернізації економіки.
5. Конкурентоспроможність регіонів як необхідна передумова зростання конкурентоспроможності країни.
6. Міжбюджетні відносини, розподіл повноважень між центральними і регіональними органами влади.
7. Децентралізація в Україні. Досвід в розвинутих країн (США, ЄС, країни східноазіатського блоку) в проведенні децентралізації.
8. Стратегічне планування області, міста, ОТГ.

Серед найбільш активних учасників слід відмітити студентів ветеринарного факультету:
Пуха Михайло
Ващенко Аліна
Іващенко Олександр
Ігнатенко Олександр
Костюченко Дар’я
Ткачук Богдан
Араньош Олександр
Кривуля Ярослав
Химченко Віталій
Підсумком засідань наукового студентського гуртка є презентація доповідей студентів на студентській конференції, написання тез у збірках тез конференцій. Проведено 16 засідань по даним тематикам.

Доповіді та опубліковано тези за матеріалами 74-ї науково- практичної студентської конференції «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України», 4 Секція «Конкурентоспроможність аграрого сектору в умовах функціонування зони вільної торгівлі з ЄС» 21 листопада 2021 року, НУБіП України:
Тетяна Гайдученко, студентка ОС «Магістр», спеціальності «Облік та оподаткування» здобула 1 місце. Тема презентації: «Оцінка стану борошномельної галузі в Україні та шляхи його вдосконалення» здобула 1 місце.
Анна Костюк студентка ОС «Магістр», спеціальності «Облік та оподаткування» посіла 4 місце. Тема презентації: «Поточний стан та перспективи розвитку ринку кукурудзи в Україні» отримала 4 місце.
Тези пдготували:
1. Musii A. L. Regulation of the agricultural land market in France
2. Бондаренко К. А. Курс на цифровізацію аграрних підприємств в Україні
3. Ваніна О. Ю. Дослідження ринку пива в Україні
4. Коротка Д. І. Проблеми та перспективи розвитку ринку пива Українi.
5. Кравчук Н. А. Перспективи розвитку ринку морепродуктів в Україні.
6. Кучерявий А. О. Сучасне становище на ринку круп в Україні: прогнози та аналітика.
7. Лук’янчук В. М. Сучасний стан молочної галузі України/
8. Петенко В. Ю. Аграрна політика Сполучених Штатів Америки.
9. Поточний стан та перспективи розвитку ринку озимої пшениці в Україні
10. Полякова Т.В. Поточний стан та перспективи розвитку ринку озимої пшениці в Україні
11. Семеренко В.В. Поточний стан і перспективи розвитку виробництва кукурудзи на зерно в Україні.
12. Федорченко М. Р. Поточний стан та перспективи розвитку ринку свинини в Україні
13. Чайка М.О. Стан та перспективи розвитку виробництва комбікормів в Україні
14. Шевчук І. Ю. Тенденції та проблеми розвитку внутрішнього ринку макаронних виробів В Україні
15. Шень К.В. Ринок хлібобулочних виробів в Україні.

Міжнародна науково-практична конференція «АГРАРНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ». Економічний факультет НУБіП України, 23-24 вересня 2021 року.
1. Веклич С.Ю., Наконечна К.В. Державне регулювання ринку молока і молочних продуктів в Україні.
3. Гончаров О.А., Наконечна К.В. Державне регулювання ринку м'яса в Україні. Міжнародна наукова інтернет-конференція економічного спрямування.

ХІІ Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Фінанси: теорія і практика» Національний авіаційний університет. Факультет економіки та бізнес-адміністрування 17.12.2021:
Тези підготували студенти ветеринарного факультету:
1. Пуха М.В. «Земельна реформа у Голандії».
2. Адамчук А.С. «Земельна реформа старих країн-членів ЄС – досвід Великобританії».

Міжнародна науково-практична конференція «Реформування економіки в контексті міжнародного співробітництва: механізми та стратегії» Класичний приватний університет, м. Запоріжжя, 4-5 лютого
1. Гвоздик Т. М. Інструменти регулювання агропродовольчого ринку.
2. Іваненко Андрій. Трансофрмація головних цілей спільної аграрної політики Європейського Союзу.
3. Селегень Ярослав. Інструменти регулювання експорту агропродовольчої продукції регіонів України.

Заходи, в яких приймали участь члени гуртка «Регіоноведення»:
1. 25 вересня 2021 року студенти члени гуртка «Регіоноведення» були присутні на Міжнародній науково-практичній конференції «Аграрна політика України в умовах глобальних викликів», присвяченій святкуванню ювілею економічного факультету НУБіП України.
2. 7 жовтня 2021 року студенти члени гуртка «Регіоноведення» ОС Магістр факультету харчових технологій прийняли участь у конференції, що проводили працівники Проєкту Агрополітичний Діалог онлайн- на тему «Оцінка сталості Німецьким інститутом сталого сільського господарства (DINAK)».
3. 14 грудня 2021 року студенти члени гуртка «Регіоноведення» на запрошення проєкта Німецько-український агрополітичний діалог (АПД були присутні на круглому столі в онлайн-форматі на тему: «Аналіз ефективності державних субсидій для розвитку сталого сільського господарства в Україні».
4. 22 лютого 2022 члени гуртка «Регіоноведення» онлайн долучилися до круглого столу , який організували представники Міністерства аграрної політики та продовольства України в рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД), що реалізується за підтримки Федеральним Міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини (BMEL), взяли участь у засіданні круглого столу в онлайн форматі на тему: «Німецький досвід щодо інституційної організації та фінансування сільськогосподарської меліорації – опції для України».
5. 8 квітня 2022 року члени гуртка Регіоноведення прийняли участь онлайн у міжнародному семінарі, який організували к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки Кірейцева О.В., завідувачка кафедри глобальної економіки ,д.е.н., професор Вдовенко Н.М. та Крістоф Має, директор аграрного ліцею EPLEFPA "Luçon-Pétré" (Лукон, Франція).
6. Серйозні проблеми для українського агробізнесу спричинила російська агресія проти України, яка почалася 24 лютого цього року. У 2014 році, коли півострів Крим був незаконно анексований Російською Федерацією і розпочався підтримуваний Росією конфлікт на Донбасі, сільськогосподарська діяльність в цих регіонах зазнала великих втрат. Однак нинішній наступ ставить під загрозу сільське господарство по всій країні. Серйозну загрозу для посівних та збиральних кампаній 2022 року становлять авіаудари, окупація та активні бойові дії, які поки що ведуться переважно в південних, східних та північних областях. Збиральна компанія також ускладняється проблемами у матеріально-технічному забезпеченні та логістиці. За останні роки Україна стала важливим гравцем на світових аграрних ринках. Сьогодні на Україну припадає майже 10% світового експорту пшениці, 15% експорту кукурудзи та понад 15% експорту ячменю на світові ринки. Що стосується соняшникової олії, то Україна забезпечує майже 50% світового експорту. Окрім торгівлі зерновими та олійними культурами, українське сільське господарство відіграє важливу роль у локальній та глобальній продовольчій безпеці. Росія, у свою чергу, є ще одним великим постачальником зерна та олії на світовому ринку. На її долю припадає 18% світового експорту пшениці і 25% світового експорту соняшникової олії. Через поточні та потенційні економічні санкції, запроваджені торговими партнерами Росії через вторгнення в Україну та воєнні злочини, Росія також може постраждати від перебоїв у ланцюгах постачання агропродовольчої продукції. У гіршому випадку, якщо Росія окупує Україну та поглине її економіку, вона може стати головною наддержавою на світових ринках сільськогосподарської продукції.
На цьому тлі Лейбніц-Інститут аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO, Німеччина), Київська школа економіки (KSE, Україна), Вагенінгенський університет та науково-дослідний центр (WUR, Нідерланди) та Німецько-український агрополітичний діалог (APD, Україна) спільно провели дискусію на тему «Зміни в аграрній політиці в Україні – шанси та можливості у стані війни», в якому прийняли участь члени гуртка «Регіоноведення».
Стратегічні напрями діяльності гуртка « Регіоноведення»:
1. Проводити теоретично-концептуальні дослідження регіонального розвитку,
2. здійснювати аналіз економічного розвитку регіонів та
3. розробляти рекомендацій для застосування при підвищенні кваліфікації фахівців, підготовці бакалаврів та магістрів, перепідготовці фахівців для здобуття другої вищої освіти.
4. проводити круглих столів з студентами економічного ф-ту з актуальних питань регіонального розвитку;
5. написання студентами наукових статей, виступи на конференціях.

Презентація

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook