Викладачі кафедри статистики та економічного аналізу можливості співпраці університетів та міжнародних донорів

20 січня 2022 року
  18 січня 2022 р. викладачі кафедри статистики та економічного аналізу Леся Воляк, Тетяна Куць, та Тетяна Собченко прийняли активну участь у тренінгу на тему «Проблеми закладів вищої освіти щодо реалізації проєктів за грантові кошти міжнародних донорів і шляхи їх вирішення».

    Тренінг організований в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

    Успішна науково-практична робота можлива завдяки умілому комбінуванню державного та приватного фінансування, як від внутрішніх, так і зовнішніх джерел фінансових ресурсів. Грантові інструменти є важливим інструментом підтримки як науки, так і освіти в цілому, однак вони відрізняються від інших інструментів тим, що ці ресурси надаються на безоплатній та безповоротній основі.

    Під час тренінгу разом з Дариною Марчак були обговорені основні проблеми у співпраці університетів та міжнародних донорів; визначено напрями використання власних надходжень згідно Бюджетного кодексу України; проведено критичний аналіз нормативного регулювання використання грантів університетами (в частині обслуговування коштів).

    На основі проведеного аналізу щодо використання закладами освіти грантових коштів, організаторами було представлено «Дорожню карту» руху коштів від грантодавця до університету.

   Також були представлені пропозиції щодо змін до Порядку використання грантів до обговорення яких долучились викладачі економічного факультету, відмічаючи позитивні сторони та можливі наслідки.
      Загальними рекомендаціями для закладів вищої освіти щодо ефективної організації роботи з грантовими коштами є:

  1. Для прискорення проведення розрахунково-касових операцій по гранту обирати державний банк.
  2. Для виплати гідної винагороди працівникам за участь у проєктах варто передбачити внесення змін до Колективного договору щодо встановлення розмірів преміювання.
  3. Реєстрація гранту як МТД, якщо це передбачено міжнародною угодою.
  4. Регулярне підвищення кваліфікації співробітників фінансових служб/відділів університетів для правильного трактування та використання положень законодавства України.

   Особливості отримання та використання міжнародної технічної допомоги учасники розбирали з Юлією Маркуц, яка детально розповіла практичні проблеми з якими стикаються заклади освіти та запропонували шляхи вирішення існуючих перепонів.
   Друга частина тренінгу була присвячена проблемам закупівель закладів вищої освіти і шляхи їх вирішення, які розкрили очільниця Центру вдосконалення закупівель Київської школи економіки Ольга Терещенко та старший дата-аналітик Центру Олексій Грибановський. Експерти представили детально комплексне дослідження закупівельної діяльності в сфері освіти. Вони наголосили, що для вирішення частини проблем університетів з публічними закупівлями важливим є розширення практики використання закладами вищої освіти електронного каталогу і здійснення закупівель через Prozorro.маркет для певного набору категорій товарів (для чого потрібно розробити та затвердити Наказ Міністерства освіти і науки України).

   Також організаторами тренінгу було відмічено, що проблема співпраці закладів вищої освіти з донорами залежить також у розумінні співробітниками профільних служб щодо процедурних питань та обмежень на рівні законодавства. Підтримуючи таку позиції, викладачами НУБіП України було відмічено активну позицію нашого університету у формуванні високопрофесійної освітянської спільноти. Зокрема, в освітні програми економічного факультету вже майже п’ять років читається курс з публічних закупівель, де студенти на реальних кейсах розбирають особливості закупівельної діяльності.

   Щиро дякуємо організаторам та партнерам за можливість долучитися до тренінгу! Сподіваємось на подальшу плідну та результативну співпрацю! 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook