7 грудня – Всесвітній День української хустки

7 грудня 2021 року

“Хустино, хустино, чи біла, чи синя –
мені ти миліша усяких обнов.
Хустино, хустино, як ласка родинна,
як вірності пісня про щиру любов…”

В. Крищенко

     День української хустки неофіційне свято, яке почали відзначати лише з 2019 року з ініціативи групи громадських діячів, акторів та успішних жінок України. Започатковане свято з метою, аби об’єднати жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. Адже з давніх-давен в українських сім’ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка.

     В українців за часів козаччини існував звичай: кожна дівчина дарувала вишиту хустку своєму нареченому. Хустина символізувала вірне кохання. Дівчата та жінки раніше носили хустку впродовж усього року. При цьому вона була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Хустка була ознакою соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Вона також свідчила і про рівень достатку родини, адже заможні жінки покривали голову хустками із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

       Сьогоднішні хустини – це лаконічно, стримано, жодної зайвої деталі. Вишукано, як все українське. Вони волелюбні, стильні, і, водночас, тендітні, граціозні, неповторні – поступово завойовують прихильність модниць всього світу. У цей день у багатьох містах України традиційно проходять конкурси та флешмоби під гаслом «Зроби фото з хусткою». Жінки та дівчата одягають хустки та постять фото у соціальних мережах проводять майстер-класи, демонструючи, як хустку можна перетворити із звичного елементу гардеробу і вишуканий декор.

А, отже, українське вкотре стає світовим трендом!

Олена Сальник
студентка 1 року навчання
ОС "Магістр", 2 групи, ТВППТ

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook