Директор Світлана Пилипишин: Бережанський фаховий коледж молодий літами, славний здобутками

10 травня 2024 року
  Нинішній рік для Відокремленого структурного підрозділу «Бережанський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» багатий на ювілейні дати, що стосуються 65-річчя заснування Бережанського технікуму механізації сільського господарства, який став колискою Бережанського фахового коледжу і Бережанського агротехнічного інституту, та вже десятилітньої історії фахового коледжу. Про ювілеї, плюси й мінуси підготовки спеціалістів, перевагу вибору навчання у фаховому коледжі розмовляємо з директоркою Бережанського фахового коледжу, кандидаткою філологічних наук, доценткою Світланою ПИЛИПИШИН

  • Світлано Ігорівно, нагадайте, будь ласка, з чого починалася історія коледжу?

— У нас подвійний ювілей: зустрічаємо перше десятиліття зі славною 65-річною історією. У 1959 році в Бережанах засновано технікум механізації сільського господарства, який пізніше до назви отримав слово (і електрифікації), ще й товарознавче відділення було. Це колиска для обох нинішніх закладів освіти (агротехнічного інституту і фахового коледжу).

  А Бережанському фаховому коледжу 24 квітня виповнилося 10 років, звісно, віком він ще молодий, але маємо вагомі здобутки, якими пишаємося і завдяки яким відомі не лише у нашому місті. Ось такий ювілейний рік випав нам, затьмарює його війна, але всі заходи, що будуть проводитися у фаховому коледжі до кінця року, присвячуватимемо цим двом ювілейним датам. Власне, ми вже розпочали це робити, бо, як жартує ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Миколайович Ніколаєнко, всі заходи можна святкувати від дати ювілею і до кінця року. У нас вже відбувся щорічний фестиваль прощання з колядою. Цьогоріч він був особливим. Викладачі і здобувачі освіти поставили вертеп за сценарієм Стефанії Петрівни Гички, викладачки української мови і літератури, яка працювала в технікумі з першого дня. Сьогодні цій поважній пані 88 років. Та, незважаючи на поважний вік, вона активна, творча, весела, як і всі українці. До слова, сьогодні ще живі двоє людей, які працювали в технікумі з першого дня: згадувана Стефанія Петрівна і директор Іван Дмитрович Літвінов, якому виповнилося 93 роки. На свято ми запросили понад 60 ветеранів педагогічної праці. Це було по-справжньому родинно, тепло, різдвяно.

  Відбулася IV Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Проблеми та перспективи розвитку науки, освіти і технологій в умовах воєнного стану», участь в якій узяли наші здобувачі освіти та з інших фахових коледжів Тернопільщини, а також із Харкова, Ірпеня, Боярки, Мукачева, Рівного, Ніжина, Івано-Франківська, Дрогобича.

  На базі нашого коледжу провели засідання методоб’єднання заступників директорів з виховної роботи закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області та відокремлених структурних підрозділів НУБіП України.

  Відбулася спартакіада серед фахових коледжів області. Пройшли спортивні змагання серед учнів ліцеїв нашої громади та студентів нашого фахового коледжу. Змагалися й педагоги.

  • Добігає до завершення навчальний рік, яким він був для вашого коледжу?

— Був складним, як і попередні, адже живемо в умовах війни, у постійних тривогах, які ще й ускладнює реформами Міністерство освіти і науки України. Але тримаємося, усвідомлюємо, що маємо працювати так, аби діти і батьки вірили нам, вірили в українську освіту. Заняття проводимо в очному режимі, у дві зміни, щоб у разі тривоги студенти могли поміститися в укритті. Хочу подякувати нашому колективу, який тримається, не здається, працював і працює, придумує нові ідеї, щоб студентам було цікаво. У цей весняний період багато циклових комісій провели свої предметні тижні. Цьогоріч заходи були особливо цікавими: гостьові лекції, екскурсії на виробництво, проведення виїзних практичних, лабораторних занять. Так, здобувачі освіти побували в Урманському виробничому підрозділі компанії «Агропродсервіс». Гостьову лекцію від практиків для студентів економічних спеціальностей «Прибуток підприємства: його роль, формування та резерви збільшення в сучасних умовах» провели представники ПАП «Агропродсервіс»: Анатолій Букай, заступник фінансового директора та Оксана Пелех, економіст галузі тваринництва, ведення ВРХ. Показати, розповісти як працює господарство під час війни, в умовах реформ, не кожен керівник погодиться, а для здобувачів освіти – це хороша практика. Тому нині дуже важливою є співпраця: заклад освіти – роботодавець – студент.

  Упродовж навчального року наші студенти брали участь в олімпіадах, ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Тернопільського обласного відділення Малої академії наук України (Секція аерокосмічної техніки та оборонної технології: І місце – Сергій Болцарівський, студент 2 курсу спеціальності Комп’ютерна інженерія; Секція прикладної механіки та машинобудування: І місце – Ігор Замойський, студент 1 курсу спеціальності Комп’ютерна інженерія; Секція автоматизації та робототехніки: ІІ місце – Артур Сєданов, студент 2 курсу спеціальності Комп’ютерна інженерія; Секція систем і технологій штучного інтелекту: ІІ місце – Віктор Кузьо, студент 2 курсу спеціальності Комп’ютерна інженерія; керівники – Сергій Штогрин, Віктор Дворський).

  Команда студентів здобула друге місце на чемпіонаті з брейн-рингу, який відбувся у Боярському фаховому коледжі НУБіП України. Все це свідчить про клопітку, наполегливу працю і викладачів, і студентів.

  • У чому плюси і відмінності нинішніх молодих фахівців від тих, яких свого часу випускав технікум механізації сільського господарства?

— Не можна порівнювати освіту, яка була кілька десятиліть тому і сучасну. Ніщо не стоїть на місці, змінюються не лише стандарти, освітньо-професійні програми, а й сам підхід до навчання. Не можна стверджувати, що у минулі часи вчили погано, просто по-іншому давали ті знання, яких вимагали галузі господарства. А якщо порівнювати матеріально-технічну базу, колись краще забезпечували заклади освіти технікою, обладнанням, а нині самі шукаємо можливості і допомогу від роботодавців, благодійників. Принагідно ми вдячні за постійну підтримку і допомогу голові ради роботодавців нашого фахового коледжу, керівнику Бережанських районних електромереж ВАТ «Тернопільобленерго» Мирославу Лехіцькому, інтернет-провайдеру «Мегаком» і його керівнику Сергію Криворучці, які допомогли нам з необхідним обладнанням для лабораторій і навчальних аудиторій. 

  • Світлано Ігорівно, якщо аналізувати в масштабах країни, попередніми роками дошкуляла невизначеність із майбутнім фахової передвищої освіти, особливо долею технікумів і коледжів…

— Я уже десять років працюю директоркою закладу освіти і в мене склалося враження, що постійно за щось потрібно боротися. Таке відчуття ніколи не полишає мене. Торік 1-го вересня урочисто прийняли нових студентів, а пізніше у новинах почули, що Міносвіти готує проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти)», в якому йшлося про те, що фахові коледжі не можуть бути структурними підрозділами закладів вищої освіти. Заступник міністра Михайло Винницький пояснює це тим, що у світі це є різні інституції і їх потрібно розділити. На наше переконання, повністю відділити фахові коледжі від університетів неможливо, це єдине ціле. Співпраця нашого коледжу з Національним університетом біоресурсів і природокористування України триває десятки років. Ще 1997 року тодішній Бережанський агротехнічний коледж увійшов у структуру Національного аграрного університету, ніхто його не змушував так чинити, це був свідомий вибір колективів усіх аналогічних закладів освіти. Ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко – надзвичайно активна людина в освіті, його позиції у відстоюванні інтересів закладів вищої і фахової передвищої освіти треба віддати належне. Він бачив єдиний шлях – звернутися до обласних рад із запитанням: чи готові вони фінансувати фахові коледжі з місцевого бюджету? У 2018 році подібне відбулося, коли на місцевий бюджет перейшли ті коледжі, які були самостійними юридичними особами. Тепер у Міносвіти і науки знову взялися за старе. Ми з Борисом Павлюком, директором Заліщицького фахового коледжу НУБіП України, за сприяння депутата Тернопільської обласної ради, члена наглядової ради нашого фахового коледжу Ярослава Дрюченка, голови постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту Володимира Мисика звернулися до керівництва і депутатів обласної ради з цим наболілим питанням. Своїм рішенням про недоцільність виокремлення фахових коледжів зі структури університетів і фінансування з місцевого бюджету сесія Тернопільської обласної ради нас підтримала.

  Оскільки спілка ректорів, обласні ради, асоціація закладів фахової передвищої освіти надіслали свої звернення до Міносвіти, Кабінету Міністрів України, то впровадження згаданого законопроєкту поки що призупинили. Словом, реформ вистачає на всіх.

  • У чому переваги вибору навчання у закладі, який очолюєте? Наскільки затребуваними є фахівці, яких готуєте?

У нас студенти освоюють одинадцять освітньо-професійних програм фахового молодшого бакалавра і одну освітню програму першого бакалаврського рівня – 274 Автомобільний транспорт. Серед них – цікаві професії, які затребувані як нині, так цінуватимуться і в повоєнній Україні. Відбудовуватимемо країну і всі професії будуть потрібні. Зруйновані сади, парки, сквери, понівечена екологія – все це потребуватиме працьовитих рук. Хороший тракторист-машиніст для сільського господарства, соціальний працівник, електроенергетик, програміст, економіст, автомобіліст – кожна з цих професій, безумовно, є і залишиться дуже потрібною.

  Нині здобувають освіту студенти з 14 областей, разом із внутрішньо переміщеними особами. До нас часто звертаються роботодавці, готові брати на роботу наших випускників. А ті, хто прагне продовжувати навчання, має можливість вступити до Національного університету біоресурсів і природокористування України.

  • У фаховому коледжі активно залучають студентів до сцени, творчих студій, спортзалів. Як вдається це робити?

— Студентам треба організовувати дозвілля. Вони душею молоді і маємо їх спрямовувати у правильне русло. Виховання і навчання – неможливі одне без одного. Діти приходять із різними талантами й уподобаннями. Ми намагаємося допомогти їм займатися улюбленою справою. У нас працюють гуртки художньої самодіяльності, сім наукових гуртків, кілька спортивних секцій. При коледжі почав діяти гурток «Молодіжні шерифи», яким керує поліцейський Ростислав Степанчак разом із нашим практичним психологом Василем Лещуком.

  Тепер готуємося до ІІ етапу Фестивалю студентської науки, який проходитиме в нашому університеті і на якому представлятиме звіт про діяльність упродовж року один із наших наукових гуртків, переможець І етапу. НУБіП проводить фестиваль-конкурс «Голосіївська весна», який збігається у часі з творчими звітами колективів художньої самодіяльності закладів освіти Тернопільської області. Такі заходи зближують студентів, викладачів і, безумовно, приносять велику користь у вихованні молоді.

     З нагоди ювілею щиро зичу всім працівникам, студентам, їхнім батькам, нашим друзям, партнерам, роботодавцям міцного здоров’я, успіхів, здійснення задумів, залишатися разом ще не на одне десятиліття,

перемоги та миру нашій Україні!

 

Розмовляв Петро ГУДИМА
За матеріалами Всеукраїнської громадсько-політичної газети
«Сільський господар»

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook