Підведення підсумків кафедри транспортних технологій та засобів у АПК: VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Автомобільний транспорт та інфраструктура 2024»

13 травня 2024 року
  На кафедрі транспортних технологій та засобів у АПК пройшла VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Автомобільний транспорт та інфраструктура». Цього року основну увагу було приділено аналізу теоретичних й практичних аспектів автотранспортної діяльності в сучасних умовах, шляхи підвищення ефективності автотранспортних послуг. Ці питання протягом двох днів обговорювалися, дискутувалися представниками транспортної галузі університетів різних міст України, різних країн Європи та Північної Америки.
  Вже третій рік ми проводимо конференцію в складних умовах військового часу і кожного разу для нас це виклик нашій стійкості, вірі в себе, в перемогу. Тому і перші вітання були незламному Харкову та науковій спільноті Українського державного університету залізничного транспорту, які живуть і працюють у дуже важких обставинах.
  У вступному слові начальник науково-дослідної частини університету, проф. Отченашко В.В. наголосив на важливості наукових конференцій для розвитку науки та академічної спільноти і від імені керівництва закладу побажав всім учасникам плідної роботи, потужних наукових результатів, що допоможуть вирішувати проблеми логістики в умовах війни і післявоєнного часу.
  Декан механіко-технологічного факультету Братішко В.В. розповів, що студенти спеціальності "Транспортні технології (за видами)" механіко-технологічного факультету вдосконалюють свої вміння, поглиблюють знання і втілюють їх в розробках і проектах в транспортній галузі на заняттях в навчально-науковій лабораторії вагових систем і складської логістики, оснащеною сучасним обладнанням, під час навчальних і виробничих практик в Укртрансбезпеці, в транспортній компанії Hegelmann Group. Крім того, сьогодні, за словами декана, однією з пріоритетних задач факультету і університету є активне залучення студентської молоді до проведення наукових досліджень. Тому дана конференція створює платформу для обміну новими дослідженнями, ідеями та знаннями між вченими, викладачами та студентами різних країн.
  Із привітаннями до учасників звернувся проректор Академії прикладних наук Університету управління та адміністрування в Ополе (Польща) професор Тадеуш Покуса. Пан Покуса ознайомив присутніх з особливості формування спеціальності «Логістика» в університеті та цілями, які ставлять перед собою викладачі. Також чимало уваги було приділено важливості спрямування роботи з студентами до розвитку наукових підходів у вирішенні проблем і постановки задач. Спікер висловив надію на подальшу співпрацю і побажав успіхів та натхнення в роботі.
  Чимало дискусій було після доповіді наукового співробітника центрального науково-дослідного інституту Збройних Сил України, міністра інфраструктури України в 2016-2019 рр. Омеляна В.В. про світові тенденції розвитку транспортних технологій. Пан Омелян представив своє бачення логістичного майбутнього України, яке пов’язане з нашим сьогоденням, з війною і розбомбленими шляхами й мостами, вокзалами і логістичними вузлами. За словами доповідача саме знищена логістика стане базою для сучасних новацій і технологій, застосування безпілотників для швидкого переміщення вантажів, ШІ для керування ними. Ці ідеї з ентузіазмом були сприйняті студентами, які не тільки ставили питання, а й ділилися своїми ідеями щодо реалізації амбітних планів.
Зображення, що містить у приміщенні, одежа, особа, стінаАвтоматично згенерований опис
Зображення, що містить у приміщенні, Конференц-зала, стіна, мебліАвтоматично згенерований опис
Зображення, що містить стіна, у приміщенні, меблі, одежаАвтоматично згенерований опис
  Реалізація таких задумів можлива за умови інвестицій та різних варіантів фінансування для розвитку транспорту. Про це була онлайн-доповідь доктора Oral Roberts University Robert Leland. Чимало питань від студентської спільноти були про варіанти фінансової підтримки транспортної системи країни та регіонів.
Зображення, що містить текст, у приміщенні, стіна, стілАвтоматично згенерований опис
Зображення, що містить текст, у приміщенні, стіна, Конференц-залаАвтоматично згенерований опис
  Наші колеги з Українського державного університету залізничного транспорту професори Ломотько Д.В. та Огар О.М., аспірант Ломотько М.Д. розглядали питання доставки вантажів залізничним транспортом в контексті «зеленої» логістики, коли актуальними стають питання зниження рівня загроз для навколишнього середовища, збереження довкілля та покращення екології. Широка дискусія розгорнулася при обговоренні способів зменшення загального негативного впливу логістичної діяльності на екологію в українських реаліях.
  Турботою про майбутнє планети була наповнена доповідь професора Академії прикладних наук Університету управління та адміністрування в Ополе (Польща) Władysław Wornalkiewicz про невикористаний потенціал гідроенергетики.
Зображення, що містить текст, знімок екрана, карта, Веб-сторінкаАвтоматично згенерований опис
  Як завжди актуальні питання інтегрованої транспортно-логістичної системи постачань швидкопсувних харчових продуктів були представлені професором кафедри Загурський О.М. Він презентував своє бачення задач, пов'язаних з управлінням логістичними ланцюгами на ринку швидкопсувних товарів, а саме забезпечення і контроль температурного режиму в ланцюгу постачання з моменту виробництва і до кінцевого споживача. Зацікавили присутніх схема розумного управління холодовим ланцюгом і способи її реалізації.
Зображення, що містить текст, знімок екрана, програмне забезпечення, Мультимедійне програмне забезпеченняАвтоматично згенерований опис
  Цікаві результати були окреслені в роботах науковців Національного транспортного університету. Зокрема Чупайленко О.А. зосередив увагу на питаннях побудови моделі мультимодальних перевезень вантажів, Назарова А.П. - на застосуванні інформаційних технологій при проведенні аналізу логістичних ланцюгів доставки вантажів.
Зображення, що містить у приміщенні, текст, стіна, стілАвтоматично згенерований опис
  Наступний день роботи конференції вмістив в собі широкий спектр робіт студентів нашого університету і Oral Roberts University, США.
Зображення, що містить текст, знімок екрана, Обличчя людини, Веб-сайтАвтоматично згенерований опис
  На думку викладачів кафедри транспортних технологій та засобів в АПК, сучасний фахівець транспортної галузі повинен володіти не тільки необхідними фундаментальними і спеціальними знаннями, а й певними навичками творчого вирішення практичних завдань, постійно підвищувати свою кваліфікацію, швидко адаптуватися до умов, що змінюються. Усі ці якості формуються в університеті через активну участь студентів у науково-дослідній роботі, яка на сучасному етапі набуває все більшого значення і перетворюється на один із основних компонентів професійної підготовки майбутнього спеціаліста. Представлені презентації є свідоцтвом залучення студентів до наукових розробок.
Наших студентів турбують питання покращення екології міст і сіл. Зокрема дослідження студентки 4-го курсу спеціальності "Транспортні технології (за видами)" Мацюк Катерини свідчать, що пріоритетом розвитку міста Острог має бути зниження негативного впливу транспорту на навколишнє середовище і людину, а це значить, що транспортна система має використовуватися максимально ефективно.
Зображення, що містить текст, карта, знімок екранаАвтоматично згенерований опис
  Разманов Сергій, студент 4-го курсу, запропонував імітаційну модель АТП залежно від кількості використовуваних транспортних для оптимізації. Обидві роботи виконувалися під керівництвом професора Загурського О.М.
Зображення, що містить текст, програмне забезпечення, Веб-сайт, Веб-сторінкаАвтоматично згенерований опис
  Студенти Josiah Knight, Kaleb Allen, Joshua Walz під керівництвом доктора Pavel Navitski розробили проєкт конструкції двигуна. За допомогою програмного забезпечення Linkages Software вони провели оптимізацію конструкції двигуна, включаючи такі показники, як ефективність згоряння, зменшення викидів і підвищення продуктивності.
Зображення, що містить текст, знімок екрана, програмне забезпечення, Мультимедійне програмне забезпеченняАвтоматично згенерований опис
  Сучасні студенти не обмежуються дослідженнями логістичних систем країни, регіону, а виходять за межі нашої планети. Тому в роботі Aanuoluwapo C Oshakuade, виконаній під керівництвом доктора Sophie Xiaofan Liu розглядалися питання сонячної інженерії та використання сонячних вітрил. Вони говорили про актуальність використання сонячної енергії в містах і селах, на транспорті, а також для забезпечення переміщення в космосі. Обговорювалися всіма учасниками аспекти функціонування вітрил, перспективи їх використання для місії на Марс в рамках SpaceX.
Зображення, що містить текст, знімок екрана, Веб-сайт, ЗМІАвтоматично згенерований опис
  В контексті освоєння космосу актуальними є питання, що розглядалися в роботі про каскади космічних променів в рамках дослідження космічних частинок високої енергії в лабораторному курсі сучасної фізики студентами Klehm Wesley, Pendell Gabriel, Graceson Pollard, Jensen Andrew під керівництвом докторів Gregg Elena, Pavel Navitski.
Зображення, що містить текст, знімок екрана, програмне забезпечення, Обличчя людиниАвтоматично згенерований опис
  Привертає увагу взаєморозуміння і повага між спікерами і слухачами на конференції. Йдеться про переклад українською слайдів, представлених в презентації польських і американських учасників, і спілкування англійською наших студентів, коли вони уточнювали ту чи іншу інформацію, задавали питання. Адже знання англійської відкриває двері для співпраці з ученими, студентами та фахівцями з усього світу, сприяє обміну досвідом та розвитку міжнародних проектів. Тому важливою задачею є формування культури якісного викладання, вивчення та використання англійської мови.
  Загалом конференція стала потужним професійним майданчиком для обміну думками, ідеями і досвідом між викладачами і студентами. Цей обмін сприяє розширенню загального розуміння наукових тем, стимулює до проведення нових досліджень та розвитку інноваційних підходів до вирішення проблем.
  Пам’ятаємо, що проведення конференції протягом двох днів без жодної тривоги стало можливим завдяки безпрецедентній мужності наших захисників і роботі сил ППО.
  Віримо в себе, Україну і ЗСУ!

 Вікторія Опалко   

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook