Екологічний тренд у реальності: агросадиба в професії майбутніх фахівців з туризму, готельєрів і рестораторів

29 квітня 2024 року
  У продовження заходів, що протягом квітня проводить кафедра готельно-ресторанної справи та туризму у рамках Дня карєри, здобувачі освітніх програм «Готельно-ресторанний бізнес» і «Туризм» разом з викладачами відвідали агросадибу «Поліська хата», с. Городське Житомирської обл.
  Агросадиба, яка стала туристичним магнітом і візитівкою мальовничого куточка України – Житомирщини є одним із об’єктів сільського зеленого туризму та яскравим прикладом реалізації екологічного способу життя. «Поліська хата» приймає кілька тисяч туристів на рік. Власницею, господинею садиби та одночасно гідом-екскурсоводом по історичним пам’яткам с. Городське є вчителька, яка викладає образотворче мистецтво в школі №28 міста Житомира, голова молодіжної спілки художників області пані Інна Величко. Жінка, яка є прикладом для багатьох, хто мріє започаткувати власну справу та повернутись до витоків своїх предків.
  Пані Інна, розпочала свою гостинну зустріч з історії села Городське, яке засновано на місці старовинного городища укріпленого рештками трипільської цивілізації. Невеличкий музей трипільської культури, створений за ініціативи власниці агросадиби при підтримці місцевої влади на кошти гранту та волонтерства місцевих мешканців села, познайомив з експонатами трипільської культури, їх історичним минулим та легендами навколо них.
  Студенти та викладачі разом з Інною Величко відвідали пізньотрипільське поселення в урочищі Червона гора, яке відноситься до ІІІ-ІІ тис. до н.е. та є пам’яткою археології і культури. На місці поселення, на пагорбі, встановлено копії трипільських скульптур, доторкнувшись до яких, доторкаєшся до історії українського народу.
  Мальовнича природа та історичні пам’ятки с. Городське, дерев’яні хати та підводи це ті переваги, які вміло використовують мешканці для приваблення туристів, що бажають відпочити у сільській місцевості, перебуваючи у власному будинку сільського господаря на території, що має природничу та етнографічну цінність. Саме це стало причиною для втілення мрії пані Інни. Власниця розповіла, що становлення культурно-мистецького центру «Поліська хата» розпочалось з подарунка 120-річної хатини нащадком роду колишнього господаря, який дізнався про бажання відродити побут українського Полісся, у тому числі через історію життя його дідів і прадідів. Пані Інна ще раз підтвердила, що за бажання завжди можна реалізувати, здавалося б, неможливе і втілити свою мрію в життя.
  Поїздка здобувачів до агросадиби дала можливість отримати певні навички щодо формування програмних результатів у рамках вивчення дисциплін «Технологія обслуговування в оселях сільського зеленого туризму», «Туристичні ресурси України», «Сільський зелений туризм», «Еко-тренди в готельно-ресторанному бізнесі». Цьому підтвердженням є враження, які отримали студенти під час подорожі.
  Шалатовська Тетяна, студентка 4 курсу освітньої програми «Туризм» зазначила, що садиба зеленого туризму є привабливим об’єктом туристичної інфраструктури, місцем для релаксації та можливістю відпочити на природі, долучитись до життя селян. Як майбутньому фахівцю у туристичній сфері, знайомство з власницею агросадиби, може стати поштовхом до реалізації власного задуму.
  Сіренко Ангеліна, студентка 1 курсу освітньої програми «Туризм», отримала позитивні емоції від даної поїздки і ще раз впевнилась у правильності вибраної майбутньої професії, оскільки на власні очі побачила необмежені можливості для розвитку різних видів туризму, у тому числі сільського зеленого.
  Студенти 2 курсу освітньої програми «Готельно-ресторанний бізнес» Дерлюк Ангеліна, Пасько Максим та Терниця Віроніка, спробувавши страви української національної кухні, які приготовлені у печі, отримали гастрономічне задоволення та порадили власниці розвивати ще один привабливий напрямок кулінарного туризму через страви етнічної кухні.
  Здобувачі і викладачі отримали позитивні емоції від знайомства з агросадибою, від спілкування з справжньою українкою, людиною, яка вразила своєю відданістю справі, неординарним підходом до реалізації мрії.
  Ми щиро вдячні Інні Величко та її помічницям за гостинність, професійний підхід і просування принципів сталого розвитку у повсякденне життя!
  Разом до ПЕРЕМОГИ!!!
 
Світлана МЕЛЬНИЧЕНКО,
завідувач кафедри готельно-ресторанної справи  та туризму 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook