Українська ідентичність через призму молодих науковців: перспективи та виклики

10 травня 2024 року
«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову.
Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку XXI століття,
і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу».
Ліна Костенко
  Віками Україна бореться за свою незалежність. Кожне століття української історії несло нові загрози та нові перемоги на шляху до свободи для нашої ідентичності. Духом боротьби, сміливості й стійкості сповнені українські пісні, поезія, література. Тому в сьогоденні, коли третій рік триває повномаштабне вторгнення,  важливо сконцентруватися не на тому, що нас відрізняє, а на тому, що об’єднує. Нас згуртовує постійне прагнення свободи та незалежності, минуле, спільна історія, культурна спадщина, а також майбутнє, що залежить від наших сьогоднішніх рішень та дій. Усі ми маємо різні погляди, але Україна – єдина. 
  Вкрай важливо розмову про українську національну ідентичність самоідентичність починати з вивчення, осмислення історії та культури нашої країни. Саме вони є свідченням, що ми – одна нація, зі своєю територією та героями. Вже другий рік поспіль кафедра філософії та міжнародної комунікації НУБіП України проводить науково-практичний семінар «Національна українська ідентичність очима молодих науковців». Семінар був організовиний з метою формування національно-культурної самоідентичності молоді на основі цінностей україноцентризму та став важливою подією, спрямованою на глибоке розуміння та осмислення української культурної спадщини та її впливу на формування особистої та колективної свідомості.
  З вітальним словом до учасників семінару звернулась декан гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України, кандидат філософських наук Інна Савицька, яка підкреслила, що розуміння власної національної ідентичності є ключовим елементом розвитку культури та самосвідомості. Інна Миколаївна надихнула аудиторію на плідну співпрацю та продуктивну роботу, підкреслюючи важливість спільних зусиль у вивченні та розумінні національної культурної спадщини та ідентичності.
 
  Також, до вітального слова долучилась завідувач кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко, яка визначила важливість дослідження національної ідентичності українців в сьогоденні. Валентина Павлівна підкреслила, що національна ідентичність формується під впливом різноманітних чинників таких як культурні традиції, мова, історія, релігія, соціальне оточення.
  Цікаву та актуальну доповідь на тему «Роль молоді в політичному житті країни» презентував аспірант кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Максим Іващук, зосередившись на важливості активної участі молоді у політичних процесах, як ключового фактора в формуванні сучасного суспільства та розвитку демократії.
  Аспірантка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Алєєва Яніна виступила перед аудиторією з доповіддю «Етнос і самоідентифікація».
  Тему «Українська національна символіка як прояв національної ідентичності» було представлено ученицею 9 класу Медведівського ліцею ім. М. Залізняка Завірюхою Софією яка розглянула в історичному, культурному та сучасному значенні українську національну символіку.
 
 
 Сухотська Катерина студентка 1 курсу факультету ветеринарної медицини презентувала тему «Мова як компонент національної ідентичності», підкреслила важливість мови як компонента національної ідентичності та презентувала цікаві факти про українську мову.
  Тему «Висвітлення українських традицій у періодичних виданнях статистичних органів України кінця ХІХ - початку ХХ ст.» висвітлила аспірантка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, студентка Естонської дипломатичної академії Шевцова Євгенія, яка представила науковий аналіз українських традицій у періодичних виданнях статистичних органів, розкриваючи погляд на історичний контекст та національну свідомість.
  Студентки гуманітарно-педагогічного факультету 3 курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Вебер Вероніка та Бусло Іванна презентували тему «Українська ідентичність після повномасштабного вторгнення».
  Ніколайчук Ірина студентка факультету ветеринарної медицини розглянула тему «Національна українська ідентичність очима молодих науковців».
  Завершальною частиною заходу було вручення сертифікатів. Ми щиро вдячні учасникам семінару, які завітали до нас, для висвітлення та обговорення теми національної ідентичності, адже лише у діалозі легко відчути нашу єдність у різноманітті. А саме така природа української ідентичності. Вивчення та дослідження нашої історії, героїчної минувшини, це спроба зрозуміти, звідки в українців така жага до свободи, стійкість духу та сміливість.
  Проведення заходів з обговорення питань української національної ідентичності - це той інструмент супротиву, який ми маємо використовувати проти нав’язування російської ідеології та протистояти агресії. Національна стійкість – це здатність нації адаптуватися, протистояти викликам і відновлюватися після невдач. Ці два поняття – стійкість та ідентичність – нерозривно пов'язані між собою, і, плекаючи та захищаючи нашу ідентичність, ми зміцнюємо нашу колективну силу, стійкість та здатність дивитися в майбутнє. Українську ідентичність ми розглядаємо як складне багатовимірне поєднання минулого, сучасного і майбутнього. Наша українська ідентичність є унікальною. Прийнявши її, ми зможемо не тільки перемогти ворога, а й розбудувати нашу державу для сучасників та для майбутніх поколінь. Тож бажаємо молодим науковцям здоров’я, подальших наукових звершень, а українцям Перемоги та довгоочікувагого миру!
 
Олена Лаута, Вікторія Шеховцова-Бурянова,

викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook