Єдність теорії та практики не на словах, а насправді

12 травня 2024 року
 З метою забезпечення ефективної практичної складової у підготовці фахівців лісового господарства, у відповідності до робочого навчального плану і наказів Ректора НУБіП України, академіка С.М. Ніколаєнка від 20.12.2023 р. № 1317 «Про організацію практичного навчання студентів у другому семестрі 2023-2024 навчального року» та від 01.05.2024 р. № 677.C «Про направлення на виїзні практичні заняття», кафедрою відтворення лісів та лісових меліорацій за участі викладачів і студентів ОС «Магістр» 1-го року навчання денної форми ННІ лісового і садово-паркового господарства спеціальності «Лісове господарство» на базі філії «Тетерівське лісове господарство» ДП «Ліси України» 08 травня ц. р. було проведено виїзний науково-практичний семінар «Сучасний стан, проблеми сьогодення, головні завдання та шляхи удосконалення відтворення лісів України».

  Особливістю семінару була участь у його роботі учнів-природолюбів Пісківського ліцею "Лідер" однойменної селищної ради Бучанського району Київської області та понад 20 спеціалістів філії: лісничих, їх помічників, інженерів лісового господарства, лісових культур, захисту лісу та інших спеціалістів, функціональні обов’язки яких безпосередньо пов’язанні з відтворенням лісів. Таким чином, семінар об’єднав не тільки фактично, а й символічно, три покоління громадян України, яким не байдужа доля і майбутнє українського лісу.
  Місце проведення семінару було обрано не випадково. Філія «Тетерівське лісове господарство» провідне підприємство у царині лісівництва України, яке було єдиним у країні з поміж більш як 300 лісгоспів, що мало статус досвідно виробничого, яке успішно розробляло, апробувало та запроваджувало новітні лісогосподарські технології, було базовим у процесі реалізації завдань міжнародного українсько-шведського проекту з удосконалення ведення лісового господарства тощо. Окремо слід зазначити, що філія «Тетерівське лісове господарство» є добре знаною практичною базою підвищення кваліфікації як лісівників України, так і ближнього й дальнього зарубіжжя.

  Семінар відкрився зі вступного слова головного лісничого філії, випускника лісогосподарського факультету, дипломника кафедри, спадкового лісівника Федоренка Сергія Олександровича, який стисло охарактеризував програму семінару, мету та головні завдання для кожної вікової групи учасників: для школярів дізнатися більше про професію лісівника та її важливість для людства, для студентів – про сучасні та найбільш актуальні завдання, які стоять перед лісівниками галузі у царині відтворення лісів, а для працівників філії – щодо нових підходів до лісовідновлення і лісорозведення та їх актуальність для вирішення триєдиного завдання: осучасненого розширеного відтворення лісів, прискорення переходу до збалансованого ведення лісового господарства та адаптування майбутніх лісів до глобальних змін довкілля на етапі їх відтворення.
  Зі змістовною доповіддю, яка стосувалася більшості вищезазначених питань, виступив професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій В.М. Маурер. Значна кількість питань, адресованих доповідачу та активна участь більшості учасників семінару в її обговоренні, засвідчили, що байдужих до проблем сьогодення, головних завдань та шляхів удосконалення відтворення лісів України серед учасників виїзного науково-практичного семінару нема.
  Значне місце у програмі семінару мало практичне ознайомлення у натурі з унікальними науковими об’єктами філії, що свідчать про неабиякі напрацювання лісівників з удосконалення відтворення сосняків регіону, переоцінити які не можливо, особливо з урахуванням підписаного Україною меморандуму щодо заборони суцільних рубок у лісах з 2030 року.
  Жвава, фахова дискусія тривала між учасниками семінару упродовж усієї практичної частини семінару, головним підсумком якої було підтвердження відомого лісівникам Правила проф. Фрідріха-Вільгельма-Леопольда Пфейля: «…у лісівництві не може бути жодних генеральних правил. Для кожної ділянки лісу повинна бути застосована своя система заходів, що базується на властивостях деревних видів та особливостях лісорослинних умов, яка враховує цілі ведення лісового господарства та шляхи їх досягнення…».
  Учасники семінару щиро дякують керівництву та лісівникам філії «Тетерівське лісове господарство» за сприяння у проведенні виїзного науково-практичного семінару та зичить їм нових успіхів у їх фаховій діяльності.


Олександр Кайдик,
доцент кафедри

Павло Андрійченко,
староста групи магістрів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook