Збирання, обробка та аналіз земельної статистики: німецько-український семінар

6 жовтня 2021 року
факультет землевпорядкування

      За ініціативи проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» 6 жовтня 2021 року відбувся міжнародний онлайн-семінар на тему збирання, обробки та аналізу земельної статистики. На семінарі провідні німецькі та українські експерти обмінялися досвідом ведення земельної статистики та моніторингу земельних відносин. Модератором зустрічі виступила представник Німецького товариства з управління землями (BVVG) Катя Деллс. На запрошення німецької сторони у семінарі взяли участь декан факультету землевпорядкування НУБіП України, професор Тарас Євсюков та завідувач кафедри землевпорядного проектування, професор Андрій Мартин.

          Ключовий виступ на тему «Земельні статистичні дані як основа для доказової земельної політики» на семінарі зробив представник Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини Йобст Юнгехюльсінг, що безпосередньо відповідає за обробку та аналіз даних про використання земель та земельні транзакції у Німеччині. Про поточні результати досліджень щодо прав власності на сільськогосподарські угіддя розповів представник Інституту Тюнена Андреас Тіц. Про відновлення збору, реєстрації та обробки земельних статистичних даних Державної службою України з питань геодезії, картографії та кадастру розповів перший заступник голови цього відомства, професор Анатолій Мірошниченко. Презентацію звіту про земельну статистику в Україні, що був підготовлений за участі професора Андрія Мартина, зробив президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль.

       Семінар, що відзначився активною дискусією, виявився доволі корисним для обох сторін, адже у окремих аспектах моніторингу земельних відносин Україна вже випереджає Німеччину. Наприклад, інформація про транзакції на ринку сільськогосподарських земель публікується у вигляді наборів відкритих даних, впроваджено автоматизовані механізми контролю за концентрацією земель, в той час як німецькі колеги здійснюють лише вибіркові обстеження, а також через наявні заборони на роботу з персональними даними не мають можливості ефективно обробляти та аналізувати відомості про реєстрацію прав на нерухоме майно.

       

         Фаховий діалог з приводу збирання та опрацювання земельної буде продовжуватися, адже Україна найближчим часом планує здійснити повноцінне розгортання автоматизованої системи моніторингу земельних відносин, що покликана стати важливим інструментом для прийняття агрополітичних рішень та дослідницької роботи.

Доцент кафедри землевпорядного проектування
Людмила Гунько

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook