Друга лісопожежна школа НУБіП-2021

7 жовтня 2021 року
Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж, ННІ ЛіСПГ, кафедра лісівництва, ВП НУБіП України Боярська ЛДС
Катастрофічні лісові та ландшафтні пожежі нового типу у квітні, липні, вересні-жовтні 2020 р. у Житомирській, Київській та Луганській областях вперше в Україні призвели до людських жертв, знищення цілих населених пунктів, пошкодження та загибелі лісів на площі більше 157 тис. га. Витрати на гасіння пожеж сягнули сотень мільйонів гривень, а збитки для суспільства, економіки та довкілля сягнули десятки мільярдів гривень.

     Однією з головних причин таких пожеж стало поєднання багатомісячного періоду надзвичайної пожежної небезпеки погоди (5 клас) з вітром швидкістю вище 35-45 км/год. В умовах постійної наявності значної кількості джерел вогню та горючих матеріалів в ландшафтах України протягом пожежонебезпечного періоду (на землях с.-г. призначення, заплавах, пасовищах, перелогах, біля населених пунктів та дачних кооперативів, в лісах, вздовж залізниць, автомобільних доріг, мереж електропостачання тощо) такі погодні умови призвели до одночасного виникнення значної кількості швидких ландшафтних пожеж, які після заходу у соснові ліси, набували високої інтенсивності горіння, що створювало надзвичайні складнощі для їх гасіння силами та засобами лісової охорони, лісових пожежних станцій лісогосподарських підприємств, установ природно-заповідного фонду та залученими пожежними підрозділами інших відомств.

     Упродовж 04-06 жовтня 2021 року співробітники кафедри лісівництва та лабораторії лісової пірології НДІ лісівництва та декоративного садівництва НУБіП України провели навчання для лісівників - «Друга лісопожежна школа НУБіП-2021». Лісопожежна школа – тренінговий теоретичний та практичний курс для фахівців вищої ланки управління державних лісогосподарських підприємств. Навчання проводилися на базі ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», ННВЦ «Дзвінківський» у спіпраці з Глобальним Центром Моніторингу пожеж (GFMC).

Заправка запалювального апарата та розгортання магістральної рукавної лінії для подачі води (праворуч доц. Василь Гуменюк, проф. Сергій Зібцев, доц. Олександр Сошенський)
 

     Метою тренінгу є поглиблення теоретичних знань та практичних навичок керівників гасіння лісових пожеж (КГЛП) різного рівня (головні лісничі, інженери з охорони та захисту лісу, лісничі, помічники лісничих, начальники ЛПС) та пожежного персоналу щодо попередження пожеж, організації безпечного та ефективного гасіння лісових пожеж, вибору стратегії та тактики гасіння.
    Тренінг проводили: Зібцев Сергій Вікторович, професор кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, директор Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж; Гуменюк Василь ВолодимировичСошенський Олександр Михайлович, доценти кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, співробітники Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (URL: https://nubip.edu.ua/node/9083/2). Блищик Володимир Іванович, доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування України.

     Цього разу участь у навчаннях взяли представники Кіровоградського ОУЛіМГ, ДП «Компаніївське ЛГ», ДП «Олександрівське ЛГ», ДП «Оникіївське ЛГ», ДП «Онуфріївське ЛГ», ДП «Світловодське ЛГ», ДП «Чорноліське ЛГ», комунального підприємства Крупецької сільської ради "Спеціалізоване лісокомунальне підприємство", ДП «Фастівське ЛГ», ДП «Славутське ЛГ»

Колективне фото учаснків "Другої лісопожежної школи НУБіП-2021" на тренувальному полігоні 
 
Керівник гасіння лісової пожежі пояснює сценарій польових навчань, проводить брифінг та інструктаж з техніки безпеки 
     Навчання проходили у вигляді доповідей, практичних занять, екскурсій, польових та штабних навчань. У польових умовах було продемонстровано сучану техніку та обладнання для гасіння лісових пожеж та апробовано їх ефективність. Представники компанії Validus Special Auto представили сучасний пожежний автомобіль "Лісопатруль", оснащений модулем, насосом високого тиску, лебідкою з дистанційним керуванням та ін.; компанія Firesecurity продемонстрували мобільний пожежний модуль високого тиску з ємностями для піноутворювача, який дозволяє економити вогнегасні речовини не зменшуючи ефективності гасіння, а також представники Weber Rescue Systems продемонстрували сучасні регульовані пожежні стволи, ранцеві вогнегасники, пожежні рукава різних діаметрів та інше професійне пожежне обладнання, яке можуть використовувати пожежні служби лісогосподарських підприємств України.
Проф. Сергій Зібцев проводить індивідуальні консультації щодо заходів із попередження та гасіння пожеж для слухачів тренінгу
 
Доц. Василь Гуменюк проводить дебрифінг за результатами гасіння пожежі з використанням методу «Sand Table Tactical Decision Games» 
 
 
Доц. Олександр Сошенський під час командно-штабних навчань з ліквідації великої лісової пожежі
 

     У третій день навчань досвідом щодо гасіння великих лісових пожеж, формування та функціонування системи охорони лісів від пожеж поділилися гості - представник ГУ ДСНС України в Київській області Анатолій Васильович Врублевський та завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України, голова Товариства лісівників України Юрій Миколайович Марчук.

Начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України в Київській області Анатолій Врублевський розповідає про досвід гасіння великої пожежі 2020 року у зоні відчуження ЧАЕС
 
Завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України, голова Товариства лісівників України Юрій Марчук розповідає про досвід гасіння великої лісової пожежі 2007 року в Херсонській обл.
 

     На підсумковому засіданні слухачі школи відмітили актуальність проведення таких навчань, високий рівень викладання та практичне спрямування курсу, що дозволить використати у лісгоспах отримані знання та навички для недопущення великих лісових пожеж.

Вручення сертифікатів учасникам "Другої лісопожежної школи НУБіП-2021"
 
 
     Колективне фото учасників "Другої лісопожежної школи НУБіП-2021" та предстаників компаній з виготовлення сучаної пожежної техніки для гасіння пожеж
 

     Зміни клімату, які стали однієї з причин пожеж нового типу, свідчать про високу вірогідність повторення погодних умов з надзвичайною небезпекою аналогічних 4 квітня (Народичі), 16 квітня (Овруч), 7 липня та 30 вересня 2020 р. (Сєвєродонецьк). Новий рівень пожежної небезпеки погоди та пожежі нового типу вимагають нових методів боротьби з ними. В умовах відсутності державного фінансування лісового господарства та одночасного значного податкового навантаження реальні можливості для оновлення пожежної техніки та засобів пожежогасіння лісогосподарськими підприємствами є суттєво обмеженими. Отже, найбільш перспективними напрямками боротьби з пожежами нового типу є ті, що не вимагатимуть суттєвих фінансових затрат: 1) удосконалення системи попередження пожеж; 2) підвищення рівня готовності, ефективності виявлення пожеж та першої атаки на пожежу; 3) підвищення кваліфікації керівників гасіння лісових пожеж, лісової охорони та лісових пожежників щодо застосування сучасних методів попередження та гасіння пожеж; 4) удосконалення організації гасіння пожеж.

Програма Другої лісопожежної школи - sites/default/files/u184/programa_ii_lpsh-2021_v6.pdf

 

С. Зібцев, О. Сошенський, В. Гуменюк,
співробітники кафедри лісівництва,
лабораторії лісової пірології НУБіП України

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook