I Міжнародна науково-практична конференції OSHAgro-2021 – масштабна та знакова подія з питань безпеки праці в Україні

4 жовтня 2021 року
   30 вересня 2021 року на базі механіко-технологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулась I Міжнародна науково-практична конференція «OSHAgro-2021», присвячена науково-практичним питанням розвитку та популяризації безпеки праці і здоров’я працівників на виробництві в Україні.

   Основними організаторами конференції виступили представництво Міжнародної організації праці в Україні (International Labour Organization), представництво Європейського співтовариства з охорони праці в Україні (ESOSH), провідна міжнародна організація з навчання персоналу NEW HSE-NEBOSH & Other Health and Safety Training (Польща), Державна служба з питань праці України, журнал «Охорона праці», компанії Bunge Украина, Kernel, Zeppelin, Peter Greven Phisioderm та кафедра охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві НУБіП України.

   Особливістю цього потужного заходу було втілення мрії та стремління об’єднати на одній платформі, а саме в Національному університеті біоресурсів і природокористування України, представників бізнесу, потужних підприємств, практиків з безпеки та гігієни праці, представників міжнародної організації праці, європейських експертів, провідних ЗМІ, що висвітлюють питання безпеки, співробітників науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів, здобувачів наукових ступенів та студентів. Об’єднати навколо нагальних питань важливості безпеки й здоров’я на робочому місці, а також проблеми незадекларованої праці в Україні.
   Привітанням учасникам і гостям конференції від ректора Університету Станіслава Ніколаєнка відкрив засідання декан механіко-технологічного факультету Вячеслав Братішко. Він наголосив на актуальності проведення такої конференції за участю широкого кола провідних іноземних та вітчизняних фахівців з безпеки праці, адже основним цьогорічним гаслом Міжнародної організації праці є «Працюй безпечно – збережи життя й здоров’я працівнику».
   У роботі конференції взяли участь понад 100 учасників, серед яких – представники Міжнародної організації праці в Україні (ILO), Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH), Державної служби з питань праці України, журналу «Охорона праці», топ-менеджери з безпеки праці і здоров’я провідних зарубіжних і вітчизняних компаній, працівники наукових установ та закладів вищої освіти із різних регіонів України, студенти.
   Представник Міжнародної організації праці в Україні (ILO), головний менеджер проекту ЄС-МОП Антоніо Сантош виступив з доповіддю на тему «Проект ЄС-МОП в Україні. На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці». Антоніо Сантош окреслив перспективні напрями інтеграції України у світові працеохоронні структури, наголосив на гармонізації вітчизняного законодавства до міжнародних та європейських стандартів безпеки праці і здоров’я працівників, на основних векторах розвитку української політики з безпеки праці, її сутності та цілях, наголосив на необхідності ратифікації конвенцій МОП, що стосуються безпеки праці.
   Підтримало та взяло активну участь у конференції Європейське співтовариство з охорони праці (ESOSH), координатором групи «Гігієна та здоров’я працівників» якого є доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Тамара Білько, модератор та головний натхненник цієї конференції. Голова правління ESOSH, керівник департаменту Smart Energy Group Ольга Богданова присвятила свою доповідь конкурсу студентських проектів ESOSH «Смарт Безпека» – платформі для прямого спілкування талановитої молоді та роботодавців. Ольга Богданова наголосила на залученні ширшого кола студентів до участі у конкурсі.
   Одна з найкращих європейських експертів з питань охорони праці Дженнет Аршимова виступила з доповіддю на тему «Європейські програми навчання питанням керування ризиками в охороні здоров’я та безпеці праці робітників». Вона наголосила на актуальності вивчення спеціалістами та студентами ЗВО питань керування ризиками в галузі безпеки та здоров’я працівників, розповіла про функціонування Школи з вивчення ризиків в охороні праці робітників на базі журналу «Охорона праці».

   Головний редактор журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук виступив на тему «Розвиток охорони праці та стан виробничого травматизму в Україні та світі. Реформування охорони праці в Україні згідно з Концепцією». Він відмітив, що травматизм в Україні ще залишається на високому рівні, хоча порівняно з 90-ми роками суттєво зменшився; багато нещасних випадків приховується роботодавцями від розслідування; наголосив, що над умовами праці працівників роботодавцям ще необхідно багато працювати, щоб довести їх до нормативного рівня.

   Заступник директора Департаменту Державної служби України з питань праці, начальник відділу департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Микола Радіонов у своєму виступі «Заходи щодо зниження рівня виробничого травматизму в агропромисловому комплексі України в сучасних умовах праці» наголосив на стані виробничого травматизму в АПК, його причинах, наслідках та заходах щодо його зниження.
  Заступник директора Департаменту з питань праці Держпраці України Олена Коновалова розповіла про роль інспекції праці у зниженні незадекларованої праці на підприємствах України.
   Особливу увагу доповідачі приділили питанням керування професійними ризиками в системах управління безпекою праці та здоров’я працівників. Професор Міжнародного Інституту Менеджменту, провідний викладач Академії управління ризиками в системах менеджменту Віталій Цопа розповів про формування ризик-орієнтовного мислення керівників, спеціалістів та робітників в охороні здоров’я та безпеки праці на українських підприємствах. Він окреслив основні проблеми, які необхідно вирішити фахівцям для подальшого розвитку працеохоронної сфери на сучасному етапі та провів майстер-клас «Основні положення керування ризиками небезпек та можливостей в системах управління охорони здоров’я та безпеки праці робітників».
   Цікавими та актуальними були доповіді та виступи головного спеціаліста відділу використання лісових ресурсів Держлісагенства Андрія Мусійовського «Охорона праці та стан виробничого травматизму в лісовій галузі. Напрямки вдосконалення системи управління охорони здоров’я та безпеки праці робітників в лісовій галузі»; професора кафедри охорони праці та цивільної безпеки Національного НТУ «Дніпровська політехніка» Сергія Чеберячко «Що зробив коронавірус: оцінка ризиків і можливостей»; доцента кафедри охорони праці та цивільної безпеки НТУ Дніпровська політехніка Дмитра Радчука «Оцінка ризиків при виборі і експлуатації засобів індивідуального захисту органів дихання в умовах пандемії»; доцента кафедри управління на транспорті НТУ Дніпровська політехніка Олега Дерюгіна «Оцінка ризиків методом FRAM транспортних систем агрокомплексу доповідач»; лікаря-епідеміолога, засновника та керівника Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Андрія Александріна, доцента кафедри інфекційних хвороб Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського Марії Шкільної та інших доповідачів.
   Про практичні аспекти керування професійними ризиками та впровадженням системи керування ризиками небезпек та можливостей згідно вимог 45001:2018 та положень ISO 31000:2018, IEC 31010:2019 на підприємствах з іноземним капіталом розповіли керівник відділу охорони праці дивізіонних виробничих активів компанії Kernel Сергій Росс; заступник генерального директора з безпеки праці та промислової безпеки компанії Zeppelin Леонід Полев; директор з безпеки персоналу та активів компанії Bunge Украина Дмитро Більський; офіційний представник компанії Peter Greven Phisioderm в Україні Сергій Єпіхін та інші.


   Особливу подяку за успішну організацію та проведення I Міжнародної науково-практичної конференції «OSHAgro-2021» учасники конференції висловили керівництву Університету, а також доцентам кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Тамарі Білько, яка була модератором заходу, та Віктору Ребенку за інформаційне забезпечення конференції.
    Модератор конференції Тамара Білько: «Ми змогли втілити це в реальність, тому що ми першими підняли важливі питання про особливості впровадження керування ризиками небезпек в системах управління безпекою праці та здоров’я працівників в АПК, проблеми безпеки здоров’я на робочому місці в цій галузі, найкращі практики керування, Ковід в АПК, психосоціальні ризики та стан травматизму в АПК. Конференція вже викликала багато позитивних відгуків, і тепер, в наступному році, другу Міжнародну науково-практичну конференцію «OSHAgro-2022» маємо провести ще краще! А знаєте чому нам вдалося зробити це першими і на найвищому рівні? Тому що ми одна згуртована команда, яка знає, що розвивати культуру безпеки та цінність життя і здоров’я є нашим пріоритетом!»

 

Тамара Білько та Євгенія Марчишина, доценти кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві 
 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook