Як стати міжнародником? Невигадані спогади професійного дипломата

1 вересня 2021 року

 Минуло таке коротке студентське літо, і Університет, як завжди, гостинно розкрив свої обійми тим, хто вперше прийшов у навчальні аудиторії, обравши ті чи інші із чималої кількості спеціальностей, що їх пропонує майбутнім фахівцям наш заклад вищої освіти.

Серед них й бакалаври-першокурсники спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». На День знань до них на запрошення студентсько-викладацького ареопагу гуманітарно-педагогічного факультету завітав відомий український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол, Надзвичайний і Повноважний Посол України в багатьох країнах світу, представник нашої держави в низці найавторитетніших міжнародних організацій, людина, яка присвятила власне життя служінню інтересам держави на міжнародній арені, Олександр Олегович Горін.
Зустріч відбулася у приємній й затишній аудиторії 33 4-го навчального корпусу.

Наш гість пригадав свої юнацькі роки, коли ще у школі, а потім навчаючись в Київському державному університеті імені Тараса Шевченка, почав готувати себе до майбутньої професії, як захопився наукою міжнародних відносин, що стало йому у великій нагоді в професійній діяльності, поділився багатогранним неоціненним досвідом роботи в центральному апараті МЗС та іноземних представництвах України, цікавими епізодами із життя професійного дипломата. О. Горін розповів про завдання, позитиви й, певною мірою, вади дипломатичної служби, наголосив на необхідності досконалого знання іноземних мов, значення самостійної наполегливої щоденної роботи задля якнайдосконалішого оволодіння обраною спеціальністю.
Гість зупинився на деяких, з його погляду, передумовах успіху в професії, функціях та певних труднощах, що із ними стикаються дипломати.

Але чи не найцікавішим було почути про власне дипломатичну роботу самого Олександра Олеговича, історію про те, як вдалося врятував життя українським моряків шляхом дипломатичних перемовин, яка, без перебільшення, вразила всіх своїм драматизмом і щасливим завершенням. Окрім того, він постійно залучав студентів до активної участі в розмові, використовуючи цікаві методичні та ораторські прийоми.
В цілому, виступ викликав беззаперечний жвавий інтерес студентів і викладачів. Вміле поєднання наукової та практичної складових, створення умов інтерактивної взаємодії викладача і студентів, реалізація проблемного та діалогічного підходів дають підстави говорити про найвищий рівень вміння держслужбовця спілкування з аудиторією.
По завершенні виступу наш гість відповів на чисельні запитання присутніх, констатувавши за підсумками аналізу яких, й навіть певних спалахів дискусії, доволі непоганий рівень попередньої підготовки бакалаврів-початківців.

     

Зустріч була проведена, як на наш погляд, на найвищому науковому та навчально-методичному рівні. Схвальні відгуки і захоплення усіх присутніх – тому підтвердження.
Ми безмежно вдячні нашим викладачам за можливість зустрітись й послухати думки справжнього професіонала нашої справи.
По завершенні дискусії в.о. завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, доктор історичних наук, професор В. В. Стрілець, подякувавши гостеві від імені всього загалу студентів – міжнародників та колективу кафедри за люб’язну згоду зустрітись із бакалаврською молоддю, подарував йому останню, опубліковану в одній із країн ЄС, колективну монографію викладачів кафедри «Україна у глобальному світі» з автографами авторів.

Це перша така зустріч із запланованих кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук запрошень знаних вітчизняних державних та громадських діячів, дипломатів, видатних вчених, діячів культури і мистецтв, тих, хто своєю натхненною, самовідданою працею долучаються до розбудови й зміцненню нашої Держави, підвищенню її міжнародного іміджу.

 

 

Артамонова Олександра, староста групи МВ-21001б
Чулакова Анастасія, староста групи МВ-21002б
Асатуров Сергій, викладач кафедри міжнародних
відносин і суспільних наук

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook