Які уроки може засвоїти Україна від лісових пожеж у Туреччині. Пояснює експерт

4 серпня 2021 року
Відкритий ліс

Близько тижня горить ліс на південному сході Туреччини. Станом на 3 серпня пожежники локалізували 147 із 156 лісових пожеж, які сталися у країні за останні 6 днів. У вогні загинули 8 людей, ще понад 800 отримали поранення.

Чому Туреччина не може впоратися з масштабними лісовими пожежами і які уроки може засвоїти Україна — в ефірі Українського радіо пояснив професор кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, директор Регіонального східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев.

Наскільки лісові пожежі є частим явищем для Туреччини

Фахівець зазначає, що Туреччина належить до країн із надзвичайно високим рівнем пожежної безпеки, як і Португалія, Іспанія, Італія, Австралія і захід США.

“Тобто пожежі в Туреччині — явище не унікальне, а регулярне. Країна протягом багатьох десятиліть системно будує свої сили реагування та гасіння пожеж. До речі, система гасіння пожеж в Туреччині — найкраща в Східній Європі за своїм оснащенням”, — зазначив експерт.

За його словами, країна має найкращу техніку, літаки, зв’язок, екіпірований персонал, тренінговий центр і найсучасніше моделювання. Він переконаний, що Анкара має все, аби не допускати і боротися з пожежами і саме тому українські рятувальники час від часу їздять до Анталії до тренінгового центру і вчаться у них сучасному рівню боротьби з пожежею. Водночас Україна відправила 2 літаки, які вирушили для допомоги з пожежами.

“Вже не вперше наші літаки прилітають і допомагають їм. Адже пожежі у Туреччині набагато складніші, аніж в Україні. Оскільки там гори й соснові ліси, клімат посушливий і сильний вітер. Тому швидкість поширення вогню надзвичайно велика”, — додав науковець.

Чи ефективна політика Туреччини щодо охорони лісів

За словами Зібцева, у Туреччині 18 млн га лісових земель вкриті лісом і лісове господарство у країні не таке ефективне, як на півночі України: “Воно гарно організовано і економічно ефективне, має пристойний вигляд. У Туреччині такі ж види дерев, як і в Україні. Питання цих порід або видів — ключове”.

Він це пояснює тим, що відбулися зміни клімату, які показують, що навіть найсучасніша система, техніка, персонал не здатні попередити й швидко загасити ті пожежі, які зараз трапляються.

“Можна говорити про політичний підтекст — причина завжди знайдеться, джерел вогню багато. Рано чи пізно пожежа виникне. Досвід показує, що навіть найбільші інвестиції в охорону лісів від пожежі фактично зменшують збитки, але не вирішують проблеми”, — пояснив експерт і додав, що в Україні важливо спостерігати за пожежами у Туреччині для розуміння того, як з ними боротися.

Які уроки для України

“Перший урок: наші населені пункти незахищені. У першу чергу не зрозуміло: хто повинен захищати населений пункт у цілому і не під час пожежі, а до початку. Ось це дотепер не зрозуміло. І другий урок: що робити далі?”, — підкреслив фахівець.

За його словами, в Україні пожежі були у Житомирській, Луганській областях та Чорнобилі. І у контексті пожеж Житомирська область отримала “дуже потужну підтримку держави”, позаяк для регіону впродовж року придбали техніку, обладнання, побудували пожежні водойми, дороги, вклали великі інвестиції.

“У Чорнобилі подібна ситуація. Луганська ж область нічого не отримала, а пішла шляхом співпраці з суспільством, з неурядовими організаціями, населенням. Тобто розповсюдили інформацію про ризики пожеж серед пересічних громадян”, — зауважив науковець.

Це, як він додав, включало правила поведінки серед фермерів, землекористувачів, лісників, було організовано круглі столи між місцевою владою, населенням, рятувальниками, лісниками та волонтерами: “Тобто не отримали інвестицій, але провели активну попереджувальну роботу. Ідея в тому, щоб мобілізуватися і протистояти пожежі разом, адже наші спеціальні служби недостатньо навчені, екіпіровані і самі не справляться”.

Які породи дерев є загрозою для виникнення пожеж

Аналітик підкреслив, що масивні соснові ліси вздовж Сіверського Дінця є великою загрозою для населених пунктів через можливі пожежі: “І це парадокс, адже місцеві жителі люблять ці ліси. Для них — це порятунок, прохолода. Але треба приймати рішення про “відсунення” або зміну ландшафту, який повинен бути стійким для пожеж”.

Він пояснив, що якщо будуть великі масиви соснових лісів — буде загроза масштабних пожеж. Тому такі масиви мають бути розділені листяними насадженнями, бар’єрами, дорогами, щоб пожежа не змогла набрати сили.

“Це робота на кілька десятиліть. Тобто якщо зараз розпочати працювати над цим питанням, то тільки через 30-40 років можна чекати певних результатів”, — вказав експерт.

Про лісову програму президента і висадження одного мільярда дерев

За словами Зібцева, такі програми не унікальні й майже всіма урядами країн ініціюються: “Вважаю це правильним, адже населення повинне розуміти, за рахунок чого воно живе: де береться кисень, вода, біорізноманіття. Це все береться з лісів, а їх у нас залишилось дуже мало”.

Він переконаний, що збільшення лісів є питанням не президентської програми, а екологічного виживання. Саме тому ця програма є “правильною”.

“Чи можливо її реалізувати? За 30 років лісове господарство різні уряди завели в такий глухий кут! Тому для лісового господарства ця програма — шанс підняти свою репутацію, показати, що там дійсно працюють професіоналами”, — підкреслив фахівець і додав, що президентська програма є амбітною, адже коштів на її реалізацію реально немає, але її можна реалізувати завдяки суспільній підтримці у громадах.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/174373/

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook