Щоб не повторилося знову

17 липня 2021 року
Відкритий ліс

Які висновки зроблено після минулорічних пожеж.

Масштабні пожежі, які торік вирували на півночі Житомирської області, найбільше вразили, як відомо, лісові площі Овруцького спецлісгоспу, майже третину угідь цього лісогосподарства пройшов вогняний смерч. З минулого року тут триває ліквідація наслідків вогняної стихії, проводяться суцільні зруби обгорілих дерев, нарощуються обсяги із лісовідновлення на згарищах.

Зараз ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» займає площу майже 41 тисячу гектарів. А торік лісові пожежі «пройшли» тут 15 тисяч гектарів угідь. Найбільше постраждали Виступовицьке, Ситовецьке та Журбенське лісництва. А, загалом, оперативно треба відновити після вогняної ситуації близько 10 тисяч гектарів пошкоджених лісових угідь. Торік розпочалися активні лісогосподарські заходи задля відновлення лісових насаджень на почорнілих згарищах.

Активна фаза лісовідновних робіт продовжилась із настанням теплих весняних днів. З іншого боку, лісівники значно посилили антипожежні заходи, щоб не допустити пожежу в ліс.

– Торік весняні пожежі практично «знекровили» спецлісгосп, – із сумом констатує директор ДП «Овруцьке спеціалізоване господарство» Руслан Бондарчук. – Висновки ми зробили і відразу взялися за роботу з протидії можливим подальшим загрозам. На протипожежні заходи виділили суттєві кошти, загалом, уже витрачено більше 2 мільйонів гривень. Було придбано 4 цистерни для води загальною ємністю 20 тонн, обладнали їх мотопомпами. Також придбали 800 метрів нових пожежних рукавів, 40 термостійких костюмів для пожежників, спеціальні каски і взуття. Додатково облаштували дві системи постійного відеоспостереження. Модернізували автотранспортні засоби: замінили гуму, привели в належний технічний стан протипожежні автомобілі і обладнання. Збудували приміщення для цілодобового чергування пожежних груп у Ситовецькому лісництві.

У нас зараз 48 чоловік безпосередньо задіяні в протипожежній сфері, це – водії, бійці та охоронники. Цілодобово задіяні також дві пожежні станції 1 і 2 типів, одна – безпосередньо у спецлісгоспі, інша – у Виступовицькому лісництві.

– Важливо, мабуть, правильно і рівномірно зосередити цей протипожежний арсенал. У вас тут дуже великі й важкопрохідні території? – запитую у Руслана Петровича.

– Ми розмістили переважну частину протипожежних сил і обладнання у місцях, де пожежі несуть найбільшу загрозу, наприклад там, де зосереджено найбільше соснових угідь. У кожному лісництві є достатньо сил і засобів, щоб ефективно локалізувати поширення вогню. У Виступовицькому і Ситовецькому лісництвах працюють ще й камери відеоспостереження.

– І головний компонент протипожежної безпеки – вода. Чи достатні її запаси і чи є вільний доступ до водойм?

– Ми облаштовуємо у кожному лісовому обході, щонайменше, по одній великій водоймі. Нині вже фактично облаштовано в лісгоспі більше трьох десятків лісових протипожежних водойм із вільним доступом і водозабором. Місця їх розташування нанесені на карті і всі працівники лісової охорони мають ці карти і знають, як цю воду швидко дістати і використати за призначенням. Але краще пожежу вчасно виявити і локалізувати на початковій стадії. Це нині наше основне завдання, – переконує директор Овруцького спецлісгоспу.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/172295/

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook