Міжнародне співробітництво механіко-технологічного факультету у сфері науки та технологій

10 липня 2021 року
   Налагодження і підтримка міжнародних зв’язків та укладання відповідних угод про міжнародне співробітництво у сфері науки та технологій є одним із пріоритетних напрямів діяльності механіко-технологічного факультету НУБіП України. Так, 7 липня 2021 р. на механіко-технологічному факультеті відбулася міжнародна робоча онлайн-зустріч у рамках обговорення майбутньої співпраці у програмі HORIZON EUROPE 2021-2027.
   В зустрічі взяли участь, окрім представників механіко-технологічного факультету НУБіП України, науковці ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства», Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України та представники науково-виробничої компанії PremEster (Франція), зокрема, директор науково-дослідного підрозділу компанії доктор Хілал Ел Мерхубі, що виступив ініціатором зустрічі. Науково-виробнича компанія PremEster має в своєму доробку технології виробництва біодизеля з низькосортних олій, отриманих в результаті сільськогосподарської та промислової діяльності. Наразі компанія займається удосконаленням існуючих технологій та звернулася з пропозицією співпраці в питаннях виробництва твердих, рідких та газоподібних біопалив з широкого спектру сировини.

   Для майбутньої співпраці та спільних досліджень за програмою HORIZON EUROPE 2021-2027 французькою стороною було запропоновано декілька перспективних напрямів співробітництва. В результаті обговорення сторони вирішили обрати дві теми «Інноваційне виробництво біометану як енергоносія та палива» та «Сталий розвиток освітнього процесу щодо відновлюваних джерел енергії та відновлюваних паливних технологій» для подальшої роботи з підготовки конкурсних пропозицій. Оскільки, одним з важливих напрямків діяльності Європейського Союзу в рамках програми HORIZON EUROPE 2021-2027 є подолання поточної кліматичної кризи до 2050 року, є необхідність створити структуру, де будуть розглянуті аспекти сталого розвитку освітнього процесу щодо відновлюваних джерел енергії та паливних технологій. Крім того, ці дії повинні взаємодіяти із зацікавленими сторонами на різних рівнях (керівниками, регуляторами, інноваторами, промисловістю, торговими асоціаціями, університетами та місцевими громадами) з метою узгодження пріоритетів та потреб, а також виявлення можливих проблем.
   У цьому контексті, беручи до уваги озвучені пріоритети та задачі кожної зі сторін-учасників зустрічі, окреслили результати майбутнього проекту, що як очікується, відповідатимуть таким напрямам та завданням:
  • сприяння сталому розвитку науки шляхом вирішення соціальних та екологічних аспектів (забруднення атмосферного повітря, переробка відходів, можливості працевлаштування сільського населення, проблеми грунтів, тощо) відновлюваної енергетики та відновлюваних паливних технологій на глобальному рівні, забезпечуючи таким чином виконання Європейського зеленого курсу;
  • підтримка розвитку зусиль щодо підготовки та перекваліфікації кадрів у секторах технологій відновлюваної енергетики та відновлюваних джерел палива, а також прояв (глобальних та місцевих) викликів для реалізації планів ЄС щодо розгортання та різних галузевих стратегій, таких як нещодавня Стратегія ЄС з розвитку відновлюваних джерел енергії;
  • просування підходів та концепцій циркулярності відповідно до Плану дій з циркулярної економіки та Плану дій щодо критично важливої сировини, покликаного об’єднати зусилля промислових компаній, науково-дослідних інститутів, університетів, державних структур, неурядових організацій та профспілок.
   Сподіваємося на плідну співпрацю та найвищий результат.

 

Заступник декана механіко-технологічного факультету з міжнародної діяльності Любов Шимко
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook