Врятували ліс, село і качині гнізда

25 червня 2021 року
ЕКО-iнформ

Пожежу в екосистемах загасили лісівники Тростянецького держлісгоспу Сумщини. Охоронцям лісу вдалося врятувати ліс, село, а на додачу – гнізда диких качок.

– Пожежа спалахнула на луці. Скоріш за все, люди спалювали суху траву. Сильний вітер швидко розбурхав полум’я. Це сталося між селами Олексине та Білка, – розповів лісничий Маківського лісництва ДП «Тростянецьке лісове господарство» Віталій Гашута. – Добре, що вогонь вчасно виявили за допомогою камер відеоспостереження. Наш лісівник теж побачив біду та відразу повідомив до нас та до керівництва держлісгоспу. На місце події виїхали наші працівники, пожежний автомобіль та трактор. Загалом, майже 15 лісівників.

Сильний вітер кидав полум’я у різні напрямки. Час від часу сунула суцільна вогняна стіна довжиною до 150 метрів. Вогонь підкрадався й до найближчих сільських хат та домогосподарств. Інколи відстань до сіл була близько ста метрів. Така сама відстань була від полум’я до соснового лісового масиву. Хоча там є широка мінералізована смуга, але ми ж не знали, куди може закинути полум’я вітер. Тому, пожежний автомобіль і трактор швидко стали поблизу самого лісу – напоготові, якщо вогонь таки перекинеться на дерева. А вогонь на луці наші працівники гасили за допомогою хлопавок, шанцевого інструменту і ранцевих вогнегасників. Ще добре, що ґрунт був досить зволоженим після зими. Десь за годину запеклої боротьби пожежу таки приборкали. Вогонь знищив близько п’яти гектарів сухої рослинності, але ліс і село ми врятували.

І ще один цікавий епізод. На одній з ділянок вогонь наближався до болота та густого очерету. Втім, ми теж його оперативно загасили. То наші вогнеборці бачили, як під час пожежі звідти злетів густий табунець молоденьких диких качок. Можливо, вони там вже загніздилися. А коли хлопці впорались з полум’ям, птахи дружно повернулися до своїх гнізд.

 

Джерело: ЕКО-iнформ. https://ekoinform.com.ua/?p=12599

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook