В Ботанічному саду НУБіП України лунав унікальний спів етнічно-патріотичних пісень на передодні Свята Трійці

21 червня 2021, 13:53
м. Київ

 А пісня — це душа.
З усіх потреб потреба.
Лиш пісня в серці ширить межі неба.
На крилах сонце сяйво їй лиша.
Чим глибша пісня, тим ясніш душа.

Іван Драч

   Навчально-науковий центр виховної роботи і соціального розвитку постійно опікується національно-патріотичним вихованням в рамках реалізації програми виховання "Громадянин, Патріот, Фахівець". Не виключенням стало проведення зустрічі на передодні свята Трійці (Історія назви свята Зеленої неділі. Зелень на Трійцю символізує силу Животворного Духа, квітучості світу, який дарував нам Бог. Саме тому в народі закріпилася назва “зелена неділя”. Ще від 2 століття н.е. на Трійцю храми та будинки прикрашаються зеленими гілками дерев. Гілля символізує, що Святий Дух дає життя всьому створеному Богом. Субота напередодні Трійці (Зеленої неділі) називалася клечальною. Тоді господарки прикрашали дома клечанням — зеленими гілками дерев. Гілки встромляли у стріху, на воротах, біля вікон, за ікони. Підлогу або долівку в хаті встеляли запашними травами: осокою, любистком, м’ятою, пижмою, ласкавцями, лепехою. В давнину по клечання їхав до лісу старший з роду. Від часів язичництва вважалося, що на деревах живуть душі померлих рідних. Традиція шанування померлих цього дня гармонійно інтегрувалася у християнство.  Тож виникає вічне питання деж живе душа людини? Лікарі кажуть що десь біля серця, психологи кажуть що це складна психічна реакція що відбувається у мозку. А ми вважаємо що душа людини живе в пісні, і піснею проявляється світу.
     Це стало зрозуміло після того, як до нашого університету завітала співоча пташечка українських пісень, автор, композитор та виконавець. Заслужений артист України – Руслана Лоцман, та осяяла милодійним співом простори Ботанічного саду. Маленька, тендітна, довговолоса «Мавка», із унікальним тембром голосу, здається вміщує в собі всю мудрість українського народу, та гармонійно поєднує в собі самобутність наших стародавніх пращурів із прогресивністю сучасності.
    
     Настрій, який випромінювала Руслана заряджав слухачів енергією та уносив за обрій мрій. Тематика та репертуар був різноманітний, кожен слухач почув у цей вечір натхненну пісню про те, що близько саме йому. На передодні Зелених Свят, або Трійці, ми чули казкові сюжети про русалок та історичні відомості про стародавні обряди. Але серед казкових сюжетів, у піснях Руслани Лоцман, ми чули і про сучасні, актуальні проблеми спільноти і людства. Ми чули як давно відомі та улюблені слухачами пісні, так і пісні які лунали в той вечір вперше.
 
   В’ячеслав Крупка висловив щире захоплення талантом співачки та вдячність за чудовий спів на передодні Зелених Свят, або Трійці. Другим святом яке співпало з Днем трійці є День медичного працівника та День Батька. Всі учасники зустрічи подякували руслані за талант і розвиток і підтримку етно-культурних традицій народу України.
 
 
     Співорганізаторами творчого вечора також була кафедра культурології, та особисто Ірина Майданюк, за що ми їй безмежно вдячні.
    На свято таланту завітали поважні гості, а саме, завідувач кафедри педагогіки, доктор педагогічних наук, доцент Руслан Сопівник, завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації, доктор педагогічних наук, професор Ірина Сопівник. Гості висловили свою вдячність та захоплення Руслані Лоцман.
     
    З глибокою вдячністю, та захопленням, дякуємо Руслані Лоцман за свято таланту. Та сподіваємось на нові зустрічі в НУБіП в нових форматах. Навчально-науковий центр виховної роботи дякую партнерам за допомогу в проведенні чудової наповненої позитивних емоцій спілкування зустрічи.
Народна пісня — духовне обличчя нації. (Адам Міцкевич)
Пісня — це коли душа сповідається. (Григір Тютюнник)
Українська пісня — це бездонна душа українського народу, це його слава. (Олександр Довженко)
Українці дуже багаті, може, найбагатші поміж усіма слов'янами, різнобарвними народними піснями. Вони не мудрують, складаючи свої пісні; у них пісні виростають самі, як квіти на полях зелених, і їх така кількість, якою не може похвалитися жоден народ у світі.
(Павел Шафарик)


Анна Хижняк,
Начальник відділу виховної роботи
та студентських справ
ННЦ ВР і СР

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook