На базі Навчально-наукової лабораторії «Центр репродуктології тварин з банком сперми та ембріонів» проведено майстер-клас з отримання, охолодження для короткотривалого зберігання та кріоконсервації сперми псів

17 червня 2021 року

16 червня 2021 р. на базі Навчально-наукової лабораторії «Центр репродуктології тварин з банком сперми та ембріонів» кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин проведено майстер-клас з отримання, охолодження для короткотривалого зберігання та кріоконсервації сперми псів для лікарів ветеринарної клініки «Лессі».

З вступним словом до учасників майстер-класу звернувся завідувач кафедри, доцент Олександр Вальчук.

 
У своєму виступі Олександр Анатолійович зосередив увагу на здобутках кафедри та її наукових напрямках діяльності, зокрема, на одному із них – штучному осіменінні собак. Враховуючи світову тенденцію проблеми, яка склалася з отриманням здорового потомства внаслідок поширення інфекційних захворювань, які передаються статевим шляхом, значна кількість Європейських країн, США та Канада вже відмовились від природньої в’язки, та використовують лише штучне осіменіння. Під час штучного осіменіння використовують тільки сперму високої якості, з обов’язковим контролем оптимального часу осіменіння суки. Кріоконсервовану сперму псів можна експортувати в різні країни світу, проводити міжнародний обмін без перевезення самців. Окрім того, з’являється можливість замовляти осіменіння сук спермою будь-якого пса. Проте, не слід забувати, що ефективність запліднення суки залежить значною мірою і від якості сперми, яку необхідно правильно отримати та оцінити. Крім того, оцінку якості сперми проводять для встановлення причини імпотенції псів. Досить важливим питанням в штучному осіменінні є використання розріджувачів для зберігання сперми.

Майстер-клас складався з двох частин: теоретичної та практичної.
Під час теоретичної частини доцент Сергій Деркач ознайомив учасників з сучасними концепціями репродукції собак. У своїй доповіді Сергій Степанович опирався на сучасні наукові дані, практичну інформацію та власний досвід щодо отримання сперми псів та методів її зберігання.

Під час практичної частини учасникам майстер-класу Сергієм Деркачем показано особливості отримання сперми у пса методом мастурбації.


При цьому він зосередив увагу на особливості еякуляції у пса, яка складається з трьох фаз. Перша фаза триває приблизно 20 с від початку масажу сім’яників, і об’єм сперми становить у середньому 0,35 мл. Друга фаза еякуляції є основною (коли, власне, виділяється основна сперма), триває 5–300 с (у середньому –52 с), об’єм сперми може становити 0,1–3 мл. Третя фаза триває відносно довго – від 60 с до 20 хв. При отриманні сперми не слід забувати і про особливості статевого акту у псів.


Після отримання сперми було проведено органолептичну та мікроскопічну оцінку отриманого еякуляту пса. При цьому акцентувалась увага на визначенні показників, які відіграють значну роль при визначенні ступеня розрідження сперми.


Доктор ветеринарних наук, доцент Віталій Ковпак ознайомив слухачів з особливостями підбору розріджувачів, їх складом для різних способів консервації сперми псів, технікою проведення розрідження та кріоконсервації сперми.


По завершенню майстер-класу учасникам було вручено сертифікати.




На завершення майстер-класу, учасники відзначили високий професійний рівень проведеного заходу співробітниками кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин.


Висловлюємо щиру подяку керівництву ветеринарної клініки «Лессі» за надану можливість фахівцям прийняти участь у цьому заході і надіємося на подальшу плідну співпрацю у питаннях репродукції дрібних домашніх тварин.


Юрій Жук, доцент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook