Дерегуляції у сфері земельних відносин: практичне впровадження Закону №1423-IX

6 червня 2021 року
     У зв'язку з набранням чинності Закону України № 1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» та запровадженні кардинальних змін у регулюванні земельних відносин, проведенні землеустрою та оцінки земель, виникла нагальна потреба у наданні роз'яснень практикуючим землевпорядникам положень Закону і практичного застосування його норм. Всеукраїнська громадська організація «Асоціація фахівців землеустрою України» виступила ініціатором такого заходу і звернулася до ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка з проханням провести на базі Університету 04 червня 2021 року семінар для практикуючих інженерів-землевпорядників з метою надання їм практичної допомоги у застосуванні норм Закону, що набрав чинності 27 травня 2021 року.

     До участі у семінарі в якості доповідачів були залучені розробники відповідного законопроекту та провідні галузеві експерти. Даний захід зібрав понад 200 представників державних організацій і приватних компаній в сфері геодезії та землеустрою України, землевпорядників територіальних громад, що свідчить про надзвичайну актуальність проблематики.
     Модератором семінару «Земельна децентралізація та дерегуляція: практичне впровадження Закону України від 28.04.2021 № 1423- IX» виступив декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков.

      Член Ради Асоціації «Земельна спілка України», помічник-консультант голови підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Біленко у своєму виступі розглянув питання земельної децентралізації та ведення Державного земельного кадастру. Процес земельної децентралізації призведе до повернення органам місцевого самоврядування повноважень щодо управління землями місцевих громад. Експерт акцентував увагу землевпорядної спільноти на проблемах розпорядження землями, приватизації земельних ділянок, повноважень органів місцевого самоврядування та державної влади.
     Відповідно до вказаного Закону внесено зміни до 34 законодавчих актів України, у тому числі до шести кодексів України і до багатьох законів України. Найбільше нововведень зазнав Земельний кодекс України. Склад та зміст документації із землеустрою наразі теж буде новий.

     Ключові новели щодо складання землевпорядної документації розглянув завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрій Мартин. Наразі передбачено зі складу документації вилучити документи, що не розробляються особисто інженером-землевпорядником, натомість законом встановлено деталізовані вимоги до проектної документації у частині її пояснювальної записки, а основна відповідальність лягатиме на сертифікованого інженера-землевпорядника, в т.ч. через реалізацію пілотного проекту із реєстрації земельних ділянок. Крім того, експерт акцентував увагу присутніх на взаємодії інженера-землевпорядника із органами влади та місцевого самоврядування. Наприкінці доповіді Андрій Геннадійович наголосив, що новели у земельному законодавстві потребують підготовки ряду підзаконних актів у сфері охорони земель, землеустрою та геодезії. Зокрема, Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку консервації земель», «Про внесення змін до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання», «Про затвердження Порядку ведення державного обліку топографо-геодезичних і картографічних робіт здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин», «Про внесення змін до Порядку ведення Державного земельного кадастру щодо встановлення вимог до змісту, структури і технічних характеристик електронного документа» та інші.

  

     Очільник ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець у своєму виступі розглянув перспективи пілотного проекту із реєстрації земельних ділянок сертифікованими інженерами-землевпорядниками та професійної атестація інженерів-землевпорядників.
     Ще одним нововведенням стало страхування відповідальності виконавців робіт із землеустрою перед замовниками і третіми особами за наслідки необережності і професійних помилок, допущених при складанні документації із землеустрою або виконанні топографо­геодезичних робіт. Таке нововведення з’явиться взамін державного нагляду у землеустрою та топографо-геодезичній діяльності. Також Анатолій Миколайович розповів про зростання ролі саморегулівних організацій у сфері землеустрою і геодезії.
     А практику складання документації із землеустрою за новими вимогами презентувала голова Київського обласного осередку ВГО «АФЗУ», Ірина Полтавець.

  

  

     Активно долучалися до обговорення і запитань землевпорядники із різних куточків України: Іван Пашкевич, Микола Скорик, Леонід Палєй, Максим Шеремет, Сергій Кучерявко, Євгенія Завадська, Сергій Григор'єв, Олександр Борецький, Вікторія Блащук та ін.

     Загалом обговорення питання змін у регулюванні земельних відносин, проведенні землеустрою та оцінки земель було жвавим та емоційним, адже жоден із учасників не залишався байдужим до питань та проблем, які розглядалися на семінарі.

     Позитивними були й відгуки у соціальних мережах про захід проведений у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook