Навчання продемонстрували спроможність лісівників і рятувальників діяти разом чітко й злагоджено

28 травня 2021 року
Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

 У державному підприємстві “Кам’янець-Подільське лісове господарство» 25-26 травня відбулися міжобласні тактико-спеціальні навчання з ліквідації умовної лісової пожежі.

У них брали участь сили і засоби зведеного загону Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства для протидії пожежам у природних екосистемах у складі відділень Ізяславського, Кам’янець-Подільського, Новоушицького, Славутського, Шепетівського лісгоспів, Хмельницького лісомисливського господарства, а також підрозділ ДСНС у Хмельницькій області, працівники Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області, зведений загін Чернівецького ОУЛМГ.

За тактичним задумом, внаслідок необережного поводження з вогнем відпочивальників на території лісового масиву Маківського лісництва спалахнула низова пожежа кущових насаджень і трави. Через сильні пориви вітру виникла загроза швидкого розповсюдження вогню та переростання пожежі у верхову. Її вдалося виявити на ранній стадії завдяки камері відеоспостереження лісгоспу й повідомлення місцевого населення. Лісничий одразу проінформував про надзвичайну ситуацію керівництво лісгоспу.

Площа пожежі на момент прибуття першого підрозділу добровільної пожежної дружини держлісгоспу склала чотириста квадратних метрів. На підмогу приїхали на двох автомобілях працівники підприємства, а також трактор МТЗ-82 з тритонною цистерною з водою, два трактори з плугами. Полум’я збивають ранцевими обприскувачами і пожежними хлопавками. Для запобігання розповсюдження низової пожежі на більшу територію трактори оборюють кромку навколо вогню. Бензопилами лісівники розчищають їм дорогу, а також зрізають поблизу кущі й деревну рослинність, аби вогонь не перекинувся далі.

Однак приборкати пожежу не вдається. Директор лісгоспу (керівник гасіння пожежі) Валерій Пустильний приймає рішення залучити пожежно-рятувальні підрозділи. Незабаром прибули автомобілі підвищеної прохідності Кам’янець-Подільського підрозділу ДСНС і керівництво пожежно-рятувального загону. Створено штаб пожежогасіння, який здійснює оперативне управління силами і засобами, залученими до гасіння.

Рятувальники встановлюють два автомобілі по периметру пожежі й з допомогою лафетних стволів, дальність розпилення яких понад 50 метрів, гасять вогонь.

Керівник лісгоспу повідомляє в Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства, що є загроза розвитку пожежі та можливий її перехід у верхову і просить залучити сили та засоби зведеного загону Хмельницького ОУЛМГ.

Перший заступник начальника Хмельницького ОУЛМГ Павло Золотий інформує Держлісагентство про розвиток ситуації й приймає рішення про залучення сил та засобів обласного зведеного загону у кількості дев’ятнадцяти чоловік та п’яти одиниць пожежної й допоміжної техніки до гасіння умовної лісової пожежі. Прибувши на місце події, загін у складі пожежної машини ЗІЛ-131 та трьох лісопожежних модулів із залученням особового складу починає гасити умовну лісову пожежу.

Перший заступник начальника Хмельницького ОУЛМГ просить Держлісагентство залучити до гасіння додаткові сили та засоби . Керівництво галузі приймає рішення про залучення зведеного загону Чернівецького ОУЛМГ. Загін прибуває на місце пожежі у складі двох одиниць техніки та дев’яти чоловік особового складу й приєднується до гасіння.

Спільними зусиллями умовну пожежу успішно локалізували. А для вахтування в нічний час виставили пости. В рамках навчання проведено шикування особового складу та здійснено огляд техніки. Зведені загони відпрацювали навчання оперативно й злагоджено. За легендою пожежу ліквідовано наступного дня. Керівник ліквідації пожежі високо оцінив роботу всіх підрозділів і техніки лісівників Хмельницької й Чернівецької областей та підрозділу ДСНС.

 

Джерело: Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства. https://kmlis.gov.ua/%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D...

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook