МАСТЕР-КЛАС «СВІТЛОДІОДНЕ ОСВІТЛЕННЯ В НАШІЙ ОСЕЛІ. ОБЕРИ ПРАВИЛЬНУ ЛАМПУ»

21 травня 2021 року
       19 травня 2021 року в рамках тижня циклової комісії з електроенергетики та систем автоматизації голова циклової комісії Наталія Соломко провела майстер-клас «Світлодіодне освітлення в нашій оселі. Обери правильну лампу», під час якого студенти із запропонованих обирали LED -лампи для ...
      Економічні, ефективні світлодіодні лампи стають все більш популярними навіть серед масових споживачів. Коли за електроенергію можна платити менше, отримуючи при цьому більш безпечне для очей, якісне освітлення, варто роздумувати про ціну? Тим більше сьогодні, коли вартісна різниця між традиційними лампами розжарювання і світлодіодними істотно зменшилася.
      Незважаючи на існуючі міфи про світлодіодні LED-лампи, їх кількість в житлових приміщеннях, на виробництві, в магазинах та інших будівлях стрімко зростає. Звичайні лампи розжарювання не відповідають сучасним критеріям ефективності та економічності, їх поступово замінюють світлодіодні моделі, які характеризуються тривалим терміном експлуатації, розумною ціною та іншими перевагами, мають невелику вагу, випускаються в широкому діапазоні розмірів, складаються зі скляної колби з джерелом світла і цоколя. Такі лампи практично не нагріваються. З кожним роком з'являються нові види ламп, технічні характеристики яких стають більш досконалими.
      На ринку представлені лампи різних виробників, які істотно відрізняються за вартістю, розміром, потужністю, формою та особливостями конструкції, тому покупцям часто складно визначитися з вибором, придбати якісні лампи відомих виробників за актуальною ціною і врахувати всі необхідні параметри.
      Але при покупці нових джерел освітлення важливо врахувати характеристики світлодіодних ламп, а точніше ті з них, які відрізняють якісні прилади. Для початку не завадить ознайомитися з тим, як влаштована ця інноваційна світлотехніка.
      На якість освітлювального LED-приладу впливають такі характеристики світлодіодних ламп, як:
  • світлова ефективність – за значенням цього параметра можна судити про яскравість світла, яку забезпечить прилад, що ви купуєте. Він зазначається не завжди, але ви можете самостійно розрахувати світлову ефективність, розділивши значення світлового потоку (позначається в люменах, Лм) на потужність лампи (Вт). Бажано, щоб цей показник був не менше 100 Лм/Вт.
  • колірна температура – встановлено, що найбільш комфортне, безпечне для очей освітлення не повинно мати показник температури світла вище 4000 К. Люмінесцентні прилади, які випромінюють «мертво» білий світ, погано впливають на самопочуття, працездатність і навіть деякі показники здоров'я людини. Світлодіодні світильники теж можуть виробляти світло різної кольорової температури. Для установки в дитячих кімнатах і для забезпечення повноцінного вечірнього освітлення необхідно вибирати LED – світлодіодну лампу з температурою близько 3500 К. Це тепле біле світло.
  • потужність – виробник, зазвичай, вказує на упаковці інформацію про те, лампі розжарювання якої потужності відповідає даний світлодіодний прилад. Існують спеціальні таблиці, за якими можна визначити цю відповідність. В середньому, потужність LED-лампи множиться на 8.
  • відсутність пульсації – одне з важливих переваг світлодіодів полягає в тому, що вони дають світловий потік з низьким коефіцієнтом пульсації. Перевірити це можна за допомогою камери звичайного мобільного телефону: направте її на лампу, при цьому ви не повинні бачити ніяких смуг, що пересуваються, і мерехтінь.
  • необхідно купувати лампи, які вироблені не пізніше, ніж за два роки до придбання. Це важливо, оскільки сучасні моделі відрізняються більшою ефективністю і надійністю, ніж лампи, які вироблялися раніше.
  • чим більше термін гарантії освітлювального обладнання від виробника, тим вище впевненість, що товар відповідає встановленим нормам якості.
      Дотримання вищевикладених рекомендацій дозволить легко купувати лампи з урахуванням основних характеристик, сфери їх використання і при цьому не перевищувати запланований бюджет.
      Оцінивши ці показники, студенти – учасники майстер-класу змогли правильно підібрати якісні світлодіодні лампи для запропонованих приміщень, а також дослідним шляхом переконатись, що LED-лампи забезпечать приємне світло, довго прослужать та дозволять заощадити.
 
Наталія Соломко, голова циклової комісії
електроенергетики та систем автоматизації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook