ЧОМУ НУБіП – ГОЛОВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ?

28 квітня 2021 року

Нещодавно зі студентами-міжнародниками ми робили промо-ролики для реклами цієї спеціальності. В ході глибинних інтерв’ю, студент четвертого курсу Максим Іващук сказав одну важливу річ: “Що б люди не купували, завжди найважливішим буде їжа. А хліб – це найважливіша страва в усьому світі”.

Максим Іващук
І справді, залишається незмінним і очевидним фактом те, що Україна є світовим лідером з експорту пшениці і не лише. Україна забезпечує 174 країни світу якісною аграрною продукцією. Цей факт підтверджують провідні вітчизняні журнали - протягом останнього часу ринок сільгосптоварів, які йдуть на міжнародний ринок зростає, відповідно збільшується і потреба у спеціалістах, які не лише на глибинному рівні розуміють особливості аграрного сектору, але при цьому мають кваліфіковані навички у сфері міжнародних відносин, міжнародної економіки, міжнародного права тощо. Для того, аби українські виробники мали можливість адекватно вести бізнес на світових ринках їм необхідні фахівці високого рівня і підготовки.

Глобалізація, мультикультуралізм, ринкова економіка – слова незнайомі і чужі для людини, яка на початку дев’яностих стояла в черзі за хлібом і маслом, а у вихідні мусила розвантажувати вагони, аби отримати талон на ковбасу чи майонез. Вища освіта була привілеєм для небагатьох, а поїздка за кордон межувала в уявленні з польотом на Марс – настільки це було нереально. Існувала залізна завіса і лише уповноважені представники найвищого рівня могли собі таке дозволити.
Часи змінилися. Українці отримали можливість подорожувати за кордон, навіть не маючи при цьому візи. Більше того, сьогодні кожен випускник школи може стати студентом вищого навчального закладу і отримати вищу освіту, виходячи зі свого власного потенціалу, працелюбства і сумлінності, а не дякуючи високим посадам, статкам батьків чи зв’язкам. Національний університет біоресурсів і природокористування України відповідає усім викликам сьогодення і йде в ногу з часом. Кожен факультет, кожна випускова спеціальність НУБіП забезпечує студентів не лише вузькопрофільними знаннями, але надає фундаментальну базову освіту, яка дозволяє майбутнім професіоналам бути фахівцями з високою мобільністю, здатними розмовляти низкою іноземних мов, орієнтуватися у політичних і соціальних системах різних країн і дивитися на “Чорний квадрат” Малевича з розумінням контексту, а не з подивом і сміхом.

Не лише політологи, але й технологи переробки м’яса і риби, ветеринари, ґрунтознавці, лісники і електрики мають усвідомлювати що таке демократія, суверенітет і національна безпека – без цього не буде майбутнього, бо усі громадяни України є виборцями і тому мають розуміти ці базові речі.
Інша студентка-міжнародниця Сельбі Куликова лише підтверджує ці тези: “Я хочу бути дикторкою на телебаченні. Цю професію я здобуваю в іншому навчальному закладі, а в НУБіП – навчаюсь заочно".

Сельбі Куликова
"Для себе я кажу: стаціонар в мене для душі, а міжнародні відносини – для розуму. Для чого дикторці на телебаченні потрібно знати про особливості культур і традицій різних країн? Це – очевидно. Телебачення - це четверта влада, люди вірять у те, що побачать і почують, а людина, яка подає іншим важливу інформацію має уособлювати глибоку обізнаність, толерантність і співпричетність до подій, про які сповіщає глядачам і слухачам. Навчаючись на міжнародних відносинах я зрозуміла важливу річ – культурні та духовні традиції країн світу – в усіх різні. Але в усіх є щось спільне – усі вірять в добро, у любов, у те, що Бог – це світло. Завдяки обізнаності у особливостях міжнародних відносин розумієш цю єдність людей в усьому світі”.
Сучасні світові тенденції – екологічно чиста продукція, альтернативні продукти (Veganuary), особлива увага до екологічної безпеки упаковки, суворі стандарти виробництва і вирощування продукції та багато іншого – суть важливі речі без яких важко уявити будь-який прогрес у аграрній сфері. Ефективність втілення цих інноваційних моделей – пріоритетний напрям розвитку в освітній системі НУБіП України. Як показує практика останніх років цей напрям є затребуваним сьогодні і актуальним залишатиметься ще тривалий час. Тим більше, що кожен факультет надає можливість студентам отримувати подвійні дипломи, забезпечуючи при цьому закордонне стажування у низці європейських країн. У доповненні з високоосвіченими фахівцями-викладачами і унікальною інфраструктурою НУБіП претендує сьогодні на звання головного університету України.


Людмила Харченко, д.політ.н.,
доцент кафедри
міжнародних відносин
та суспільних наук

 




 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook