«Залучили навіть приватну авіацію»: яких протипожежних заходів вживають в області

26 квітня 2021 року
Відкритий ліс

Головний лісівник Волині Олександр Кватирко і його колеги розповідають про те, яких протипожежних заходів вживають в області, аби зберегти «легені планети»

  • Зараз у нас функціонує 21 лісова пожежна станція, 52 пожежно-спостережних вежі, з яких 37 обладнані системою телевізійного нагляду за лісовими масивами, є 45 пожежних автомобілів та 2 машини високої прохідності, 48 мотопомп, 11 лісопожежних модулів, 20 пожежних цистерн, 2 професійних квадрокоптери ФАНТОМ-4 PRO, 129 колісних тракторів із плугами типу ПКЛ -70 та інше обладнання і засоби пожежогасіння, – акцентує начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.
  • Для спостереження за лісовими угіддями ми також залучили приватну авіацію. Минулого року облаштували 5997 км мінералізованих смуг та провели догляд за 12607 км діючих, поновили дороги протипожежного призначення. Та все ж краще попередити або ж не допустити лихо в ліс, аніж з ним воювати.

Протипожежна робота – найголовніша лінія захисту лісів. За останнє пів століття найбільшими викликами для лісівників Волині залишаються пожежі, вітровали, повені та ураження лісових масивів шкідниками. І якщо повені і підтоплення призводять до втрат раз на десять років, буревії завдають суттєвих збитків раз на десять-двадцять літ, а пік уражень шкідниками буває раз на три-чотири десятиліття, то вогонь може прийти у будь-яку пору року і завдати непоправної біди природі та людям. Тому завдання лісівників – не допустити його появи.

Глобальне потепління ці ризики тільки посилило. В Україну і на Волинь, зокрема, прийшли малосніжні зими, посушливе і спекотне літо. Ризиків додав небувалий стрибок кількості автотранспортних засобів, людська мобільність. Виїхати на шашлики, по ягоди та гриби, за лікувальними рослинами для багатьох стало не просто хобі, а роботою. Це сотні тисяч відвідувань лісу щорічно. І майже стільки ж великих і малих вогнищ, які часто залишаються без нагляду.

А ще – сезонні господарські підпали. Їх не сотні, а тисячі. Вони знищують не тільки польову і болотну рослинність, а й сунуть з усіх напрямків в лісові угіддя, створюючи загрозу нищення державного лісового ресурсу, щоб звести нанівець працю багатьох поколінь лісівників, дітей, громадськості. Це при тому, що на Волині третину її території займають ліси, а працівників лісової охорони залишилося менше семи сотень. І на одного припадає понад 10 тисяч гектарів лісових угідь. Всі польові, болотні, господарські, навіть придорожні і призалізничні, як правило, легкозаймисті смуги – також у полі їхнього зору, бо ні залізничників, ні автодорожників випалювання травостою або ж чагарників на їхніх територіях не хвилюють. А ще ж є меліоративні канали, протяжність яких сотні, якщо не тисячі кілометрів. І їх двічі на рік також випалюють від очерету, сухотрав’я і чагарників. І кілька тисяч стихійних сміттєзвалищ, що кожного року з’являються з вини «господарів», які ще й пробують спалити.

Ні державі, ні місцевим громадам до цих вогняних викликів, як правило, руки не доходять, закони не працюють, за свідомість таких наших співгромадян борються практично лісівники та рятувальники.

Держава жодних коштів на протидію вогняній стихії лісівникам не дає, лишивши останніх сам на сам з усіма вищепереліченими викликами.

Під час останнього візиту депутатів обласної ради на чолі з головою Григорієм Недопадом на Маневиччину Олександр Кватирко висловив ініціативу – хоча б 10% коштів з екологічного податку спрямовувати на протипожежні чи інші необхідні лісогосподарські заходи. Адже лісівники постійно виїжджають на гасіння пожеж в екосистемах, що фактично є відповідальністю громад. Поки ж питання вирішується, працівники лісу трудяться, тому що настала гаряча пора. В останні теплі дні на Волині практично щодня є загоряння сухої трави. Це вже «традиційно».

Як же волинським лісівникам упродовж останнього десятиріччя вдається уникати масштабних лісових пожеж, які прокотилися Житомирщиною, Київщиною, Луганщиною, іншими регіонами, завдавши мільярдних збитків держави, знищивши цілі села, сотні людських осель? Простих відповідей на це питання нема. Тільки на удачу і щасливий випадок цього також не запишеш. І реформаторська політика тут ні до чого, вона питання пожеж, вітровалів, повеней і уражень лісових масивів шкідниками уникає.

Відповідь на це знають тільки практики-лісоводи. Як справжні господарі, з покоління в покоління вони передають досвід з протидії стихійним лихам, навіть вчаться їх прогнозувати на кожному конкретному напрямку.

«Волинські лісівники готуються до найрізноманітніших ситуацій, готові будь–якої миті вступити у битву за ліс, та все ж воліють зробити все від них залежне, щоб вогонь лісами не розгулював, не загрожував і з боку болотних та господарських угідь.»

На Волині – це величезний комплекс робіт на випередження. Це роз’яснювальна робота в садочках і школах. Це й безпосередні конкретні розмови в усіх громадах. Ледь не під облік беруться всі любителі маївок і тихого полювання за грибами і ягодами. Звісно, і з мисливцями. Це 123 великих рекреаційно-відпочинкових лісових комплекси вздовж усіх доріг та понад 650 малих рекреаційних пунктів у глибинці лісових масивів. Це тисячі кілометрів лісових доріг для швидкого реагування, сотні пожежних водойм по всіх маршрутах. Це повне охоплення відеоспостереженням усіх державних лісових масивів.

– У підпорядкуванні Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства функціонує 24 державних підприємства, які в свою чергу розділені на 121 лісництво, – розповідає перший заступник начальника Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський. – Безпосередньою охороною лісових масивів займається державна лісова охорона в кількості 973 чоловіка, в тому числі 582 майстри лісу. Головним їхнім завданням єзабезпечення пожежної безпеки в лісі шляхом проведення планових профілактичних заходів, оперативного виявлення і ліквідації пожеж на території лісового фонду лісогосподарських підприємств.

Ця робота щорічно починається задовго до настання пожежонебезпечного сезону. Ще минулоріч 29 грудня був виданий наказ №80 «Про підсумки організації роботи під час пожежонебезпечного періоду 2020 року та завдання з підготовки підвідомчих підприємств до пожежонебезпечного періоду 2021 року». Вже на початку цього року наказами керівників підприємств призначено посадових осіб, відповідальних за дотримання протипожежних заходів у лісових масивах, проведено протипожежні інструктажі та спеціальні навчання з питань пожежної безпеки з працівниками лісгоспів, поновлено та встановлено засоби наочної агітації на протипожежну тематику, на лісових дорогах встановлені знаки попереджувального характеру. А ще проведено спеціальні заняття з працівниками лісових пожежних станцій, добровільних пожежних дружин щодо дій під час гасіння пожеж у лісах. Перекрито всі другорядні дороги, що ведуть у лісові масиви, встановлено 300 шлагбаумів та заборонних знаків, проведено благоустрій рекреаційних зон у місцях масового відпочинку населення.

При високому класі пожежної небезпеки водиться план «Пожежний патруль», який передбачає патрулювання рейдових бригад із участю працівників лісогосподарських підприємств, інспекторів поліції, працівників державної екологічної інспекції та УДСНС України в області, з метою своєчасного виявлення пожеж, порушників правил пожежної безпеки та притягнення їх до відповідальності.

Це з профілактичною метою. На випадок, коли пожежі запобігти не вдається, вживаються заходи практичної «гарячої» черги. Це заздалегідь розроблені заходи щодо ліквідації лісових пожеж. Мають бути укомплектовані до штатної чисельності бойові розрахунки лісових пожежних станцій, вакантні посади працівників державної лісової охорони та інженерів охорони і захисту лісу, розроблені оперативно-мобілізаційні плани та плани залучення сил і засобів на випадок гасіння великих пожеж у лісових масивах, які погоджені з районними відділами ДСНС та райдержадміністраціями, зведений оперативно-мобілізаційний план, затверджений головою Волинської ОДА, затверджені інструкції взаємодії між працівниками Волинського ОУЛМГ та УДСНС у Волинській області. Життя всіх працівників державної лісової охорони та членів ДПД мають бути застраховані за рахунок лісогосподарських підприємств галузі.

А ще на випадок гасіння великих пожеж лісогосподарськими підприємствами Волинського ОУЛМГ в 2021 році створено запас паливно-мастильних матеріалів. Рекомендовано підпорядкованим державним лісогосподарським підприємствам влаштувати на водоймах 80 пірсів для забору води пожежними автомобілями, а в державних лісогосподарських підприємствах, де відсутні пожежні автомобілі, облаштувати додатково ще 6 лісопожежних модулів.

– 17-19 березня 2021 року працівниками Волинського ОУЛМГ разом із представниками управління ДСНС проведено перевірку всіх лісогосподарських підприємств по підготовці їх до пожежонебезпечного періоду 2021 року, – розповідає головний спеціаліст відділу охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ Петро Романуха.

– В цілому всі підприємства підтвердили готовність до пожежонебезпечного періоду 2021-го. В поточному році заплановано провести огляд готовності техніки лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду 2021 року за участю працівників УДСНС у Волинській області. Вже тривають спільні пожежно-тактичні навчання працівників державної лісової охорони всіх лісогосподарських підприємств та підрозділів УДСНС щодо їхньої взаємодії і готовності до гасіння лісових пожеж та інших надзвичайних ситуацій.

Ось і нещодавно у ДП «Маневицьке ЛГ» з’явилася ще одна відеокамера спостереження за лісовими масивами Вовчицького лісництва.

Звісно, сучасні трикамерні монітори не порівняти з найпершими: зросла якість зображення, дальність бачення і глибина різкості. Розвиваються і вежові телекамери – щораз потужніші і надійніші в експлуатації. Залежно від ситуації, на моніторі з’являтимуться не тільки точні координати, а й повна характеристика деревостанів, рослинного покриву, мінералізованих смуг, а ще поправки на вітер чи дощ, рекомендації, яку техніку і в якій кількості залучати до гасіння пожежі чи попередження самовільних рубок, кого і звідки кликати на допомогу, кого із сусідів застерегти про небезпеку. У майбутньому й самі камери спостереження за лісовими масивами зазнають кардинальних змін – з’явиться нічне бачення й, можливо, акустичне «прослуховування», а ще їх наділять властивістю чути, ймовірно, навіть автоматично запам’ятовувати, хто і на чому потрапляє у ліси. Вже зараз діють супутникові програми, які у режимі онлайн відстежують події на Землі, ведуть спостереження за лісами.

Волинські лісівники готуються до найрізноманітніших ситуацій, готові будь-якої миті вступити у битву за ліс, та все ж воліють зробити все від них залежне і навіть незалежне, щоб вогонь лісами не розгулював, не загрожував і з боку болотних та господарських угідь.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/163811/

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook