Сезон лісових пожеж. Як не допустити займань минулорічного масштабу?

26 квітня 2021 року
Відкритий ліс

Розпочався період, коли фактично кожен тліючий сірник або недопалок може перетворитися на масштабну катастрофу.

З початку року лісові масиви Держлісагентства вже сколихнули 53 пожежі, вогонь пройшов 36 гектарів. Ця кількість пожеж у 18 разів менша ніж за аналогічний період минулого року.

Всього за минулий рік понад 2 500 пожеж, які сталися у лісовому фонді нанесли державі збитків на суму 19.3 млрд. гривень. Вогонь спричинив не лише колосальні фінансові втрати, а й наніс непоправної шкоди довкіллю.

Аби не допустити подібних наслідків, цьогоріч було розпочато посилену кампанію з протидії масовим пожежам в екосистемах.

Роман Абрамовський: «Україна дійсно входить в пожежонебезпечний сезон. Температурні показники зростають, тому ми чи не щодня фіксується все більше осередків займання. Тому проведена робота має бути комплексною та здійснюватися одразу в двох напрямках. По-перше – це просвітницькі заходи для населення. По друге – мають бути відпрацьовані механізми вчасної локалізації та ліквідації осередків займання».

Тому Міндовкілля спільно з ДСНС України, Державне агентство лісових ресурсів України,Державне агентство України з управління зоною відчуження,Державне агентство водних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України, представниками облдержадміністрацій та установ природно-заповідного фонду працюють над координацією дій, аби максимально швидко локалізувати та долати наслідки пожеж.

Які кроки вже реалізовано?

  • відпрацьовано взаємодію всіх відповідальних служб;
  • проведено спільні навчання персоналу, який бере участь у виявленні та ліквідації пожеж; проведено польові навчання з відпрацюванням змодельованих пожеж;
  • здійснюється огляд населених пунктів, які межують з лісовими масивами;
  • триває роз’яснювальна робота серед населення.

Також спільно з Держлісагенством розбудовуємо систему раннього виявлення лісових пожеж. Наша амбіційна мета – аби кожен лісгосп був оснащений камерами відеоспостереження із застосуванням GPS-трекерів, які забезпечуватимуть цілодобовий нагляд та дозволятимуть виявляти перші ознаки займання.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/163743/

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook