ЩО НЕ КРАЙ, ТО СВІЙ ЗВИЧАЙ

23 квітня 2021 року

 

1Зміцніти духовно, об'єднати навколо збирання та прикрашання Великоднього кошика цілу сім’ю, спробувати освячені наїдки, згадати тих, хто вже не з нами. Такою є підготовка та саме святкування одного з найбільших християнських свят – Великодня.

Великдень у нашій країні є по-справжньому сімейним святом. І хоч зараз, внаслідок карантину, не можна зібратися за святковим столом усією великою родиною, добре відсвяткуйте цей світлий день у колі тих, хто поряд з вами.

А розказати, як відзначається це свято в різних областях України та яку давні традиції збереглися й до наших днів, зібралися студенти гуртожитку.

78

Про неділю, що передує Великодню, а в народі називають «Вербною», та як святкується ця неділя на Хмельниччині розказали Владислав ЮХИМЕЦЬ та Руслан ОЛІЙНИК. В цей день люди збираються попід храмом для освячення вербових гілок. Потім, йдучи додому вітають один одного при цьому додаючи: «Не я б’ю – верба б’є. За тиждень - Великдень».

35

Неможливо уявити український Великдень без писанок. Неповторні орнаменти, загадкові візерунки, розмаїття кольорів… Традиція розписувати яйця на Великдень збереглася практично лише в Україні. Про традиції писанкарства в Закарпатській та Львівській областях поділилися Богданна БЕЛЯ та Софія ПАК.

6

Поруч із писанками неодмінним атрибутом Великодніх свят є гаївки – народні пісні із закликанням весни. Про «водження» гаївок  на Франківщині детально розповіла Христина КРАВЧУК.

24

Коли ведуться розмови про Великдень, одразу спадає на думку «поливаний» понеділок. Традиція обливатися у другий день свят бере свої корені ще з давніх часів і зараз є поширена всією Україною. Особливостями цього дня на Тернопільщині поділилися Василь ЛУБІНЕЦЬКИЙ та Олександр БАРНОВСЬКИЙ.

Для українців Великдень – це не тільки різнокольорові писанки і смачна паска. Це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво. 

Гарних свят!

Любов Гурко, педагог соціальний

                                                                              

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook