Всесвітній день Матері - Землі

22 квітня 2021 року

 

1«Nature is not a place to visit. It is home»
(«Природа – це не місце для відвідувань. Це дім»)
Гері Шерман Снайдер
Щорічно, 22 квітня відзначається Всесвітній день Матері-Землі (International Mother Earth Day). Таке своєрідне свято об’єднує жителів усієї планети задля захисту навколишнього середовища та збереження природних ресурсів, якими нас наділила природа.

Подібних свят навесні одразу два – одне відзначають у день весняного рівнодення, 20 березня, а друге – 22 квітня. Різниця між ними в тематиці: якщо перше гуманістичної спрямованості, то друге – екологічної.

20 березня було затверджено й офіційно обрано в 1971 році. Символізм полягає в тому, що саме в день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, вона переходить на новий виток розвитку. Пробуджується й оновлюється природа. Засновник цього дня – відомий американський громадський діяч Джон Мортон. Він розгорнув кампанію з висаджування дерев і чагарників у 1840-х роках, щоб розвивати в людях дбайливе ставлення до навколишнього середовища.

2

Що стосується другого свята, яке відзначають 22 квітня, його історія розпочинається в Америці, де у 1969 році був започаткований Щорічний тиждень землі (третій тиждень квітня). Акція стала дуже популярною серед населення, а її засновник, сенатор Гейлорд Нельсон був удостоєний високої державної нагороди. У 1990 році День Землі став міжнародним святом. До акції долучилися понад 120 країн, а більш ніж 40 країн об’єднали зусилля для збереження біологічного різноманіття. У 2009 році Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, постановивши відзначати його 22 квітня. На даний час ця дата відзначається у 193 країнах світу кожного року.

Символом дня є зелена грецька літера θ (Тета) на білому фоні. Логотипом – зображення планети Землі (зараз використовується фото, зроблене астронавтами з Аполлону-17 на півдорозі до місяця) на темно-синьому фоні.

3

Також варто відзначити, що за традицією, щороку в рамках Дня Землі в переважній більшості країн неодмінно прийнято протягом однієї хвилини дзвонити в Дзвін Миру, який є символом мирного життя, щоб протягом цієї хвилини, люди подумали про те, як зберегти планету, як покращити життя на ній, відчути себе частиною Землі.

Ми всі однаковою мірою відповідальні за нашу планету, тому зобов’язані використовувати цю можливість,
щоб вберегти природу та життя навколо себе!
Викладачка циклової комісії природничих дисциплін
Галина ПАНЬКІВ
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook