НАВЧАЛЬНА (ОЗНАЙОМЧА З ФАХОМ) ПРАКТИКА ПЕРШОКУРСНИКІВ ТРИВАЄ

21 квітня 2021, 11:47

     Професія психолога належить до типу «людина-людина». Як зазначав відомий науковець Б. Ананьєв, дослідження людини в межах психологічної науки здійснюється меридіанами індивідуальності. Ця метафора є надзвичайно влучною, адже унікальність психології як науки полягає в тому, що і суб’єктом, і об’єктом пізнання є людина. У своїй відомій праці «Людина як предмет пізнання» він наголошував: «Людину як індивідуальність можна зрозуміти лише в єдності та взаємозв'язку її властивостей як особистості і суб'єкта діяльності, в структурі яких функціонують природні властивості людини як індивіда». Саме тому опанування психологічного фаху є цікавою, однак непростою справою. Студентові потрібно сформувати глибокі фундаментальні знання у царині психології, збагнути і прийняти головні професійні цінності, неухильно дотримуватися етичного кодексу психолога, вправно використовувати діагностичний інструментарій, чітко розуміти основні напрями та завдання професійної діяльності.

     Саме тому освітня програма «Психологія», розроблена науковцями кафедри психології НУБіП України, дає змогу здобувачеві освіти на основі ґрунтовної теоретичної підготовки набути практичних навичок та вмінь. Студенти-першокурсники, які вступили на програму в  2020 році проходять свою першу навчальну (ознайомчу з фахом) практику. Особливістю цієї практики є те, що вона дає змогу студентові ознайомитися з фахом самостійно – шляхом взаємодії із практичними психологами, які розкривають студентові закономірності, особливості, труднощі професійної діяльності.

Упродовж двох тижнів студенти матимуть нагоду поспілкуватися з практиками, збагнути основні цілі та завдання роботи практичного психолога. Такі зустрічі вже відбулися цього тижня. Так, 20. 04. 2021 року здобувачі познайомилися з досвідом роботи Любові Дмитренко, практичного психолога Школи І-ІІІ ступенів № 111 ім. С.А. Ковпака (фото 1).
Пані Любов познайомила майбутніх колег із нормативно-правовою базою діяльності шкільного психолога, окреслила напрямами діяльності психологічної служби школи, розповіла про особливості психологічного супроводу дітей та підлітків. Вона наголосила на особливостях взаємодії з педагогічним колективом, визначила коло проблем, що виникають у взаємодії з батьками та розповіла про можливі шляхи їх вирішення. Потім відповіла на численні запитання першокурсників (фото 2).
У другій половині дня першокурсники мала щасливу нагоду взяти участь у вебінарі «Модель допомоги підліткам із самопошкоджуючою поведінкою в умовах пандемії», організованому Центром здоров’я та розвитку «Коло сім’ї» (м. Львів) за підтримки проєкту Швейцарської конфедерації «Психічне здоров’я для України». Ведучим вебінару був відомий великобританський дитячий психіатр, керівник магістерської програми «Психічне здоров’я дітей і молоді» Королівського коледжу у Лондоні Денис Угрин. З учасниками він поділився результатами актуального наукового дослідження проблеми самопошкоджуючої поведінки підлітків в умовах пандемії, обґрунтував модель допомоги дітям та підліткам, розроблену фахівцями Великобританії, наголосив на важливості доступності психологічної допомоги для різних верств населення в громадах України. Модератором вебінару була Мар'яна Єсип – координатор дитячого напрямку проєкту «Психічне здоров'я для України», психотерапевт центру «Коло сім'ї», кандидат психологічних наук (фото 3).
Колектив кафедри психології НУБіП України та студенти, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Психологія» щиро дякують організаторам заходу за надану можливість співпраці.
Керівники навчальної практики бажають першокурсникам радості пізнання особливостей обраного фаху, натхнення в роботі над індивідуальним завданням, творчих успіхів.
 
 
Доцент кафедри психології
Л. Омельченко
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook