У лісах Луганщини, пройдених пожежами, науковці університету провели належні польові роботи

12 квітня 2021 року
Луганська область
Команда науковців з НУБіП України у складі доцентів кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій А. П. Пінчука, І. В. Іванюка і доцентів кафедри лісівництва О. М. Сошенського та В. В. Гуменюка провела польові роботи в лісах Луганщини пройдених пожежами у 2020 році.
Метою відрядження було обстежити горільники 2020 року, зібрати матеріали про пожежі, пожежні сили, ступені пошкодження насаджень пожежами, закласти експерименти із відтворення лісів, зібрати інформацію про лісокультурні роботи. Роботи проводилися в межах чотирьох  підприємств ДП “Сєвєродонецьке ЛМГ”, ДП «Новоайдарське ЛМГ», ДП «Кремінське ЛМГ», ДП «Станично-Луганське ДЛМГ», які в 2020 році зазнали катастрофічних збитків внаслідок лісових пожеж.

У 2020 році відбулися наймасштабніші за всю історію незалежної України лісові пожежі, зокрема в Житомирській області (43 тис. га), на території Чорнобильської зони відчуження (67 тис. га) та в Луганській області (30 тис. га). Наразі відкритим залишається питання щодо відтворення лісів. Основною проблемо з відновлення лісів на території Луганської області є неспівставні масштаби лиха та наявних у лісогосподарських підприємствах ресурсів.
Луганська область відноситься до регіонів із низькою лісистістю, а тому в сучасних умовах лісової політики, коли лісогосподарські підприємства позбавлені державної підтримки незалежно від їх економічних умов, потрібно в найкоротші терміни розробити рекомендації із відновлення лісів, які б допомогли визначитися з пріоритетами проведення відповідних заходів з відтворення лісів. Через низку бюрократичних чинників, роботи із реабілітації горільників затягуються. Так наразі підприємства зупинили всі роботи до 15 червня відповідно до статті 39 Закону України “Про тваринний світ”, через сезон тиші, який передбачений даним законом. Така ситуація несе колосальні економічні збитки для лісогосподарських підприємств та держави в цілому, оскільки із кожним днем якість деревини загиблих від пожежі дерев погіршується, а лісове середовище на горільниках є не привабливим для тварин та птахів.
Польові роботи передбачали два напрями: 1) оцінка ступенів пошкодження лісів та складання відповідних карт; 2) закладання експериментів із різних способів проведення лісокультурних робіт та подальша розробка рекомендацій із відтворення лісів. 
За результатами роботи буде розроблено карту насаджень пошкоджених пожежами та розроблено рекомендації із відновлення лісів-горільників.
 
Команда НУБіП висловлює щиру подяку керівництву та працівникам Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства Шевченку Володимиру В’ячеславовичу, Латиніну Олексію Івановичу, працівникам ДП «Новоайдарське ЛМГ», ДП “Сєвєродонецьке ЛМГ”, ДП «Станично-Луганське ДЛМГ», ДП «Кремінське ЛМГ» за допомогу та сприяння проведенню досліджень, в яких вони разом із науковцями  брали безпосередню участь.
 
Олександр Сошенський, Василь Гуменюк, Андрій Пінчук,
Ігор Іванюк науковці НУБіП України 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook