Рукотворний бар’єр, який рятує ліс від вогню

8 квітня 2021 року
Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

 Гайсинські лісівники завершили роботу над створенням мінералізованих смуг.
Лісівники Вінниччини сьогодні не лише активно відновлюють ліс, а й готуються до пожежонебезпечного періоду. Адже спека у поєднанні з необережною поведінокою людини у лісі може дати невтішні результати у вигляді пожежі. Дати відсіч можливому вогню готові лісівники ДП «Гайсинський лісгосп».
Щорічно державна лісова охорона проводить ряд заходів для уникнення лісових пожеж. Це патрулювання лісових масивів, попередження відпочивальників про правила поведінки у лісі, інформування населення у ЗМІ, перекриття лісових доріг у пожежонебезпечний період, забезпечення відповідною технікою, обладнанням для гасіння пожеж тощо. Одним із важливих заходів та дієвих методів у боротьбі з вогнем є створення мінералізованих смуг. На сьогодні гайсинські лісівники створили 15 км нових мінсмуг та провели догляд за існуючими смугами протяжністю 30 км.

- Мінералізовані смуги перешкоджають поширенню низової пожежі, виконують роль штучно створеного бар’єру між вогнем і лісовим насадженням, - розповідає інженер з охорони та захисту лісу Анатолій Гижко. – Ширина мінсмуги зазвичай має становити не менше, ніж сума двох висот ймовірного вогню. Приблизно 2 метри, якщо йдеться про низову пожежу і якщо висота трави у цій місцевості до 1 метра.

У Гайсинському лісгоспі облаштування нових та догляд за існуючими мінсмугами роблять із допомогою трактора МТЗ 82 з культиватором КЛБ 1,7. При створенні смуги культиватор (борона, плуг) переорює грунт і легкозаймистий органічний матеріал (дерн, торішня трава, листя) при цьому присипається мінеральним шаром ґрунту. Тому й назва така - мінсмуга. Їх облаштовують на території захисних насаджень, молодняків, де багато трав’янистої рослинності, вздовж автомобільних шляхів, на межі лісу та сільгоспугідь, біля рекреаційних зон.

Гайсинські лісівники закликають населення дотримуватися правил поведінки у лісі. Пожежі завдають лісам величезної шкоди. Це страшне лихо для всього живого. Гинуть дерева, птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка і верхній шар ґрунту. Будьте обережні при поводженні з вогнем! Розводити вогонь дозволяється лише у відведених, спеціально призначених для цього місцях. За порушення вимог пожежної безпеки у лісі – штраф від 1530 грн до 4590 грн.

На фото – створення мінералізованих смуг у Ладижинському лісництві (лісничий Роман Семененко).

 

Джерело: Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

https://vinwood.gov.ua/pres-sluzhba/novina/article/rukotvornii-barjer-jakii-rjatuje-lis-vid-vognju.html

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook