Залучення фахівців до підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктор філософії зі спеціальностей «Економіка» та «Менеджмент»

7 квітня 2021 року

     НУБіП України є одним із провідних закладів вищої освіти, котрий здійснює підготовку науково-педагогічних, наукових, управлінських і фахових кадрів вищої кваліфікації для органів влади, сільського господарства та пов’язаних з ним суміжних галузей економіки та сфер суспільного життя. Для забезпечення підготовки висококваліфікованого, конкурентоспроможного, інтегрованого у європейський та світовий науково-освітній простір фахівця зі ступенем доктора філософії зі спеціальностей 051 «Економіка» і 073 «Менеджмент» відбувається постійне оновлення освітньо-наукових програм, до вибіркових компонент яких було включено дисципліну «Біоекономіка». У поточному навчальному році цю дисципліну, яку викладає д.е.н., доцент кафедри економічної теорії Бутенко В.М., обрали декілька аспірантів вказаних спеціальностей. Метою дисципліни є формування у здобувачів вищої освіти ступеня доктор філософії знань про фундаментальні основи та принципи розвитку біоекономіки, використання ресурсів на засаді сталості, розвиток відновлюваної енергетики, виробництво абсолютно нової продукції, екологізацію промисловості, соціально-економічні аспекти біоекономіки та регулювання державою цих процесів.
      Для поглиблення знань аспірантів на заняття були запрошені експерти Біоенергетичної асоціації України к.т.н., старший науковий співробітник Желєзна Тетяна Анатоліївна та к.т.н., доцент Драгнєв Семен Васильович.



   

     Вони розповіли аспірантам про Біоенергетичну асоціацію України, яка об’єднує 27 провідних компаній, 10 фізичних осіб, 24 експертів з біоенергетики та працює над питаннями розвитку біоенергетики в Україні.
    Зокрема, аспірантам було цікаво почути про участь асоціації у проєкті AgroBioHeat, який фінансується за рахунок європейської програми «Горизонт 2020» та учасникам якого є 13 партнерів різного профілю з 9 європейських країн.

 


     Потім Семен Драгнєв прочитав лекцію здобувачам ступеня доктор філософії про можливості використання агробімаси для виробництва теплової енергії в Україні.



    На початку свого виступу лектор згадав про сучасні світові проблеми, серед яких важливе місце посідає глобальне потепління, викликане в основному викидами СО2, 73% яких здійснюється сектором енергетики. Тому саме розвиток біоенергетичного сектору біоекономіки має надзвичайну актуальність.



    Під час лекції було визначено види біомаси, котра використовується для виробництва теплової енергії, розглянуто структуру загального постачання первинної енергії з відновлюваних джерел енергії в Україні, зазначено, що середньорічні темпи приросту біоенергетики в Україні, які становлять 16% є недостатніми для досягнення цілей Національного плану дій з відновлюваної енергетики.



    Дуже змістовною була інформація про енергетичний потенціал біомаси в Україні, технологічні схеми збору побічної продукції рослинництва, торгові форми твердих біопалив з агробіомаси.



       Для розвитку будь якого виду діяльності важливим є визначення економічних аспектів, котрі також були розглянуті під час лекції.



     

       Про перспективи розвитку біоенергетичної галузі свідчать практичні приклади застосування біомаси для виробництва теплоенергії. Зокрема це робота котельні у м. Дніпро на гранулах із лушпиння соняшнику, яка забезпечує теплом Дніпропетровський обласний військовий комісаріат; котельні у м. Ковель, яка працює на зерновідходах, котельня ПТК «Шабо», яка виробляє енергію з виноградної лози та інші. Також було розглянуто успішний досвід європейських країн стосовно використання біомаси для виробництва енергії.



   

   Лекція експертів Біоенергетичної асоціації викликала багато питань та стала підґрунтям жвавої дискусії серед слухачів. Зокрема Юрій Матченко, здобувач вищої освіти ступеня доктор філософії зі спеціальності «Менеджмент» висловив свою думку про можливість досягнення принципів сталого розвитку та збереження родючості ґрунтів під час використання відходів рослинництва для виробництва енергії. Богдан Дорош, здобувач вищої освіти ступеня доктор філософії зі спеціальності «Економіка» зацікавився питаннями державного регулювання розвитку біоенергетики, зокрема таким механізмом, як «зелений тариф».

      Наприкінці зустрічі С. В. Драгнєв відзначив як позитивну зміну введення до освітньо-наукової програми підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктор філософії такої дисципліни, як біоекономіка, висловив побажання й зацікавленість у налагодженні подальшої співпраці із молодими науковцями НУБіП України в сфері біоенергетики у рамках їх наукових досліджень.

 

Віра Бутенко,
доцент кафедри економічної теорії

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook