Тиждень землевпорядних дисциплін у Рівненському фаховому коледжі: результати та підсумки

6 квітня 2021 року
     З 29 березня по 02 квітня в Рівненському фаховому коледжі було проведено тиждень землевпорядних дисциплін. Тиждень пройшов в умовах дистанційного навчання, що дозволило викладачам циклової комісії розкрити свій творчий потенціал і запропонувати усім бажаючим долучитись до нових форм організації щорічних заходів, спрямованих на популяризацію спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

     Тиждень розпочався з виставки на тему «Землеустрій: минуле та сьогодення». Метою заходу стала презентація професії інженера землевпорядника, фахівця галузі геодезії та землеустрою. На виставці були представлені історичні експонати такі як Карта землеустрою Острозької губернії 1896 р., план земельної ділянки 1905 р договір купівлі-продажу земельної ділянки 1935 р., проектів землеустрою та перших нормативних актів регулювання земельних відносин в суверенній Україні. Космічні знімки й аерознімки, електронні геодезичні прилади та безпілотний літальний апарат знайомили відвідувачів із сучасним періодом галузі. Окрасою експозиції стала фото зона, центральним об’єктом якої був рекламний банер спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій». Дизайнером якого є викладач землевпорядних дисциплін Кушнірук О.М.

     В рамках тижня землевпорядних дисциплін 29 березня 2021 року в холі коледжу була проведена екологічна виставка «Друге життя – побутових відходів». Організатор події – викладач основ екології Малимон С.С. На виставку студенти всіх відділень коледжу представили ексклюзивні творчі роботи із втор сировини. Захід спонукає всіх задуматися про важливість та необхідність сортування відходів, що стане корисним як для екології, так і для людства в цілому.

     30 березня 2021 року викладач фахових дисциплін Галина Бусленко в рамках дисципліни «Технології» провела захист творчих студентських проектів «Вебсайт мого населеного пункту». Сайти створювали студенти 21-З та 22-З груп під керівництвом Кушнірука О.М. Наповнення сайтів передбачало тематичні розділи: головна сторінка, історія села, віртуальний тур по селу, банк ідей. Уміння побудови вебсайту є необхідним для сучасного землевпорядника. Адже інновацією в сучасних підходах до управління територіями є геопортал.

     Продовженням другого дня тижня стала презентація дослідницьких проектів «Фотограмметрія в землеустрої: досвід та інновації». Свої проекти презентували студенти 41-З та 42-З груп. Оцінювали напрацювання викладачі фотограмметрії Кушнірук О.М. та Русіна Н.Г. Доробки студентів передбачали опрацювання космічних знімків та їх обробки. Об’єктом дослідження була територія навчального закладу та прилеглих будинків. Здобувачі освіти працювали із завантаженими космічними знімками за допомогою програми Sasplanet. Обробка здійснювалась програмним комплексом AutoCAD GeoniCS. Побудова 3D-моделі місцевості проводилась за програмою Surfer.

   Науково-дослідна робота студентів є невід’ємною складовою наукової діяльності вищого навчального закладу. На базі циклової комісії землевпорядних дисциплін діють різні наукові гуртки, керівниками яких є досвідчені викладачі Кийко Н.М., Петрова О.М., Рудько О.М., Біда П.І. Інформаційними проектами гуртків «Консультант», «Аграрний експерт» та «GIS - INFORM» був випуск газет та буклетів. Сайт коледжу став інформаційною площадкою представлення доробків.

     31 березня 2021 року розпочалося із проведення двох важливих подій – відкритого засідання екологічного гуртка «Джерело» та виховного заходу. Відкрите засідання екологічного гуртка «Джерело» на тему «Поводження з твердими побутовими відходами» провела викладач основ екології Стефанія Малимон та завідувач технічного відділення Вадим Люльчик. На заході були присутні Ірина Худоба спеціаліст Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської облдержадміністрації та доктор економічних наук, професор НУВГП Петро Скрипчук, голова президії Рівненської обласної організації Українського товариства охорони природи Борис Берташ. Гості та гуртківці ознайомили учасників події із заходами поводження з відходами збирання, зберігання та утилізації, станом твердих побутових відходів на Рівненщині та проблемами їх переробки. У своїй доповіді «Переробка відновної біомаси на гумус» Скрипчук П.М. презентував власний проект утилізації листя та виготовлення біогумусу, який є цінним добривом для рослин та вказав на проблемами впровадження проекту в Україні. На засіданні були прийняті спільні рішення, щодо зменшення забруднення твердими побутовими відходами Рівненщини.

     Виховний захід на тему «Патріоти України – історія, сьогодення» є багаторічним інтерактивним проектом, яким керує Бусленко Г.М. та заступник директора коледжу Талімончук О.Г. Цього року до заходу були залучені викладач історії Коняхин Ю.О. та викладач землевпорядних дисциплін Н.Г. Русіна. Крізь призму років, були обговорені актуальні питання, а саме: кроки Української Центральної Ради, як першого державотворчого органу після розвалу «російської тюрми народів»; невирішеність земельного питання, та його важливість для українців як в 1917 так і 2021рр. Згадали жертовність героїв Небесної Сотні, котрі віддали життя за нашу незалежність. Обмінялись міркуваннями про важливість та історичні корені українського добровольчого руху, як важливого елементу в «цементуванні» України. Наголосили, що завдяки добровольцям в 2014 році під ударами «підлої» Москви вистояла наша держава. Головним гаслом заходу стали слова Талімончук О.Г.: «Держава починається в кожному з нас, і ми відповідально та старанно маємо її берегти, та не питати, що нам повинна Україна, а краще запитати, що ми можемо для держави зробити корисного».

     Четвертий день тижня розпочався спільним відкритим засіданням гуртків «Моя маленька Батьківщина» та «Консультант» у формі відеоконференції на тему «Розвиток землевпорядної галузі: перспективи та виклики» в онлайн-режимі. Модератори конференції – Кийко Н. М., керівник гуртка «Консультант» та староста гуртка «Моя маленька Батьківщина» Денищук Вікторія. На засіданні члени гуртків презентували своїх дослідження у галузі землеустрою, земельного кадастру та земельного права, висвітлення найважливіших питань діяльності землевпорядної галузі, перспектив розвитку земельних відносин у новостворених територіальних громад із запровадженням ринку земель сільськогосподарського призначення. У рамках роботи із роботодавцями був запрошений Ляшука О.Є. – директор агентства нерухомості «Цитадель», Голова Рівненського відділення асоціацію фахівців з нерухомості України (АФНУ), а з 2012 член NAR – асоціація ріелторів США. Ляшук О.Є. як сучасний менеджер галузі розповів студентам про нові підходи у продажі земельних ділянок (ведення YouTub-каналу, реклама в соціальних мережах) та перспективах запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення.

     Продовженням тижня стала відео презентація «Навчання через дослідження – мікро зелень» наукового гуртка «Аграрний експерт», керівники Петрова О.М. та Біда П.І. У своїй відео-презентації гуртківці показали результати дослідження технології вирощування мікро зеленні.

  

     02 березня 2021 став заключним днем проведення тижня землевпорядних дисциплін. У цей день відбулося спільне відкрите засідання гуртків «GIS - INFORM» та «Моя маленька Батьківщина» (керівник - Русіна Н.Г.) на тему «Діджиталізація землеустрою – інноваційні пріоритети галузі». Керівник гуртка «GIS - INFORM» Рудько Ольга акцентувала, що діджиталізація це найважливіша трансформація нашого часу, що дозволяє переводити величезний обсяг інформації в структуровану систему даних і полегшувати роботу всіх підприємств, в тому числі агро, які відрізняються своєю галузевою специфікою та вимогами до системи управління. У свої виступах гуртківці, а це студенти третіх і четвертих курсів спеціальності «Геодезія та землеустрій», презентували свої дослідження з наступних тем: Діджиталізація в земельних відносинах; Функціонування порталів запроваджених Держгеокадастром України; Лазерне сканування; Лідарна зйомка території; Розвиток безпілотних апаратів та їх роль в землеустрої. В рамках заходу доктор економічних наук, професор НУВГП Петро Скрипчук провів майстер клас з використання ГІС даних для успішного розвитку агро-бізнесу.

     Заходи, проведені в рамках тижня циклової комісії, були пізнавальними та інформативними, показали активність та зацікавленість студентів до майбутньої професії. Набуті знання та навички під час заходів стануть фундаментом успіху майбутнього фахівця геодезії та землеустрою.

Неля Русіна,
голова циклової комісії
землевпорядних дисциплін

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook