Кафедра цивільного та господарського права ініціювала проведення Дня римського права на юридичному факультеті

3 квітня 2021 року

     З нагоди святкування свого 10-річчя, кафедра цивільного та господарського права затвердила перелік заходів та відповідальних осіб за координацію по окремих напрямках роботи.                                                                                 

     Одним із таких запланованих заходів було проведення Дня римського права для студентів 1 курсу денної форми навчання, які на даному етапі вивчають дисципліну «Основи римського права» (викладач – к.ю.н., доцент Канарик Юлія Сергіївна). Варто відмітити те, що римське право має велике історичне значення не тільки як право однієї з найбільших, хоч і давніх держав світу, а й становить взірець високого досягнення в галузі юридичної техніки: точність і чіткість визначень, логічність і послідовність юридичної думки у поєднанні з життєвістю і ясністю висновків, засвідчують високий професіоналізм і майстерність римських юристів, які відіграли величезну роль у розвитку юридичної думки, юридичного мислення.                                       

     Тому питання формування мотивації до його вивчення є актуальним, адже сучасні студенти поступово втрачають стимул до навчальної діяльності. Саме тому даний захід був побудований за принципом поєднання і творчої і навчальної складових.                                                                                      

     За одним відомим виразом, римляни «тричі скоряли світ». Перший раз – легіонами, другий – християнством, третій раз – правом. Завданням даної роботи було підготовути проєкт, який мав на меті показати, на скільки студенти вміють працювати з основним джерелом римського права – Законами XII таблиць. На вибір студента були запропоновані такі теми : правовий статус населення за Законами ХІІ таблиць, право приватної власності за Законами ХІІ таблиць, договір позики за Законами ХІІ таблиць, злочини і покарання за Законами ХІІ таблиць. Першокурсники мали право або творити самостійно, або розбитися на групи. Протягом тижня 5 груп демонстрували свої знання і сприйняття норм Законів ХІІ таблиць.

     Студентам дуже сподобалося поставлене завдання, і вони з радістю поділилися з нами своїми враженнями.  

     Образ Тимофій, студент 1 курсу 1 групи: творча робота ­– це створення чогось нового і унікального, будь-то художня композиція, літературні та музичні твори, або й просто створення власного проєкту. Задача цієї робота заключається у створенні чогось індивідуального, бо малоймовірно, що обидві людини створять один і той же твір ідентично. Таке завдання і таку ціль ставить й наш викладач, доцент кафедри цивільного та господарського права Канарик Юлія Сергіївна, яка щорічно дає студентам 1-го курсу можливість проявити свої творчі здібності та пропонує створити щось своє, справді унікальне.                                                                                                        

     У цьому році, студентам, і мені, у тому числі, було запропоновано  створити власний проєкт за обраною темою, яку ми отримали в процесі жеребкування у журналі: номер у списку тотожний списку теми. Від свого імені скажу, що генезис формування проєкту – максимально цікавить процес: збирання та подача матеріалу дає можливість уявити себе міні-митцем, і це, справді, круто. Наші студенти були у своєму роді геніями, так як починаючи від плакатів, які були створенні, використовували й навики ліплення певних чоловічків, інтер’єру та декору, тощо. У очах студентів було видно запал та відповідальність перед поставленою задачею.                                                

     Часу на виконання завдання було більше чим достатньо, за що ми і дякуємо нашому викладачу: за терплячість та розуміння, бо життя студента – це безліч практичних робіт, які він має виконати протягом певного часу, і ми часто не встигаємо вчасно все зробити.                                                               

     Хочу  передати привіт майбутнім першокурсникам, які вступатимуть до юридичного  факультету у 2021 році, та хочу побажати їм такого ж, та навіть більшого запалу очах, що був у нас! Бути студентом такого престижного факультету – це гордість. Кафедрі цивільного та господарського права – наші вітання, бажаємо ще багато років творчої роботи колективу!                             

     Карулін Олександр, студент 1 курсу 1 групи: майже кожен день нам задають купу завдань: вивчити терміни, розібратися в нормативно-правових актах, дізнатися, вивчити та проаналізувати джерела права, суспільний та політичний лад у різний період історії. Тому, щоб якось прикрасити сірі будні першокурсників, доцент кафедри Канарик Юлія Сергіївна запропонувала виконати досить цікаву роботу – зробити рукотворний проєкт за законами XII на таблиць на одну із запропонованих тем.         

     На перший погляд, робота здалася досить важкою, з огляду на моє вміння малювати, [див.фото] адже завдання полягало в тому, щоб візуалізувати використанні статті законів. Проте, досить швидко я та мої однокурсники зі схожими здібностями до малювання знайшли вихід із цієї ситуації. Ми підійшли до цього завдання максимально креативно: використовували іграшки, робили орігамі, вирізали фігурки з картону та кольорового паперу, ліпили проєкт із пластиліну, використовували каштани, родзинки та ще купу всього цікавого.   

                                                                     

     Оскільки, на реалізацію наших ідей викладач виділила досить багато часу та не «заганяла нас у рамки», кожна робота стала особливою, зі своєю родзинкою. На жаль, у цьому були й певні недоліки. Через купу оригінальних, неповторних робіт з’явилася жорстка конкуренція і, як сказала, Юлія Сергіївна, приймаючи мою роботу: «Ідея гарна, проте дивлячись на інші роботи, я не можу поставити максимальний бал». Викладачка зауважувала, що наші роботи кращі за минулорічні, більш оригінальні. Проте, я впевнений, що майбутні першокурсники зможуть повторити наш успіх, використавши наші проєкти, як мінімальну планку для реалізації своїх ідей.              

     Підсумовуючи можна сказати, що такий вид роботи студенти сприйняли досить позитивно, адже це завдання розвиває творчі здібності юриста, розвиває уяву про те, як застосовувалися закони у стародавні часи, дає змогу на практиці краще засвоїти матеріал теми та в певному сенсі дає можливість студентові відволіктися від щоденної рутини.                                              

     Влада Солошенко, студентка 1 курсу 3 групи: мені дуже сподобалося поставлене завдання. Ми могли обрати тему та повністю зануритись в неї, повернутися назад у минуле. Юлія Сергіївна надала студентам не мало часу, щоб оформити свої плакати. Юні дослідники поставились максимально відповідально до виконання даного завдання, використовували навіть найменші деталі, щоб створити свій шедевр. Саме через це проєкти вийшли незвичайними та оригінальними. В завершенні думки хочеться сказати, що такі види робіт розвивають логічне мислення юриста та навчають його правильно формулювати свої думки. Хочемо подякувати кафедрі цивільного та господарського права, яка дала можливість першокурсникам креативно заробити додаткові бали та проявити свої творчі здібності.             Поставлене завдання надихнуло мене на написання вірша                         

Століття наше - не просте
Що хочем - маємо усе
Комп'ютер, книгу, телефон
Інформації, скажім, вагон!
І ось, студент отримує завдання (наголос на другу а)
Проєкт створити по бажанню
Закони XII таблиць опрацювати,
Плакат цікавий намалювати.
Не всі хотіли це робити,
Лінь починала за них говорити,
Але більшість працювали
Малювали, виправляли
Додавали щось своє
Придумували щось нове.
Прийшов вже час роботи захищати
Часу було вдосталь, щоб все пооформляти
Самостійно, в парах, групах
Діти почали зі вступу
Розказали, показали
Юлію Сергіївну зачарували.
Викладач все подивилась
На її обличчі посмішка з'явилась
Ці проєкти просто чудесні
Добре, що студенти наші такі доброчесні
Відповідально віднеслись до праці
Доцент помітила гарні декорації.
Канарик Юлію Сергіївну назвемо молодцем
Вона для студентів є взірцем
Пишаємось нею та надалі говоримо,
Що такі заходи ще не раз повторимо!!!

 У підсумку хочеться подякувати нашим першокурсникам за чудові роботи, з якими ми пропонуємо вам

ознайомитися нижче.

Переконані, що здобуті навички усних виступів і творчої імпровізації стануть у нагоді

студентам при підготовки до сесії і в подальшому навчанні.

 

 

 

 

  

     Юлія Канарик,

доцент кафедри цивільного

та господарського права

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook