ДСНС застерігає: випалювання сухостою — незаконна діяльність, що несе загрозу природному фонду країни, людським життям та оселям!

2 квітня 2021 року
Державна служба України з надзвичайних ситуацій

 В Україні розпочався пожежонебезпечний період. У цей час, унаслідок необережного поводження з вогнем, або ж зумисного підпалу сухостою, можуть бути знищені гектари природних екосистем, а разом з тим — тварини та птахи, які там мешкають. Якщо ж для людей це не вагомий аргумент (як показує практика), варто задуматися про безпеку власних садиб, а також своє життя та здоров'я. Адже нерідко вогонь із сухостою перекидається на житлові будинки та господарчі споруди, більше того, навіть самі палії стають жертвами зумисно спровокованого полум'я.

Так, в Дніпропетровській області 1 квітня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу неподалік села Старозаводське, Нікопольського району. Прибувши до місця події вогнеборці встановили, що на болоті зайнявся очерет. У результаті, вогнем знищено 4 га наземної екосистеми.

Водночас, у Черкаській області 1 квітня сталася пожежа сухої трави та очерету в селі Дацьки. Ще до прибуття вогнеборців полум’я перекинулося на надвірну споруду, що належить одному з місцевих жителів. Співробітникам ДСНС вдалося врятувати від пожежі споруду та зупинити розповсюдження вогню, який охопив очерет на площі близько 5 га. Під час гасіння пожежі місцеві жителі повідомили правоохоронців про чоловіка, який міг вчинити підпал сухої рослинності. Працівники поліції наразі проводять слідчі дії.

За добу, що минула, пожежно-рятувальні підрозділи м. Києва 5 разів виїздили на гасіння пожеж рослинності. Загальна площа займань склала майже 2500 кв.м. Найбільша пожежа, яку рятувальникам довелося вчора ліквідовувати, сталася у Голосіївському районі столиці на Жуковому острові. Вогнеборцями по прибуттю було встановлено, що на відкритій місцевості горів окремими осередками трав’яний настил. Через відсутність під’їздів до осередків пожежі, вогнеборці приступили до гасіння підручними засобами. О 19:09 бійці ліквідували пожежу на площі 800 кв.м. Також рятувальникам доводилося ліквідовувати пожежі в екосистемах Деснянського, Оболонського та Дарницького районів столиці. На щастя, внаслідок цих подій ніхто не постраждав.

1 квітня на пункт зв’язку Служби «101» надійшло повідомлення про пожежу сухої рослинності на відкритій території в місті Полонне, що на Хмельниччині. На момент прибуття рятувальників полум’ям було охоплено близько 800 кв.м території, існувала загроза перекидання вогню на житловий сектор. Завдяки оперативності надзвичайників, пожежу вдалося ліквідувати, не давши вогню змоги дістатися житлових будівель.

У Львівській області за минулу добу надзвичайники ліквідували 87 пожеж сухої трави. Вогонь знищив понад 13 га. Зокрема, рятувальники боролись із пожежами сухої трави та чагарнику у таких районах: Дрогобицькому, Золочівському, Львівському, Самбірському, Стрийському, Червоноградському, Яворівському та в м.Львові.

1 квітня на Миколаївщині вогнеборці загасили 4 пожежі на відкритій території, допомагали в гасінні місцеві мешканці та лісники. На загальній площі понад 9,2 га горіли очерет, суха трава та сміття на території Ольшанської, Костянтинівської територіальних громад Миколаївського району, а також у м. Миколаєві та Новий Буг.

Шановні українці, звертаємо вашу увагу: нещодавно парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який дозволить протистояти загорянню на природних територіях. Законом заборонено випалювання сухої рослинності у прибережно-захисних зонах: уздовж річок, навколо водойм та на островах; уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах.

За спалювання сухої трави та листя законом передбачений шраф до 153 тис. грн. За підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в'язниці!

Під час ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНОГО ПЕРІОДУ потрібно дотримуватися таких правил:

  • не розводити відкритий вогонь біля лісової зони, в полях;
  • не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці;
  • категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки;
  • організовуйте протипожежні розриви між очеретом та садовими ділянками
  • не організовуйте складання легкозаймистих матеріалів поблизу очерету;
  • очищайте місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля та не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд;
  • не залишайте без нагляду розпалені багаття та не дозволяйте дітям розводити вогнища;
  • при сильних поривах вітру не розпалюйте вогнище;
  • залишаючи місце відпочинку, обов’язково загасіть вогнище водою чи піском до повного припинення горіння або тління;
  • проводьте роз’яснювальні бесіди з дітьми щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Пам'ятайте, що пожежі в екосистемах також можуть спричинити тяжкі наслідки, зокрема, неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та поруч розташовані споруди, руйнування родючого шару ґрунту та загибель тварин.

Якщо ви помітили займання на відкритих територіях — сповістіть про це Службу порятунку за номером 101!

photo_2021-03-30_14-04-13.jpg

photo_2021-04-02_09-00-36.jpg

DJI_0698.JPG

photo_2021-03-31_09-38-32.jpg

IMG-967ecce795d7836ccc62c5df4d8ac2dc-V.jpg

IMG_9005.jpg

DSC_0026.JPG

167130388_435709654159508_69835435682321534_n.jpg

 

Джерело: Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

https://www.dsns.gov.ua/ua/Nadzvichayni-podiyi/122541.html

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook