НА ЧЕРКАЩИНІ ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ В ЗАКАЗНИКУ ЗАГИНУЛА БІЛЬШІСТЬ ТВАРИН: ЩО ВІДОМО

2 квітня 2021 року
Відкритий ліс

Луки та ліси перетворилися на попелище. На Черкащині вигоріло вщент 35 гектарів заказника Тясминські краєвиди. На території проживали сотні видів тварин. Більшість із них, кажуть рятувальники, загинули. Про причини лиха дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Нині бобри єдині тварини, що вижили у заповіднику “Тясминські краєвиди” – каже мешканець села В’ячеслав. Решта – згоріли.

“Фазани самки фактично були на яйцях сиділи, самки пропали, згоріли самки, а півники фазани позабігали ближче до лісу, на безпечну територію, самки фазанів не покидали свої гнізда, вони сиділи на кладках”, – каже житель села Степанки Станіслав Мірошніченко.

Вогонь миттю поширився на велику площу, адже тут зарості сухої трави. “Сильний крик був, цих фазанів, так сильно кричали, я стояла, я плакала, я ж в пожар не побіжу, розумієте, наче ото дитина плаче, так ото плакали фазани, косулі бідні скакали – не знали куди”, – відзначає жителька села Степанки Тетяна Бровар.

Пожежа була така, що знищила все живе. Від птахів і тварин на цій території лишився тільки попіл. Цю територію офіційно зробили ландшафтним заказником торік. Це було бажання громади, на цій території місцеві ходять на полювання. “Тут старалися трошки зберегти шось, ми розвели фазана, були тут і заєць і лисиця, все було вся фауна. Якшо тут були десь ті зайченята – всі пропали”, – каже мисливець Володимир Зеленько.

На пожежу прибула лише одна місцева бригада рятувальників, але вогонь продовжував поширюватися. Вдалося спинити полум’я лише коли приїхав лісівницький трактор і оборав територію. “До цього працівники степанківської пожежної частини створювали видовище, що тут тушать, але стояли курили”, – відмічає житель села Степанки В’ячеслав Пономаренко.

Селяни підозрюють навмисний підпал. Кажуть, територія заповідника – ласий шматок, який вже давно намагається розпаювати сільрада. “Навіть соціальній сфері були роздані договори оренди на цю земельну ділянку, але не вдалося їм розорати цю ділянку. Це можливо і є причиною підпалів, підготовка для посівної кампанії на весну”, – наголошує житель села Степанки Станіслав Мірошниченко.

Голова Степанівської ОТГ дивується таким припущенням та розповідає, що відколи потепліло, на території громади через спалювання сухої трави вже сталося вісім пожеж. “От мені нема що робити, бігати організовувати підпали, є люди, які не сповна розуму, є у нас група людей. Оця групка подібні брехні поширює”, – зауважує голова Степанківської ОТГ Ігор Чикаленко.

Місцеві ж переймаються тим, що для відновлення екосистеми заказника потрібно не менше 10 років. Тим часом активісти знайшли документи, які свідчать про те, що на території заповідника було поселення доби раннього залізного віку. Тож тепер кажуть, точно не дадуть зорати землю.

 

Яна Лимаренко, В’ячеслав Ромодан, Черкаська область, “5 канал”.

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/161623/

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook