Відтворення лісів: шлях до відновлення і благополуччя

25 березня 2021 року
     На кафедрі відтворення лісів та лісових меліорацій 22 березня 2021 р. відбувся міжнародний науково-практичний онлайн-семінар “Відтворення лісів: шлях до відновлення і благополуччя” присвячений Міжнародному дню лісів. У вебінарі взяли участь понад 30 учасників з різних куточків України й світу.

   Традиція святкування Міжнародного дня лісів налічує більше 50 років, а у 2012 році Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй проголосила 21 березня – Міжнародним днем лісів. Гасло 2021 року – «Forest restoration: a path to recovery and well-being» (Відтворення лісів: шлях до відновлення і благополуччя) і стало темою семінару. Глобальні цілі святкування Міжнародного дня лісів озвучила Ганна Лобченко – доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України. Під час доповіді учасники семінару долучилися до синхронізованого обговорення на мультимедійному ресурсі Padlet і прийшли до думки, що основна ціль – це привернення уваги громадськості до проблем збереження і відновлення лісів, підвищення розуміння значення лісів для кожної людини на планеті та популяризація праці лісівників. Доповідач озвучила ключові повідомлення, які визначені ФАО в рамках обраної теми, зокрема, для виходу із планетарної, медичної та економічної кризи необхідно інвестувати у відновлення лісів, що дозволить покращить довкілля, відновити деградовані землі. створить робочі місця та запобігти новим спалахам інфекційних хвороб.

   Доповідь завідувача кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України, професора, Заслуженого лісівника України Віктора Маурера на тему «Минуле і сьогодення лісів та перспективи їх відтворення» прикувала увагу кожного з учасників вебінару. З огляду на свій неймовірно багатий досвід у лісовій науці і практиці Віктор Мельхіорович критично проаналізував помилки лісівників у створенні й вирощуванні лісових насаджень за останні десятиліття – починаючи від слідування трафаретним інструкціям до надання переваг економічними вигодами перед стійкими й продуктивними деревостанами. Важливим коментарем також стало те, що відтворенням лісів повинні займатися професіонали або ті, хто здобув базові знання, як це роблять у Китаї, де для участі у акціях з посадки лісів необхідно отримати відповідний дозвіл. «Помилку лісівників можна виправити лише через 100 років» – таким надихаючим висловом Віктор Маурер звернувся до учасників семінару, зокрема студентів, від ставлення яких до лісівничої професії і чеснот залежить майбутнє Українських лісів.

   Про потенційну небезпеку поширення інвазійних видів під час масових акцій розповіла Наталія Пашкевич – старший науковий співробітник і докторант Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України. Наталія навела приклади із різних куточків світу щодо витіснення аборигенних видів у лісових екосистемах, що значно знизило їх стійкість. Озвучила проблему того, що будь-яка акція із створення й відновлення лісів повинна супроводжуватися науково-обґрунтованими інструкціями від експертів та розповіла про роботу над національним списком-каталогом, що дозволить уникнути розповсюдження потенційно небезпечних деревних видів.

   Координатор Центру альтернативного озеленення Києва та віднедавна аспірант кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України Роман Любека презентував досвід залучення громадськості до ініціатив із озеленення урбопростору. Серед проектів Центру – озеленення прибудинкових територій, сквери, що не перебувають на балансі комунальних підприємств, подвір’я освітніх та медичних закладів, берегів водойм, а також експеримент із новорічним ялинками у контейнерах, які згодом висаджують у відкритий грунт. Роман на власному досвіді переконався, що саме залучення громадян, мешканців міста дозволить сформувати відповідальне й усвідомлене ставлення до праці комунальних служб з озеленення міста. Також Роман докладає значних зусиль для популяризації праці лісівників, співпрацюючи із лісогосподарськими підприємствами, які надають для громадських ініціатив якісний і доступний садивний матеріал, вирощений у спеціалізованих розсадниках.

   Активну участь у обговоренні доповідей прийняли представники Лубенського лісотехнічного коледжу – Олександр Литвиненко, Ангеліна Чичул та Андрій Рудик, Київського національного університету імені Тараса Шевченка – Анатолій Подобайло та науково-педагогічні працівники й студенти НУБіП України.

  Основним підсумком вебінару було зазначено необхідність співпраці між науковими, виробничими установами та представниками громадськості, що дозволить сформувати нормативно-правові акти й науково-обґрунтовані практичні рекомендації зі створення стійких і продуктивних лісів в умовах антропоцену та сформує дбайливе ставлення пересічних громадян до довкілля.

Ганна Лобченко,
доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook