Готовність до лісокультурної кампанії та пожежонебезпечного періоду обговорили лісівники Черкащини на колегії

11 березня 2021 року
Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства

 Відбулося засідання колегії Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства під керівництвом начальника Олександра Дзюбенка, за участю заступників, головних спеціалістів управління, директорів державних лісогосподарських підприємств. Головні питання, які розглянули на колегії – підсумки лісокультурного виробництва 2020 року, завдання на 2021 рік та готовність до пожежонебезпечного періоду.

Перший заступник начальника управління Анатолій Рутенко доповів, що протягом 2020 року виконано планові показники з лісокультурного виробництва. Відтворення лісів виконано на площі 1274,5 га. Догляд за лісовими культурами проведено на площі 9711 га. Переведено у вкриті лісовою рослинністю землі 1377,2 га лісових культур. Створено 22,3 га плантацій новорічних ялинок.

Для виконання лісокультурних робіт поточного року вирощено 9 мільйонів сіянців. У лісових розсадниках зростає понад 30 видів деревних та чагарникових порід (сосна звичайна, сосна Палласа, ялина звичайна, ялина європейська, дуб звичайний, дуб північний, ясен звичайний, липа, клени, береза, горіх чорний, горіх грецький, робінія, гледичія, яблуня, груша, вишня, аронія, бірючина та інші). У таких держлісгоспах як Смілянський, Уманський, Лисянський, Корсунь-Шевченківський вирощено 202,06 тис. штук сіянців із закритою кореневою системою, зокрема дуба звичайного, модрини європейської, ялини звичайної, сосни звичайної.

Для озеленення вирощено 173,7 тис. одиниць декоративного посадкового матеріалу. Для створення продуктивних лісових насаджень заготовлено понад 63 тонни лісового насіння.

На 2021 рік заплановано провести лісовідновлення на площі 902, 2 га, лісорозведення на площі 5,3 га, природне поновлення на площі 120,1 га. Всього відтворення лісів заплановано провести на площі 1027,6 га. Буде продовжено роботу зі збільшення асортименту деревних порід, механізованого створення лісових культур та механізованих доглядів за насадженнями.

Про підготовку до пожежонебезпечного періоду доповів начальник відділу лісового господарства Валентин Швець. Наразі у держлісгоспах завершуються підготовчі роботи у цьому напрямку для оперативного виявлення та гасіння можливих лісових пожеж. Для охорони лісів від пожеж в держлісгоспах області функціонують 26 лісових пожежних станцій, 32 пожежні автомобілі, 1 пожежний трактор, 14 відеокамер спостереження, 50 мотопомп, 6 квадрокоптерів, 17 пожежних модулів на базі автомобілів Форд, УАЗ, ГАЗ та пристосованій техніці, 54 трактори з грунтообробним обладнанням, 274 ранцевих оприскувачі.

У ході засідання колегії обговорили ряд інших питань, серед яких хід аукціонних торгів з продажу необробленої деревини, виконання сортиментної структури, проведення весняних акцій з садіння лісу із залученням громадськості.

 

Джерело: Черкаське обласне управління
лісового та мисливського господарства.

https://lis-ck.gov.ua/?p=25548

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook