SAFER INTERNET DAY CHALLENGE 2021

16 березня 2021 року

 

33Цифрове середовище, зокрема мережа Інтернет, сьогодні є не лише важливим джерелом інформації, але і способом комунікації, який нівелює перепони для спілкування. Через глобальний вплив COVID-19 діти проводять все більше часу в Інтернеті.

1

Зауважуємо, що право дитини на безпеку та захист є базовим та поширюється на її життєдіяльність як онлайн, так і офлайн. Разом з тим, не кожна дитина в Україні володіє достатнім рівнем знань щодо існуючих ризиків в цифровому середовищі та навичками безпечної поведінки в цифровому просторі. Діти мають право отримувати знання та підтримку у використанні цифрового середовища. Надавати таку підтримку є спільною відповідальністю батьків, педагогічних працівників, громади загалом. Залучення батьків до освітнього процесу, налагодження ефективних партнерських відносин сприятиме не лише ефективному досягненню результатів навчання, а й формуванню безпечного освітнього та родинного середовища для дитини.

Програма академій Cisco та провідні університети України за підтримки Інституту модернізації змісту освіти, організували для школярів 8-11 класів, студентів коледжів та учнів ЗП(ПТ)О Safer Internet Day Challenge 2021 з нагоди Міжнародного дня безпечного інтернету.

З 1 лютого до 1 березня 2021: усі учасники мали можливість протестувати безпечність своєї поведінки в цифровому світі – пройшовши короткий тест, перевірили знання основних термінів з Кібербезпеки.. Кожен учасник, який ознайомився з навчальним курсом «Вступ до Кібербезпеки» та успішно склав фінальний іспит отримав відповідний сертифікат, довели свій рівень компетенцій – отримавши цифровий бейдж за курсом Академії Cisco “Вступ до Кібербезпеки”. Також сертифікат отримав той навчальний заклад у якому, більше 10 здобувачів освіти успішно пройшли даний курс.

2

Комунікація у віртуальному просторі має свої особливості. Так, інформаційно-комунікаційні технології є важливим інструментом у житті дітей під час здобуття освіти, соціалізації, самореалізації. Водночас, безконтрольне та безвідповідальне їх використання містить ризики для здоров’я, розвитку та благополуччя дітей, зокрема:

контактні ризики (сексуальнї експлуатації та зловживання, домагання для сексуальних цілей, онлайн-вербування дітей для вчинення злочинів, участь у екстремістських політичних чи релігійних рухах або для цілей торгівлі людьми);

ризики контенту (принизливе та стереотипне зображення та надмірна сексуалізація жінок та дітей; зображення та популяризація насильства та нанесення собі ушкоджень, зокрема, самогубств; принизливі, дискримінаційні або расистські висловлювання або заклик до такої поведінки; реклама, контент для дорослих);

ризики поведінки (залякування, переслідування та інші форми утисків, розповсюдження без отримання згоди сексуальних зображень, шантаж, висловлювання ненависті, хакерство, азартні ігри, незаконне завантаження або інші порушення прав інтелектуальної власності, комерційна експлуатація);

ризики для здоров’я (надмірне використання призводить до позбавлення сну та фізичної шкоди).

Всі перераховані вище ризики не є вичерпними, постійно оновлюються та здатні негативно вплинути на фізичне, емоційне та психологічне благополуччя дитини. Тому, наш заклад постійно бере участь в заходах від Мережевої академії CISCO, які направлені на формування безпечної поведінки дітей в цифровому просторі.

Сергій ШТОГРИН інструктор академії CISCO коледжу.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook