ПІФАГОРІЙСЬКІ ЧИТАННЯ «ТЕОРЕМА ПІФАГОРА»

26 лютого 2021 року
«Тимчасова невдача
краща тимчасової удачі»
(девіз, викарбуваний на перстні Піфагора)
 
       Студентський науковий математичний гурток «Вектор» продовжує науково-дослідницький проект «Піфагорійські читання» і цього разу темою засідання, яке відбулося 26 лютого, було «Способи доведення теореми Піфагора».
     Активність, самостійність та завзятість проявили студенти групи АН201 спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» під час заняття, на якому вони демонстрували свої вміння доводити цю «золоту» теорему.

       Заняття почалось з ознайомлення із життєвим шляхом філософа, проповідника власної «піфагорійської» етики, організатора школи – піфагорійського союзу (діяла майже 30 років), олімпійського чемпіона з кулачного бою й видатного вченого. Існує версія, що Піфагора не хотіли допускати до змагань з кулачного бою, казали, що в нього «ні зросту, ні сили, ні зовнішності». «Так, – казав Піфагор, – але я буду наносити удари з математичною точністю».

      З математичною точністю здійснили доведення теореми Піфагора студенти  Андрієнко Максим, Македон Олександр, Мішок Роман, Нурісламов Максим, Сівак Даниіл, Сурмачевський Микола, які самостійно підготували креативні презентації щодо різних способів доведення та доповнили їх власними прикладами її застосування.
       В наш час достеменно не відомо, чи була ця теорема відкрита саме Піфагором і історія математики майже не зберегла достовірних даних щодо життя Піфагора та його математичної діяльності, однак важливість і значимість теореми, названої його ім’ям, переоцінити не можливо.
 
Ірина Демченко,
керівник студентського математичного гуртка
«Вектор»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook