«ХОДА ПАМ`ЯТІ» ПРИСВЯЧЕНА ГЕРОЯМ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

22 лютого 2021 року

 

10У суботу 20 лютого студенти та викладачі відокремленого структурного підрозділу «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» спільно з відділом культури Бережанської міської територіальної громади та культурно-громадськими активістами нашого міста взяли участь у поминальній Ході Пам`яті, приуроченій вшануванні Героїв небесної Сотні.

Це дійство стало не тільки поминанням, але й історико-культурною реконструкцією, що відображала ключові події та запал Революції Гідності а також демонструвала весь революційний шлях в історії нашого народу до свободи та державного процвітання.

92

Власне місія нашого коледжу стала вагомою в організації, адже студентство є тим обличчям історичних процесів, зрушень, революцій, які пам`ятаємо ми, і які золотими літерами записує наша історія.

45

Саме дійство стало надзвичайно змістовним та всеохоплюючим, спеціально задля проведення поминальної ходи було перекрито рух транспорту на вулиці Академічній, де і знаходиться наш коледж, а самий процес був поділений на «історичні станиці», однією з яких були наші студенти, які реконструювали процес мирного студентського мітингу. На вулиці неподалік від стін коледжу студентська організація відновила справжню історичну картину тих подій семирічної давності, встановили тематичний банер, активно розгулювали вулицею, викликували патріотичні гасла, носили державну символіку, одним словом, подарували усім присутнім незабутню атмосферу студентського майдану. Для опису вражень справді важко підібрати слів, адже це було справжнім дивом, немов би час повернувся назад, і ми знову все це бачимо, відчуваємо, переживаємо.

16

Коли поминальна хода підійшла до нашої студентської станиці, усі спільно із патріотичними вигуками рушили вверх по вулиці Академічній до головного корпусу коледжу, де знаходиться пам`ятна стела Устима Голоднюка. Саме тут урочисте дійство було продовжено структурною культурно-мистецькою програмою, звучали промови учасників Революції Гідності та АТО-ООС, виконувались пісні та твори. У цій частині дійства взяв участь викладач історії нашого коледжу Віталій СКАСКІВ, який виконав читецьку презентація власної авторської поезії «Для тих, хто вічно чекатиме …»,присвячену матерям полеглих Героїв Небесної Сотні.

37

На завершальному етапі Хода Пам`яті вирушила до пам`ятника Героїв у сквері Небесної Сотні. Тут відбулось виконання пісні «Пливе кача по Тисині», що вже давно стала жалобним гімном сучасної України, та була відслужена місцевими парохами поминальна панахида за душі Героїв України, Героїв Небесної Сотні, полеглих в зоні проведення ООС, а також інших славних синів України,що впродовж століть історії у різні періоди боронили нашу землю від ворога та окупантів. Заключне слово мали також присутні духівники, гості, та організатори заходу.

8

Вагомою цікавістю дійства було і те, що окрім самої Революції Гідності, відтворювались методом історичної реконструкції факти Української Революції 1917-1921 рр., Битви під Крутами 1918-го, «Революції на граніті» 1990-го року, «Помаранчевого майдану» 2004-го року.

Варто відзначити, щосаме це поминання було справді новим серед поминальних традицій, адже навіть така схожість, що у наших Бережанах поряд знаходяться вулиці Банкова та Академічна (схожість, як у м.Києві вулиці Банкова та Інститутська, де відбувались трагічні революційні події) просто змусила організаторів вдатись до спроби історичної реконструкції, яка мов та невгамовна істина сама виринула у наш час. І зокрема саме біля нашої вулиці Академічної знаходиться сквер Героїв Небесної Сотні, навпроти якою своєю вічною щирою усмішкою дивиться на сьогоднішніх студентів зі своєї памятної плити наш Устим Голоднюк, завзятий юнак у касці кольору миру, що вже сім років разом зі своїми святими побратимами Небесної Сотні тримає небо над Україною.

Викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін
Віталій СКАСКІВ
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook