Наслідки пожеж у ДП “Сєверодонецьке ЛМГ” очима лісопатолога

14 лютого 2021 року
Сиротин, Луганська область

Оце самий епіцентр жахливої пожежі у ДП “Сєвєродонецьке ЛМГ”, яка відбулась у жовтні 2020р.Дива не відбулось! Ліс стоїть чорний та мертвий. Навіть взимку у живій екосистемі можна побачити сліди кабанів, косуль, зайців та інших мешканців. Зараз це мертвецька тиша, чорні стовбури та чорна земля у зоні верхової пожежі. Зона низової пожежі має шанси поступового повільного відновлення поживного шару лісової підстилки. Потужний вітер під час пожежі ламав стовбури могутніх сосен немов сірники, від тривалого горіння поверхнева коренева система втрачала свої механічні сластивості і дерева падали відразу під час пожежі або через деякий час.

May be an image of nature and tree

Лісові насадження, які сильно постраждали від пожежі у 2020р.вже не відновляться, але якщо брати до уваги “Санітарні правила в лісах України“ та якнайшвидше починати розробляти постраждалу територію, ми можемо запобігти подальшому всиханню кромки пожежі внаслідок масового заселення стовбуровими шкідниками. Ми зможемо зберігти насадження, які найменш постраждали від пожежі і зараз належать до 2-3категорій санітарного стану для природнього лісовідновлення.

Час іде, ліс стоїть…… Чого ми чекаємо і що буде далі-не відомо. Я, як лісопатолог із 20-річним стажем висловила свою точку зору. Я з листопада минулого року провожу обстеження цих насаджень і хочу сказати, що жодна фотографія не передасть побаченого в натурі. Зараз насадження, які постраждали від липневої пожежі уражені деревозабарвлюючими грибами та стовбуровими комахами (соснові лубоїди та комлеві вусачі). Мине пару місяців і ми будемо відмічати нові і нові випадки ураження і заселення вже в насадженнях жовтневої пожежі. Увага! Актуальне питання- де лісгоспам Луганщини, які постраждали від пожеж 2020р. брати кошти на відновлення. Інші лісгоспи України, волонтери,пересічні громадяни допомають та турбуються за навколишнє середовище своєї землі, але цього замало.

Джерело: Відкритий Ліс, Тетяна Кучерявенко

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook