Рада посилила покарання за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж

14 лютого 2021 року

Закон передбачає збільшення розміру санкцій за вчинення відповідних правопорушень. 

Верховна Рада України у середу, 3 лютого, ухвалила Закон №3755 щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистемвід пожеж. За таке рішення проголосували 315 народних депутатів.

Так, відповідно до закону в Україні посилюється адміністративна відповідальність за порушення правил пожежної безпеки та збільшується розмір санкцій, які передбачаються за вчинення адміністративних правопорушень у сфері дотримання норм та вимог пожежної безпеки. Зміни до закону передбачають підвищення, наприклад, за порушення правил експлуатації електричних станцій і мереж – до 100-200 н.м. доходів громадян, 200-300 н.м. для посадовців (зараз вона становить від одного до п’яти мінімумів для громадян, до 10 – для посадовців). Порушення встановлених законом правил пожежної безпеки, яке зараз карається від 0,5 до семи н.м. для громадян та від двох до 10 для посадовців, після набуття законом чинності коштуватиме 100-200 і 200-300 мінімумів відповідно. Також відповідний документ дозволяє посадовцям Державної служби з надзвичайних ситуацій складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, Парламент 16 грудня 2020 року підтримав у першому читанні законопроєкт про «посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж», який передбачає півищення штрафів за порушення правил протипожежної безпеки. Навесні минулого року Верховна Рада ухвалила закон, який істотно підвищив штрафи за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Тепер знищення або пошкодження вогнем рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення каратимуться штрафом від 91 800 до 153 000 гривень.

Джерело: Відкритий Ліс

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook