У диму від лісових пожеж знайшли величезну кількість грибків і бактерій

10 лютого 2021 року

За словами вчених, під час гасіння пожеж в атмосферу можуть підніматися не тільки дим і попіл, а й небезпечні грибки й бактерії. Результати дослідження публікує Science.

Згідно з нещодавно опублікованим дослідженням, темні клуби диму можуть переносити незліченну кількість живих бактерій, які проникають в легені або «чіпляються» за шкіру. Дослідники побоюються, що патогени, які переносяться по повітрю можуть викликати захворювання у пожежників або жителів з підвітряного боку.

“У димі містяться трильйони бактерій, які насправді раніше не враховувалися в розумінні здоров’я людини. Різноманітність мікробів, які ми виявили, дійсно приголомшує”, – твердить Леда Кобзіар, директор з науки про пожежі в дикій місцевості університету Айдахо.

За даними вчених, дим від лісових пожеж в цей час складає до половини всього забруднення дрібними частинками на заході США. Хоча існує безліч досліджень довгострокового впливу на здоров’я людини забруднення міського повітря і короткострокового впливу диму від лісових пожеж, вплив пожеж в довгостроковому періоді не враховувалися.

Вчені вважають, що деякі мікроби виживають і навіть розмножуються в умовах лісових пожеж, коли жар обпалює землю і залишає після себе шар вуглецю, який захищає бактерії в землі. Інші виживають в повітрі, тому що частинки лісових пожеж можуть поглинати смертельне ультрафіолетове випромінювання сонця. Є й спори, які поширюються вітровими течіями, викликаними вогнем.

Аерозольні мікроби, спори або грибкові конідії можуть долати сотні кілометрів в залежності від поведінки вогню і атмосферних умов і в кінцевому підсумку осідають або вдихаються з підвітряного боку від вогню.

Проте, було складно визначити, які патогени існують в димі від лісових пожеж. Вчені пропонують враховувати кілька факторів:

- який вид палива горить (наприклад, трава, кущі або дерева);

- скільки його було спочатку;

- наскільки сильною була пожежа (чи був ліс «обпалений» або повністю перетворився на попіл);

- напрямок диму.

В рамках дослідження вчені за допомогою дрона захопили зразки повітря над Айдахо під час пожеж в Східному Вашингтоні й Орегоні. Навіть в парі сотень кілометрів від джерела пожежі вміст патогенів – грибків і бактерій – в димі було величезним.

Джерело: ScienceMag

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook