Відбулося виїзне засідання Робочої групи щодо причин виникнення лісових пожеж та запобігання їм у майбутньому до Житомирської області

14 грудня 2020 року

10 грудня відбулося виїзне засідання до Житомирської області спільної Робочої групи Комітету з питань екологічної політики та природокористування та Комітету з питань правоохоронної діяльності щодо причин виникнення лісових пожеж та запобігання їм у майбутньому. Область у квітні цього року сильно постраждала від масштабних лісових пожеж, особливо Овруцький та Народницький райони.

У поїздці взяли участь народні депутати, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів України, Житомирської обласної державної адміністрації та обласної ради, органів місцевого самоврядування, ДСНС, Національної поліції та Держекоінспекції, лісової галузі, експерти та науковці.

Робоча група оглянула пошкоджені вогнем ділянки Бережестського та Ситовецького лісгоспів, ознайомилась із заходами, вжитими для ліквідації наслідків пожеж, а також для попередження стихійного лиха у майбутньому.

Учасники виїзного засідання заслухали та обговорили інформацію фахівців щодо напрацьованих кроків з протидії лісовим пожежам.

Зокрема, прозвучала інформація, що протягом останніх шести місяців завдяки спільній роботі Міністерства захисту довкілля, Державного агентства лісових ресурсів і лісівників, створено розгалужену систему якісних лісових доріг та понад 300 пожежних водойм, обладнаних пірсами для забору води, облаштовано десятки тисяч кілометрів мінералізованих смуг, розроблено великі площі згарищ. Також проводиться заліснення пошкоджених пожежами площ. За виділені Кабінетом Міністрів кошти придбано необхідну протипожежну техніку.

Народні депутати поінформували, що на опрацюванні Комітету з питань екологічної політики та природокористування перебувають два законопроекти, направлені на запобігання виникненню лісових пожеж.

Так, проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій» (№ 3526), зокрема, пропонується заборонити знищення або пошкодження рослинності, випалювання сухої рослинності або її залишків на землях водного фонду, у тому числі у прибережних захисних смугах та на островах; Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування надаються повноваження щодо забезпечення попередження та гасіння пожеж на територіях та об’єктах; посилюється адміністративна  відповідальність за правопорушення у цій сфері тощо.

Іншим законопроектом «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж» (№3755) пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення правил пожежної безпеки в лісах, сільськогосподарських угіддях та інших природних екосистемах.

Обидва проекти законів Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні.

Члени Комітету з питань екологічної політики та природокористування наголосили, що запобігання лісовим пожежам є вкрай важливим і вони будуть наполягати на збільшенні фінансування даної проблематики. Відповідні пропозиції були подані до Державного бюджету України на 2021 рік. У разі, якщо дані пропозиції не будуть враховані, то Комітет ініціюватиме зміни до Держбюджету протягом наступного року.

Під час засідання члени Робочої групи обговорили та проаналізували причини виникнення лісових пожеж, а також плани заходів, необхідних для унеможливлення виникнення подібних стихійних лих у майбутньому.

 

Джерело: https://www.rada.gov.ua

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook