ЯКІСТЬ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ БАКАЛАВРА І МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ - В ЦЕНТРІ УВАГИ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОЇ КОМІСІЇ МЕХАНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

1 січня 2021 року
   28 грудня 2020 року відбулося засідання навчально-методичної комісії механіко-технологічного факультету. На порядку денному розглядалося досить важливе питання – підвищення якості та актуальності підготовки кваліфікаційних магістерських робіт до захисту перед екзаменаційною комісією.
   Декан факультету Вячеслав Братішко наголосив, що якість випускної роботи студента напряму корелює з якістю інженерної підготовки здобувача вищої освіти і, як результат, з якістю організації освітньої діяльності на факультеті. Факультет має потужну матеріально-технічну базу, сучасні наукові лабораторії, співпрацює з провідними аграрними і транспортними підприємствами України, має міжнародні зв’язки. Отже, поле навчально-наукової діяльності студента магістратури, в розробці теоретичної і практичної складової магістерської роботи – досить широке.
 
   Голова навчально-методичної комісії факультету Ігор Сівак, висвітлив аналіз наповнення магістерських робіт, які пройшли захист перед ЕК в поточному році. Аналіз вказує на необхідності покращення теоретичної та практичної складових кваліфікаційних робіт у проведенні досліджень, спрямування пошуку інноваційних рішень у функціоналах агропромислових комплексів України та Європи, оновлення тематичних баз випускових кафедр, відповідно до рівня розвитку науково-технічного прогресу.


   Професор кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка Дмитро Войтюк та завідувач кафедри механізації тваринництва Василь Хмельовський, запропонували реалізовувати виконання практичних досліджень, згідно тем магістерських робіт у виробничих підприємствах, з якими факультет уклав договори про співпрацю.
   На засіданні були заслухані зауваження експертів агробіологічного та економічного факультетів, які перевіряли якість наповнення магістерських робіт, здобувачів вищої освіти, спеціальності «Агроінженерія», а саме:
1. У розділі теоретичного розрахунку, не потрібно наводити, лише методику розрахунку, без конкретних даних господарства.
2. У деяких роботах присутні застарілі підходи, щодо сучасних технологій вирощування аграрної продукції та протруювальні препарати не дозволені для використання.
3. У кількох роботах дослідження проведені на застарілих марках машин.
4. Запропоновані у роботах бізнес-плани, не завжди відповідають дійсності (багато ланок вже не існує).
   В результаті обговорення, комісія вирішила:
1. Випусковим кафедрам, до 30 квітня, оновити і актуалізувати тематику кваліфікаційних магістерських робіт та надіслати до деканату за формою:

КАФЕДРА_____________________________

ТЕМА МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

ОБ'ЄКТ, ПРЕДМЕТ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

ФОРМАТ ОЧІКУВАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

(економічна ефективність, підвищення якості, довговічності, тощо)

Підприємство, у якому будуть отримані практичні результати

2. Наповнення пояснювальних записок, привести у відповідність до умов сучасного функціонування агропромислового комплексу.
3. Встановити максимальну кількість слайдів презентації - до 15 шт.
4. Матеріал пояснювальних записок повинен містити, лише матеріал, який стосується проблеми, сформульованій у назві теми.
5. У магістерських роботах, не розглядати застарілі моделі техніки.
6. Завідувачам випускових кафедр, до 15 січня 2021 року, розробити пропозиції, стосовно якісного наповнення основної частини магістерських робіт.
7. У 2021 році, виконати комплексну міжгалузеву магістерську роботу на тему: «Обґрунтування параметрів енергоавтономного комплексу малої механізації на базі міні-трактора МТЗ–132», до виконання якої залучити студентів механіко-технологічного факультету, факультету конструювання та дизайну і студента навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження.

   На наступному засіданні навчально-методичної комісії механіко-технологічного факультету, у січні 2021 року, будуть розглянуті пропозиції завідувачів випускових кафедр, сформовано кількісний об’єм розділів основної частини пояснювальних записок кваліфікаційних робіт магістрів та бакалаврів.

Ігор Сівак, заступник декана механіко-технологічного факультету

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook